Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Οι σειρές του Netflix που ξεχωρίσαμε | Σοφία Σοφιανίδου

 Έχει μπει στη ζωή μας εδώ και πάρα πολύ καιρό και αποτελεί συντροφιά πολλών και στην προ καραντίνας εποχή. Μια πλατφόρμα, που σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις έναν μήνα δωρεάν και κατόπιν με συνδρομή, καθιέρωσε την ερώτηση «Καμιά καλή σειρά στο Netflix έχουμε να προτείνουμε;» σε οικεία και τις συζητήσεις περί προτιμήσεων, προτάσεων και ιδεών σχεδόν καθημερινές.

Είναι γεγονός πως η νέα αυτή πραγματικότητα της προβολής ταινιών και σειρών μέσα από το Netflix έχει γίνει δημοφιλής και είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν έχουν μπει στον πειρασμό να τσεκάρουν το περιεχόμενό της. Ειδικά στο κομμάτι των σειρών ο ντόρος είναι αρκετά μεγάλος, κατά καιρούς, και οι φανατικοί αυτών αδημονούν για κάποιο νέο επεισόδιο ή έναν νέο κύκλο.

Εμείς ξεχωρίσαμε δέκα από αυτές οι οποίες έχουν κάτι να μας πουν σε προσωπικό επίπεδο ή αγγίζουν τα όρια της αισθητικής μας και σας τις παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως.

100

Αν αγαπάς την επιστημονική φαντασία θα έχεις μια πολύ καλή ευκαιρία να δεις έναν υποτιθέμενο μελλοντικό κόσμο σε μια γη που την εγκαταλείψαμε πολλά χρόνια πριν και τώρα αφού ξεζουμίσαμε και τις πηγές ενέργειας του διαστήματος ρίχνουμε πίσω εκατό νέους -όχι και πολύ καλής διαγωγής- μήπως σωθεί το ανθρώπινο είδος. Ευρηματικότητα, ίντριγκες, μάχες και συνωμοσίες φέρνουν στο προσκήνιο σχέσεις ανθρώπων που είτε ζεις στον Κρόνο είτε στον Άρη είτε στη Γη θα τις έχεις θες δε θες.

Sense8

Καθημερινές ιστορίες 8 αρχικά άγνωστων, μεταξύ τους, ανθρώπων όπου επικοινωνούν τηλεπαθητικά έχοντας τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ο ένας στη ζωή του άλλου μέσω της αλληλοκατανόησης και όχι μόνο. Αυτό, άλλωστε, είναι και ένα από τα βαθύτερα μηνύματα αυτής της σειράς. Η αλληλοκατανόηση σε παγκόσμιο επίπεδο.  Το αμέσως επόμενο είναι η ανακάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας χωρίς ενοχές, αναστολές και πρέπει.



The Blacklist

Αμερική, FBI, εγκληματίες και ένας κεντρικός ήρωας σε ρόλο plot twist να φέρνει τα πάνω κάτω στις αστυνομικές αρχές και όχι μόνο. Επιστρέφει, αν και καταζητούμενος,  στη χώρα του και παραδίνεται αυτοβούλως για να προστατευτεί από τους πιο κακούς από αυτόν και σαν αντάλλαγμα δίνει πληροφορίες για να πιαστούν οι μεγαλύτεροι εγκληματίες του πλανήτη. Ταυτόχρονα οι ιστορίες εξελίσσονται ταυτόχρονα με τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της σειράς.  


Lucifer

Αν υποθέτεις πως ο Διάβολος είναι σατανικός και μόνο, η συγκεκριμένη σειρά θα σε απογοητεύσει. Γιατί εδώ ο «Έξω από ‘δω» έρχεται στη γη με μορφή ανθρώπου και μάλιστα πολύ γοητευτικού για να ζήσει μαζί μας σαν κοινός θνητός γιατί κουράστηκε στην Κόλαση και είπε να ξεδώσει. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ομολογουμένως εκκεντρικές του επιθυμίες θα πέσει στην παγίδα του θεούλη με τα βελάκια και θα αρχίσει να ανακαλύπτει την ανθρώπινη του φύση παρέα με αγγέλους και δαίμονες που έρχονται να τον επισκεφτούν για να τον πείσουν να γυρίσει στη θέση του. Έξυπνο χιούμορ με δόσεις ειρωνείας. Αν μη τι άλλο θα γελάσεις αρκετές φορές.

The Witcher

Κυνηγός τεράτων από μετάλλαξη γυρίζει από το ένα μέρος στο άλλο με σκοπό την εξολόθρευσή τους διαπιστώνοντας, όμως, πως πολλές φορές οι άνθρωποι είναι πιο τρομακτικοί από οποιοδήποτε τέρας. Η προσωπική του ιστορία εξελίσσεται παράλληλα με τη σειρά και θα διαπιστώσεις ομοιότητες ακόμη και με σένα που ζεις στον εικοστό πρώτο αιώνα. Πάθη, λάθη, μίσος και αγάπη ανάμεσα σε σκηνικά μια άλλης εποχής θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον κεντρικό ήρωα να βρει τη θέση του στον κόσμο.


The Ballad of Buster Scruggs

Ανήκει στην κατηγορία των ταινιών είναι όμως σαν να βλέπεις έξι επεισόδια μια σειράς σερί. Αν το γουέστερν είναι ένα είδος που μπορείς να το δεις και η φωτογραφία είναι κάτι που δίνει έξτρα credits σε ό,τι παρακολουθείς τότε σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να του δώσεις την ευκαιρία. Τα έξι υπο-επεισόδια αυτής της ανθολογίας δείχνουν τη ζωή των ισάριθμων κεντρικών ηρώων εν μέσω παράλογης ωμής βίας. Έξι κλασσικές Αμερικάνικες Ιστορίες της Άγριας Δύσης παράνομων ή και όχι πολιτών μας φανερώνουν πως ο άνθρωπος σε όποια εποχή κι αν ζήσει μπορεί να είναι επικίνδυνα σκληρός.


End of the Fucking World

Μια σειρά κόμικ προσαρμοσμένη για την τηλεόραση μέσα από το πρίσμα του μαύρου χιούμορ. Δύο έφηβοι που αποφασίζουν να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης παρέα με την υπερβολή και την παρορμητικότητα να πρωταγωνιστούν εν μέσω εφηβείας. Τα μαύρο χιούμορ ξεδιπλώνει στοιχεία χαρακτήρων που σίγουρα έχουμε δει να υπάρχουν γύρω μας. Ανατρεπτικές ιστορίες εξελίσσονται σε καταστάσεις που ή θα φρικάρεις ή θα παγώσεις το αίμα σου και θα πας παρακάτω.


The Black Mirror

Μια σειρά που πραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρώπων με τις νέες τεχνολογίες. Αυτές που έχουν εισβάλει σε κάθε πτυχή της ζωής μας είτε αυτό είναι υπολογιστής είτε smartphone είτε μια οθόνη plasma. Μια μαύρη οθόνη όλη μας η ζωή και ο Μαύρος Καθρέφτης προσπαθεί να μας δείξει -πολύ έξυπνα- την παράνοια της όλης κατάστασης. Πόσο εξαρτημένοι και απόλυτα παρανοϊκοί μπορούμε να γίνουμε εξαιτίας της;


The Crown

Αν είσαι fan της γνωστής βασιλικής οικογένειας της Γηραιάς Ηπείρου και απορείς πώς ζουν οι γαλαζοαίματοι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθεις τα πράγματα εκ των έσω. Όλα όσα ξέρουμε, υποθέτουμε ή ποτέ δεν έφτασαν στ’ αυτιά μας θα πάρουν σάρκα και οστά δίνοντας μια αίσθηση της, σχεδόν,  παράλληλης πραγματικότητας μέσα από τη σειρά αυτή. Πόσο εύθραυστοι και κοινοί θνητοί είναι, τελικά, όλοι εκείνοι που δέχονται υπόκλιση αντί χειραψίας; Μια παραγωγή που ανάγκασε το πραγματικό Βασίλειο να ζητήσει δήλωση ότι πρόκειται για μυθοπλασία και μόνο. Άραγε θα δοθεί;


Breaking Bad

Άν θες να μάθεις πώς ένας καθημερινός άνθρωπος που διαγνώστηκε με θανατηφόρα ασθένεια μπορεί να περάσει στη μεριά της παρανομίας νομίζοντας ότι έχει για σκοπό του μόνο το χρήμα τότε είσαι στο σωστό link. Μια σειρά που βγάζει τα καταπιεσμένα θέλω μας ενώ πιστεύουμε ότι κοιμούνται ή δεν υπάρχουν πια. Ξεκινάει μια ιστορία με σκοπό μόνο το εύκολο μεγάλο οικονομικό όφελος αλλά διαπιστώνει στη συνέχεια πως είχε καταντήσει να ζει τις ζωές των άλλων κι όχι τη δική του. Και τελικά τι νόημα έχει να ζεις εάν δεν είσαι ο καλύτερος σε κάτι; Μήπως αυτό σε κρατάει στη ζωή;


Όποια κι αν είναι η αισθητική σας κι όποιο είδος κι αν σάς αρέσει περισσότερο από κάποιο άλλο θα μπορέσουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι καμιά από τις παραπάνω προτάσεις δε θα σας αφήσει αδιάφορους. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε εμάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου