Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Στα μικροκύματα | Μικροδιηγήματα σε αναδημοσίευση από την έκδοση της Εφημερίδας Συντακτών | Κώστας Καβανόζης

Επιμέλεια : Μαρίνα Καρτελιά.









Εσπερινό



Ο Σωτήρης τριάντα τεσσάρων, φορτηγατζής χρόνια άνεργος. Ο Παναγιώτης σαράντα πέντε, φύλακας ανασφάλιστος σε μια μάντρα. Είχαν τελειώσει και οι δυο την πρώτη με δεκαεννιά, δευτέρα τώρα αρχή της χρονιάς, θα το ΄βγαζαν, έλεγαν, οπωσδήποτε το γυμνάσιο. 
            Ο καβγάς έγινε για το απουσιολόγιο. Δεκαεννιά με δεκαεννιά, αρπάχτηκαν ποιος θα το πάρει, σηκώνει ο Σωτήρης μια καρέκλα να τη φέρνει στο κεφάλι του Παναγιώτη, την κοπανάει με τη γροθιά του αυτός, πάει το δαχτυλάκι του το δεξί.
            Στο νοσοκομείο τού βάλανε νάρθηκα, αποσπαστικό κάταγμα. Ενημερώνει γυρίζοντας ότι δεν θα πάει το πρωί στη δουλειά λόγω ατυχήματος, δεν χρειάζεται να ξανάρθεις, του απαντάνε.ην ίδια σκέψη έκαναν και όσοι τις είδαν.
            Στο Σύλλογο την επομένη, μας είπανε ότι ήτανε λάθος τους και δεν θα το ξανακάνουν. Δώσανε και τα χέρια μπροστά μας, ο Παναγιώτης το αριστερό. Τους ρίξαμε τριήμερη αποβολή.



Το διήγημα περιέχεται στην έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών Μικροκύματα, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων (99+1 μικρο-διηγήματα μελών της Εταιρείας Συγγραφέων).
















Ο Κώστας Καβανόζης κατάγεται από το Τυχερό Έβρου. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967 και ζει στην Ξάνθη. 

Κυκλοφορούν τα βιβλία του Τυχερό (μυθιστόρημα, Πατάκης 2017, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), Το χαρτόκουτο (μυθιστόρημα, Πατάκης 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια (διηγήματα, Πατάκης, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος Διαβάζω), Του κόσμου ετούτου (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και Χοιρινό με λάχανο (νουβέλες, Κέδρος, 2004). 

Είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση, σε σεμιναριακά μαθήματα του ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως επίσης και στους διαδικτυακούς κύκλους μαθημάτων δημιουργικής γραφής της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός. 

Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, δημοσιεύονται κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα αλβανικά, τα γαλλικά και τα ουγγρικά. Το 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Ελλάδας (ΕΚΕΒΙ) με υποτροφία συγγραφής. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου