Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Βγαίνουμε | Σάρωθρον, η σταθερή αξία της πόλης




Στα χιλιοτραγουδισμένα Λαδάδικα, αγαπημένη ιστορική περιοχή που γενιές και γενιές έζησαν σε κάθε έκφανσή της, ένα μαγαζί έχει γράψει και γράφει ακόμη με τη σειρά του τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Δεν υπάρχει κανείς Θεσσαλονικιός ή μη που να μη γνωρίζει το Σάρωθρον. Γι’ αυτό το σημερινό αφιέρωμα θα είναι κάπως διαφορετικό μιας κι οι συστάσεις εδώ είναι περιττές κι οι περιγραφές θα δώσουν τη θέση τους στις αισθήσεις.

Επειδή μας αρέσουν οι αναδρομές ας θυμηθούμε για αρχή πως κάποτε εκεί όπου τώρα στεγάζεται το αποτύπωμα πια της πόλης -διότι περί αυτού πρόκειται- υπήρχε ένα μαγαζί το οποίο κατασκεύαζε σκούπες. Σάρωθρον σημαίνει σκούπα, λοιπόν, και κάπως έτσι πήρε το όνομά του το στέκι που έμελλε να φιλοξενήσει ως τώρα κάθε παθιασμένη ψυχή αυτής της πόλης κι όχι μόνο. Το Σάρωθρον κι οι άνθρωποί του δεν επαναπαύονται ποτέ. Αγαπούν την καλή έντεχνη και λαϊκή μουσική, στηρίζουν το ελληνικό πεντάγραμμο μέσα από μια μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργεί τόσο ο καημός από τις ίδιες τις νότες όσο κι ο χώρος ο οποίος συμπληρώνεται με τις αύρες των θαμώνων οδηγώντας σε απίστευτες συναισθηματικές εκρήξεις.




Στο Σάρωθρον έχουμε γελάσει με την ψυχή μας, έχουμε αναπολήσει, έχουμε νοσταλγήσει, πονέσαμε, κλάψαμε, τα ήπιαμε για πάρτη του και για πάρτη της, ερωτευτήκαμε από την αρχή, παραδεχτήκαμε, εξομολογηθήκαμε, παρτάραμε, εν ολίγοις ζήσαμε κι έχουμε ακόμη να ζήσουμε πολλά και στα κόκκινα. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος αν θέλεις να περάσεις ένα έντονο συναισθηματικά βράδυ ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τον καθέναν. Οι τοίχοι του έχουν ποτίσει με τις δικές μας εικόνες, με νέες γνωριμίες που γεννήθηκαν εκεί, με τις μπίρες και τα ποτά που μοιραζόμαστε, με τις αναμνήσεις μας και τις καινούργιες εμπειρίες που χτίσαμε από την αρχή.

Δεν είναι ένα ακόμη μπαρ, δεν πρόκειται για κάτι στο οποίο μπορείς να αναφερθείς ως άψυχο μαγαζί, έχει το ίδιο τη δική του ανάσα. Είναι σαν να μιλάς για το φιλαράκι σου που ξέρεις πως θα είναι πάντα εκεί να σε ακούσει χτυπώντας σου τον ώμο και προσφέροντάς σου τον δικό του για να ξεσπάσεις όταν το χρειάζεσαι. Είναι δεδομένο πως η ατμόσφαιρά του θα σε συνεπάρει. Δε βασίζεται σε τίποτε το περιττό, έχει μετατρέψει το απλό σε μεγαλειώδες και κάπως έτσι έφτιαξε έναν κόσμο ολόκληρο από την αρχή. Συνδυάζει την επιβλητική κι έντονα αισθαντική ατμόσφαιρα της πέτρας με τη ζεστασιά του ξύλου, ισορροπεί ανάμεσα στο underground και το ανοιχτόκαρδο, κουβαλάει τελικά μια ενέργεια καψούρικη όσο πολλά από τα τραγούδια που θα ακούσεις εκεί και κάπως έτσι μπαίνοντας στην παρέα του θα εκτιμήσεις το ένωμα των ψυχών.




Εμείς γνωρίζουμε τον Άκη, μέσα κι από τον οποίο όλη η πόλη με σημείο αναφοράς το Σάρωθρον γίνεται κάθε μέρα και κάθε νύχτα μια μεγάλη παρέα έτοιμη για όλα. Οι άνθρωποι στο Σάρωθρον μετράνε κι ένας ένας ξεχωριστά έχει σημασία, έχει κάτι να πει, κάτι να δώσει και κάτι να πάρει. Αγαπάμε τα καθιερωμένα πλέον αφιερώματα που οργανώνονται κάθε Κυριακή σε διαφορετικούς κάθε φορά αγαπημένους καλλιτέχνες με αφορμή πολλές φορές και συναυλίες τους οι οποίες είναι στα σκαριά για τη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση κληρώνονται κι οι αντίστοιχες προσκλήσεις για τους τυχερούς θαμώνες που ποτέ δε φεύγουν από το στέκι μας με άδεια χέρια ή καρδιές.

Ο παλμός του Σάρωθρον είναι σαν το παλιό καλό κρασί που όπως λέει και το κλισέ όσο παλιώνει τόσο καλύτερο γίνεται. Εδραιώνεται κι αντί να συνηθίζεται αγαπιέται όλο και πιο δυνατά. Είμαστε εκεί εδώ και χρόνια, παρόντες σε κάθε φάση της ζωής μας, στα ζόρια, στις χαρές, σε γιορτές, γενέθλια, επιτυχίες κι αποτυχίες μας να σκορπάμε απλόχερα χαμόγελα κι ειλικρινή συναισθήματα κάθε είδους. Κι αν δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη όλους τους λόγους που πάντα κάτι θα σε τραβάει εκεί, σιγοψιθύρισε έναν στίχο από τα τραγούδια που παίζει είτε ο Άκης είτε η υπόλοιπη παρέα και δε θα χρειαστεί να εξηγήσεις κάτι παραπάνω από αυτό που θα αισθανθείς.




Μέσα σε κάθε στίχο της καψούρας μας κρύβεται το Σάρωθρον και το αντίστροφο. Μεγαλώσαμε μαζί του και κάτι περισσότερο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως εμάς, τους πιο καλλιτεχνικούς τύπους της πόλης μας στήριξε και μας στηρίζει ποικιλοτρόπως στα διάφορα εγχειρήματά μας. Πράγμα το οποίο δείχνει πως το Σάρωθρον δεν είναι κι ούτε θα γίνει ποτέ μια απρόσωπη επιχείρηση όπως τόσες –όμορφες ή αδιάφορες- εκεί έξω. Το Σάρωθρον κουβαλάει την μπέσα των ανθρώπων που το έχτισαν και το συνέχισαν μέσα στα χρόνια.

Η επόμενη μπίρα σου, το επόμενο ποτό σου, ο επόμενος χαλαρός καφές σου θα είναι εκεί. Όπως κι εμείς. Και δε χρειάζεται να σου πούμε πόσο καθαρά ποτά έχει, πόσες νοστιμιές θα βρεις εκεί, πόσο ευγενικά είναι τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα του και πόσο δεμένοι οικογένεια αποτελούν. Το έχεις ήδη αντιληφθεί γιατί το Σάρωθρον είναι κι η δική σου σταθερή αξία.




Ωστόσο, οι πόρτες του κι ο γεμάτος κόσμο χώρος του δεν κλείνουν ποτέ. Νέο αίμα πάντα θα βλέπεις να κυκλοφορεί στα stands και τα τραπέζια του αφού όσοι τώρα ενηλικιώνονται, όσοι τώρα έρχονται ως φοιτητές, όσοι επιστρέφουν μετά από χρόνια νοσταλγώντας, χωράνε όλοι αρκεί να είναι τόσο ντόμπροι όσο κι οι άνθρωποί του.

Το Σάρωθρον στις 18 Ιουλίου γιόρτασε τα γενέθλιά του κι έγινε χαμός. Εμείς του ευχόμαστε να τα χιλιάσει χωρίς να σας πούμε τα πόσα κλείνει αφού καθετί διαχρονικό δε χρειάζεται αριθμούς, μόνο τις ανεξίτηλες σφραγίδες των στιγμών που προσφέρει.





Πάρε μια γεύση:















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου