Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Περιμένοντας το Godot @ BenakiMuseum | Ιωάννα Μαλούνη

Το Pause βρέθηκε σε μία από τις παραστάσεις του «Περιμένοντας Το Γκοντό», στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.



Το κλασικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ σκηνοθετείται από τη Νατάσα Τριανταφύλλη, η οποία ήταν υπεύθυνη για την επιτυχημένη θεατρική διασκευή των «Αδελφών Καράμαζοφ» του Ντοστογιέφσκι.  Το έργο αυτό του Μπέκετ αναφέρεται σε δυο άνδρες, το Βλαντιμίρ και τον Εστραγκόν, που βρίσκονται κάτω από ένα δέντρο να περιμένουν το Γκοντό. Σ’ αυτήν την αναμονή τους, συναντάνε τον Πόντζο και το δούλο του, Λάκι, όπου διασκεδάζουν μαζί. Μαθαίνουν, όμως, ότι άδικα περίμεναν, καθώς ένας υπηρέτης του Γκοντό τους αναγγέλει ότι το αφεντικό του θα έλθει την επόμενη ημέρα. Και την επόμενη ημέρα, δε θα θυμούνται τίποτα απ’ αυτό, περιμένοντας  πάλι το Γκοντό, ενώ ο Πόντζο θα είναι τυφλός κι ο Λάκι μουγγός.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι το έργο καταπιάνεται με πολλά θέματα – τα σημαντικότερα είναι αναμφίβολα η πίστη κι αναμονή. Θα ήταν σκόπιμο ν’ αναφερθούν και τα επιμέρους θέματα που πραγματεύεται το έργο  - το χρόνο, την ψευδαίσθηση, τη μνήμη, τη λήθη, τις σχέσεις εξουσίας, τις ανθρώπινες σχέσεις  και τους «απόκληρους της κοινωνίας». Τέλος, το «Περιμένοντας το Γκοντό» διέπεται από ζητήματα μεταξύ κοσμικού κι απόκοσμου.

Λαμβάνοντας αυτά ως δεδομένα, η διασκευή του έργου αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, που, όμως, πραγματώνεται με επιτυχία. Η άψογη σκηνογραφία μας μεταφέρει σ’ έναν τόπο γηίνο, αλλά κι υπερφυσικό ταυτόχρονα. Η μουσική, της οποίας έχει επιμεληθεί η Monika, ντύνει με echosτην υπερφυσική αυτή ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντας την μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι ερμηνείες των ηθοποιών, τέλος, αποδίδουν τόσο τις προαναφερόμενες υπερφυσικές διαστάσεις, όσο και την παραφροσύνη στην οποία μπορεί να οδηγήσει η παράβαση των ορίων μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας – ιδιαίτερα η φωνή του υπηρέτη του Γκοντό, από τη Λένα Παπαληγουρά.

Το «Περιμένοντας το Godot» θα τρέχει από 14 ως 28 Ιουλίου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.


Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Σκηνογραφία: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: ΜΟΝΙΚΑ
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Scott Bolman
Δραματολόγος: Δήμητρα Γκούγκλια
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρή 
Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Παραγωγή: Μανόλης Σάρδης - PRO4
Παίζουν:
Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Δημήτρης Μπίτος
Αντώνης Αντωνόπουλος
Αινείας Τσαμάτης

"The Boy" voice over: Λένα Παπαληγούρα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τρίτη με Κυριακή στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων:
50€ χορηγικό, επιλεγμένων θέσεων
20€ κανονικό
15€ μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω των 65)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου