Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Επικυρώθηκε η απαγόρευση ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Κένυα

Πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Αν και πρόκειται για μία πρακτική που συναντάμε κατά κύριο λόγο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στην Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο απαγορευέται.



Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων πραγματοποιούταν σε νέες γυναίκες μεταξύ βρεφικής ηλικίας και εφηβείας- ως μια πρακτική στα πλαίσια της θρησκεία ή πολιτισμικών εθίμων ενώ θεωρείται ως στοιχείο αγνότητας στις προαναφερθείσες χώρες.

Η απόφαση για την εξάλειψη του Ακρωτηριασμού Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

Ενώ η εν λόγω πρακτική βρίσκεται εκτός νόμου ήδη από το 2011 στην Κένυα, οι υπέρμαχοι αυτής επεδίωξαν τροποποίηση του νόμου η οποία τελικώς απορρίφθηκε. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε με μία ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των  γυναικείων γεννητικών οργάνων .


Αν και η επιβολή του νόμου του 2011 επικρίθηκε το ζήτημα επανήλθε στην Εθνοσυνέλευση ως έργο της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ένωσης Γυναικών της Κένυας- με πολλούς να έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με την δικαιολογία της αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Ένας γιατρός εν ονόματι Tatu Kamau άσκησε έφεση και πρότεινε ο νόμος να επιτρέψει την πρακτική μόνο στην περίπτωση γυναικών που είναι ενήλικες και έχουν παραχωρήσει τη συγκατάθεση τους για αυτή την πρακτική. Το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτή την έφεση καθώς επιστημονικά δημιουργεί προβλήματα υγείας στις γυναίκες που υπόκεινται σε αυτή την πρακτική.


Ο δρ. Tatu Kamau, που είναι ο γιατρός που υπέβαλλε την έφεση από το 2017, δήλωσε πως πολλές γυναίκες θέλουν να υποβληθούν σε περιτομή, αλλά ο νόμος τις εμποδίζει. Απαντώντας στο επιχείρημα αυτό οι τρείς δικαστές Lydia Achode, Kanyi Kimono και Margaret Muigai δήλωσαν κατηγορηματικά πως «Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί κανείς να επιλέξει να υποστεί μια επιβλαβή πρακτική. Από τα αμφισβητήσιμα ιατρικά στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν, διαπιστώνουμε ότι ο περιορισμός αυτού του δικαιώματος είναι λογικός σε μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία που βασίζεται στην αξιοπρέπεια των γυναικών». Έγινε ακόμη πρόταση για περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη υπάρχοντα νόμου για να καλυφθούν όλες οι δίοδοι που δυσχεραίνουν τη σωστή επιβολή του.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta δεσμεύθηκε να τερματίσει το FGM έως το 2022, αλλά οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών δηλώνουν πως αυτός ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός εξαιτίας της κοινωνικής ανασφάλειας που πλαισιώνει το θέμα, αλλά και της απόστασης πολλών περιοχών που δυσχερένει τον έλεγχο της τήρησης του νόμου. Επιπλέον σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά φανατισμού και επικράτησης  της πρακτικής αυτής.



Πως ξεκίνησε ο Ακρωτηριασμός Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων; (FGM)

Περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποβληθεί ως σήμερα στην πρακτική FGM, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Είναι μια βαθιά ριζωμένη πρακτική που ασκείται σε  τουλάχιστον 27 αφρικανικές χώρες καθώς και σε τμήματα της  Ασίας και τη Μέσης Ανατολής.

Μία στις πέντε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών στην Κένυα έχουν υποβληθεί σε κάποια μορφή της διαδικασίας, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τις δραστηριότητες πληθυσμού  και την υπηρεσία σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του ΟΗΕ.

Απο την άλλη είναι πλέον διαδεδομένο και αποδεδειγμένο μέσω της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας πως η περιτομή των γυναικών μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επαφή και να οδηγήσει σε προβλήματα με τον τοκετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός HIV εξαπλώνεται μέσω των εργαλείων που χρησιμοποιούνται και η υπερβολική αιμορραγία ή οι άσχημες διαδικασίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Κλείνοντας, δε θα μπορούσαμε παρά να επικροτήσουμε τη συγκεκριμένη νίκη της γυναικείας αυτοδιάθεσης. Όμως είναι φανερό πως αν και ο νόμος της απαγόρευσης της FGM ισχύει από το 2011, δεν εφαρμόζεται για πολλούς λόγους στο βαθμό του επιθυμητού. Επίσης πολλές γυναίκες επηρεασμένες από το αντίκτυπο που έχει η πρακτική αυτή στην προσωπική και κοινωνική ζωή τους, εξακολουθούν να θέλουν να την υποστούν για να έχουν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και καλύτερες πιθανότητες γάμου.

Αυτή η νοοτροπία όμως είναι βαθιά ριζωμένη στις Αφρικανικές κοινωνίες και ως γνωστόν μόνο ένα όπλο υπάρχει για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα. Η εκπαίδευση και η γνώση. Ίσως σε αυτό θα έπρεπε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βάση καθώς και στο πως μπορούν όλες οι γυναίκες ακόμη κι αν προέρχονται απο απομακρυσμένα χωριά της Αφρικής να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση στην εκπαίδευση που θα τους δείξει το δρόμο προς τα δικαιώματα της προσωπικής αυτοδιάθεσης και προς την ενδυνάμωσή τους ως γυναίκες του σήμερα που μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο για το σώμα τους αλλά και όλη τη γνώση γι'αυτό.


Με στοιχεία από al jazzeera και elle.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου