Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

#WeRemember | Διεθνής Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος | Μνημείο Ολοκαυτώματος, Βερολίνο

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά

#weremember

Μνημείο Ολοκαυτώματος, Βερολίνο








Τον Μάιο του 2005, κατά την 60η επέτειο της πτώσης της ναζιστικής κυριαρχίας και της λήξης του Παγκόσμιου Πολέμου, η πόλη του Βερολίνου αφιέρωσε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην μνήμη των έξι εκατομμυρίων δολοφονημένων Εβραίων στη περίοδο του Πολέμου.


Η ιδέα του Μνημείου του Ολοκαυτώματος προτάθηκε το 1988 αλλά ο σχεδιασμός του μνημείου εγκρίθηκε το 1999. Επιλέχθηκε το πρωτοποριακό σχέδιο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Peter Eisenman ως το καταλληλότερο. Το σχέδιο του Εisenman είναι αντισυμβατικό και δέχθηκε επευφημίες αλλά και κριτική. Το μνημείο καταλαμβάνει 19,000 τετραγωνικά μέτρα ενός χώρου πίσω από τη Πύλη του Βραδεμβουργου. Αποτελείται από 2.711 γκρίζους μονόλιθους που δε φέρουν καμία αναφορά σε ονόματα ή ημερομηνίες.





Οι μόνολιθοι στοιχίζονται σε κυματοειδή διάταξη. Ο καθένας έχει μοναδικές διαστάσεις και μέγεθος. Μερικοί φτύνουν στο ύψος του αστραγάλου ενώ άλλοι υψώνονται σα πύργοι πανω απο τους επισκέπτες. Η σκέψη του Εisenman ήταν να δημιουργήσει ένα αίσθημα ανισορροπίας και αποπροσανατολισμού παρ όλη τη συμπαγή κατασκευή. Και το πέτυχε, καθώς πραγματικά ο χώρος απορροφά τον επισκέπτη σε σιωπές και μνήμες.

Το συναίσθημα του αδιεξόδου είναι παρόν, καθώς δε βλέπεις από τη μια άκρη ως το τέρμα της άλλης. Το τέρμα δεν είναι ορατό και η αγωνία ώσπου να βγεις πέρα είναι πραγματική. 

Το χώρο συνοδεύει εξέχουσα λεπτομερής έκθεση που θα περιγραφεί χωριστά.

#WeRemember 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου