Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

#WEREMEMBER 2020 | Δεν θ΄αρνηθώ, δεν θα ξεχάσω το Ολοκαύτωμα | Moυσείο Τοπογραφίας του Τρόμου | Οι διώξεις των Εβραίων της Πολωνίας 1940-45


Επιμέλεια: Μαρίνα Καρτελιά.

#weremember 2020 - Δεν θ΄αρνηθώ, δεν θα ξεχάσω το Ολοκαύτωμα.




΄Ολο το μήνα, ο Σελιδοδείκτης συμμετέχει στη μνήμη με κορύφωση τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27/1, με εκδηλώσεις, άρθρα, αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, και την αποτύπωση του Ολοκαυτώματος  στις Τέχνες και στην κοινωνία.  





Η δίωξη των Εβραίων, Ολλανδία 1940–1945

Μέχρι τις 13 Aπριλίου 2020



Ιανούαριος 1943. Ο Ράλφ Πόλακ και η Μιεπ Κράντ απολαμβάνουν μια βόλτα προς την Πλατεία Νταμ στο ΄Αμστερνταμ. ΄Ενας πλανόδιος φωτογράφος τραβάει αυτή τη φωτογραφία. Το ζευγάρι είναι αρραβωνιασμένο. Σκέφτονται να παντρευτούν μετά τον πόλεμο. Η εκτόπιση Εβραίων στο στρατόπεδο Βέστερμπόρκ της επαρχίας Drenthe  είναι στην καμπή του. Αλλά αυτό δεν τους σταματά από το να βγουν να περάσουν μαζί την ώρα τους. Το υποχρεωτικό κίτρινο στο παλτό συμβολίζει τον μόνιμο κίνδυνο με τον οποίο ζουν. Εκείνη περιμένει να μεταφερθεί, στο Hollandsche Schouwburg, ένα τόπο συγκέντρωσης Εβραίων. Ακριβώς πριν τη προγραμματισμένη αναχώρησή τους για το Westerbork, ο Ralph, που εργαζόταν ως υπάλληλος στο Joodse Raad ( Εβραϊκό Συμβούλιο) κατάφερε με τεχνάσματα να την απελευθερώσει. Η Μιεπ κρύβεται στο Baarn. Οι συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και η υγεία της αδυνάτισε. ΄Επαθε τυμπανισμό απ΄την πείνα που παραλίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή. Ως Εβραία φυγάς, δεν μπορούσε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μαζικής εκτόπισης από το ΄Αμστερνταμ, στις 29 Σεπτεμβρίου 1943, ο Ralph πήδηξε έξω απ΄το τραίνο και κρυβόταν κι εκείνος. Και οι δυο επιβίωσαν του πολέμου. Παντρεύτηκαν μετά την απελευθέρωση.

΄Οταν η Βέρμαχτ εισέβαλε στην Ολλανδία το Μάιο του 1940, ζούσαν στη χώρα 140.000 Εβραίοι. Οι Γερμανοί κατακτητές υιοθέτησαν ολοένα και πιο σκληρά μέτρα εναντίον των Εβραίων. Συνολικά 107.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης. Τουλάχιστον 102.000 απ΄αυτούς δολοφονήθηκαν από τα SS ή υπέκυψαν από τις δολοφονικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Αυτή είναι η πρώτη έκθεση για τον διωγμό Εβραίων στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής που εστιάζει σε φωτογραφικά ντοκουμέντα. Οργανώθηκε από το Ινστιτούτο NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies σε συνεργασαία με το Εθνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Μουσείο Τοπογραφίας του Τρόμου. in cooperation with the Joods Cultureel Kwartier / Nationaal Holocaust Museum i.o. and the Stiftung Topographie des Terrors.
Στην ιστοσελίδαwww.judenverfolgunginfotos.de  θα βρείτε μια επισκόπηση εκτενή της έκθεσης καθώς και σχετικό με την έκθεσηPodcast.
Υπάρχει σχετικό φυλλάδιο στα Γερμανικά στο Μουσείο της Τοπογραφίας του Τρόμου. στο Βερολίνο, η διεύθυνση εδώ:



Για το Μουσείο Τοπογραφίας του Τρόμου, στο Βερολίνο, διαβάστε τις λεπτομέρειες στο αφιέρωμα #weremember του Σελιδοδείκτη το έτος 2019, εδώ :









                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου