Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Βγαίνουμε | Nago, ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα, μαγική ενέργεια και θετική διάθεση





Είναι πολύ ευχάριστο συναίσθημα το να περπατάς στον δρόμο και να σου τραβάει την προσοχή ένα μαγαζί που ενώ δεν άνηκε στα στέκια σου μέχρι χτες κατάφερε να κερδίσει τόσο άμεσα κι ειλικρινά τις εντυπώσεις σου που σκέφτηκες αμέσως ότι θα το εντάξεις οπωσδήποτε στα top σου. Το ίδιο πάθαμε κι εμείς περνώντας έξω από το Nagô, στην Ολύμπου 57. Σε μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς και περιοχές της Θεσσαλονίκης, γεμάτης φοιτητές -ή φοιτητές στην ψυχή- που ξέρουν να περνάνε καλά, το Nagô αποτελεί μια δυναμικότατη new entry στην πόλη και μας μαθαίνει τι θα πει να το ρίχνεις έξω με κάθε δημιουργικό τρόπο. Στον κατάλογό του θα δεις πως Nagô ονομάζονταν οι Αφρικανοί που μιλούσαν τη γλώσσα Yoruba. Σημαίνει “ξένος”. Αυτοί που ανοίγουν “νέους δρόμους”. Εύστοχο όνομα αν σκεφτείς πως το Nagô ανοίγει πολλούς νέους δρόμους για τον κόσμο της πόλης.




Η ιστορία πίσω από τον χώρο του – αφού δεν πρόκειται για ένα απλό μαγαζί αλλά για έναν χώρο έκφρασης και τέχνης- είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο κι οι άνθρωποί του. Με αφορμή ένα ταξίδι το ‘96 στη Βραζιλία η Μάνια κι ο Δήμος εμπνεύστηκαν από τη μεγάλη τους αγάπη για τη χώρα και την κουλτούρα της και διοχέτευσαν την έμπνευσή τους αυτή σε πολλές νέες ιδέες που έφεραν στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν, λοιπόν, φέρνοντας στη ΧΑΝΘ την πρώτη σχολή Capoeira και με αφορμή όλα αυτά τα ερεθίσματα δημιουργήθηκε η γνωστή ομάδα Paranauê η οποία αποτελείται από την μπάντα κρουστών Bloco Paranauê και την ομάδα χορού Dançauê στην οποία διδάσκει αφροβραζιλιάνικους χορούς η Μάνια.




Γύρω από τις όμορφες αυτές ιδέες και πρωτοβουλίες έχει δημιουργηθεί πλέον ένα δίκτυο ανθρώπων που εκφράζεται και ψάχνει διαρκώς ακούσματα αφροτρόπικαλ, αφροβραζιλιάνικα, άφρο κλπ. Κάπως έτσι και με αφορμή την ανήσυχη αυτή ομάδα της πόλης, γεννήθηκε για καλή μας τύχη το Nagô με σκοπό να αποτελέσει γενικότερο βήμα στην έκφραση, τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική ανάγκη. Ξεκίνησε πολύ δυναμικά τον Μάρτιο εντάσσοντας στο πρόγραμμά του τουλάχιστον δυο events την εβδομάδα μεταξύ αυτών εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θεατρικές performances, διαλέξεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ, δωρεάν εκμάθηση διάφορων χορών, African nights με αντίστοιχες χορογραφίες και θα μπορούσε κανείς να πει ότι όσο ξυπνούν καινούργιες ιδέες το Nagô είναι εκεί ώστε όποιος έχει κάτι αξιόλογο να προτείνει στον κόσμο της πόλης να μπορεί πια να το κάνει μαθαίνοντας παράλληλα κι ο ίδιος κάτι. Αυτήν την περίοδο ενδεικτικά αναφέρουμε πως φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κουλτούρα των Maasai η οποία σε ταξιδεύει σε άλλους πολιτισμούς.




Αυτό που μας κέρδισε αμέσως εκτός των άλλων στο Nagô είναι πως υπάρχει έντονο το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων που διψούν για εξέλιξη, για μάθηση, για νέα ερεθίσματα, για μετάδοση γνώσεων. Όπως μας είπε η ίδια η Μάνια, δεν την ενδιέφερε να φτιάξει έναν χώρο όπου οι άνθρωποι απλώς θα κοιταζόντουσαν πίνοντας το ποτό τους. Στο Nagô πάντα υπάρχει χορός, vibes που σε ξεσηκώνουν, ρυθμός που εξαπλώνεται κι όλα ντύνονται με το πάθος των ανθρώπων που αγαπούν πολύ αυτό το οποίο κάνουν. Η Μάνια αγαπάει τον χορό, αγαπάει τη ζωή και τα αγαπάει με τρόπο τόσο αληθινό που σίγουρα θα ξεσηκώσει κι εσένα. Η ζωή μας, όπως είπε, είναι πολύ σύντομη, περιτριγυρισμένη από διάφορα σκοτεινά και περίεργα πράγματα οπότε το να μπορέσεις να μεταδόσεις ενέργεια και θετική διάθεση είναι το πιο σημαντικό πράγμα.




Κάπου εδώ να μοιραστούμε μαζί σας κι ένα ακόμη δυνατό σημείο του μαγαζιού που δεν είναι άλλο από τα πεντανόστιμα δροσερά cocktails με φρέσκα φρούτα από τη Βραζιλία για πιο tropical γεύσεις που, πιστέψτε με, θα σας ξετρελάνουν από την πρώτη γουλιά. Κάπως έτσι συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου αφού απολαμβάνεις το ποτό σου λαμβάνοντας και τις απαραίτητες βιταμίνες, γιατί όχι; Αδυναμία μου, βέβαια, αποτελούν κι όσα εμπεριέχουν ζαχαρούχο γάλα, ιδιαίτερα εκείνο που περιέχει και κακάο, αφού από μικρή λατρεύω τα γλυκά σε όλες τις εκφάνσεις τους. Ξεχωριστό tip τα cocktails χωρίς αλκοόλ αφού είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος την επιλογή της απόλαυσης χωρίς την υποχρέωση αυτού. Ωστόσο μη νομίζεις ότι αν επισκεφτείς το Nagô μέρα δε θα εντυπωσιαστείς κι από τον καφέ του αφού η ποικιλία Estrella της Coffee Republic που θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις είναι από τις καλύτερες.




Το Nagô από τους πρώτους ακόμη μήνες της ζωής του μετρά πολλές έντονες στιγμές γεμάτες τρέλα και ξέφρενο κέφι. Μέσα στα events που διοργανώνονται κάθε τόσο θα πετύχεις κι εκείνα που θα σου μείνουν αξέχαστα λόγω ενέργειας και διάδραστικότητας όπως το Summer Carnival Party το οποίο έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου, όπου εκτός από την κατάλληλη ενδυμασία απαιτήθηκε και διάθεση στα κόκκινα. Ακολούθησαν African Night, Forro (πρόκειται για αγκαλιαστό βραζιλιάνικο χορό) και Bollywood Night με αντίστοιχες χορογραφίες και εκμάθησή τους. Ας πιούμε, όμως, στα καλύτερα που έρχονται χωρίς να σταματούν ποτέ. Δεν ξεχνάμε και τις καθιερωμένες Summer Happy Hours όπου 3-8 pm το Nago μετατρέπεται σε ακόμη πιο δροσερή όαση και μας καλεί να σβήσουμε τη δίψα μας με εξωτικά cocktails και παγωμένες μπίρες σε τιμές εξίσου δροσιστικές!




Λίγο πριν κλείσω αυτό το αφιέρωμα θα ήθελα πάρα πολύ να καταφέρω να βρω λέξεις αρκετές ώστε να καλύψουν όσα με κάνει να νιώθω η ατμόσφαιρα κι η διακόσμηση του χώρου (το μπαρ για παράδειγμα είναι φτιαγμένο με κομμάτια από αντίκες) μόνο που στην περίπτωση του Nagô ισχύει το μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε μέρος της μαγευτικής αύρας του να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες όμως πρόκειται για μία εμπειρία που επιβάλλεται να ζήσεις από κοντά. Εκείνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι πρόκειται για κάτι ανεπανάληπτο που έλειπε από την πόλη, η φαντασία οξύνεται σε κάθε ερέθισμα –σου προσφέρει πολλά- κι αποτελεί μια ευκαιρία απόδρασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που σε συμβουλεύω να αδράξεις σύντομα. Στο Nagô θα νιώσεις κάθε εποχή του χρόνου πως είσαι σε διακοπές κι ας μην έχεις απομακρυνθεί καθόλου από τη βάση σου. Ποιος δε χρειάζεται κάτι τέτοιο; Εμείς σίγουρα ναι. Εσύ;




Πάρε μια γεύση:





















Φωτογραφίες Ευτυχία Πασχαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου