Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Βγαίνουμε | Αργοφαγείο-έντιμο φαγητό, ντόμπροι άνθρωποι, ζεστές καρδιές




Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να έχεις την ευκαιρία να γράψεις δυο λόγια ψυχής αφιερωμένα σ’ ένα στέκι που πραγματικά αξίζει κι όσο γράφεις να μεταφέρεσαι νοερά εκεί. Στη ζεστασιά του χώρου του, στις γεύσεις του, στους ντόμπρους ανθρώπους του, στην παρεΐστικη ατμόσφαιρά του. Είναι όμως κι από τις φορές που επειδή κατακλύζεσαι από ένα σωρό έντονα συναισθήματα κι αισθήσεις δυσκολεύεσαι λίγο περισσότερο μιας και δεν ξέρεις τι να πρωτογράψεις τελικά. Στο απόλυτα αγαπημένο μας Αργοφαγείο, εδώ στην ξελογιάστρα Θεσσαλονίκη οι αισθήσεις ξυπνάνε στο έπακρο. Πανδαισία γεύσεων, λαχταριστά πιάτα που σε εξιτάρουν όσο τα βλέπεις στα διπλανά τραπέζια μιας και δε σου αρκούν ποτέ μόνο όσα έχεις παραγγείλει εσύ, αρώματα που ξεσηκώνουν και καρδιές που ζεσταίνουν είναι μόνο μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας του τα οποία έχουμε την ευκαιρία ως θαμώνες του να μοιραζόμαστε κάθε φορά και πιο έντονα.




Αν θέλεις να μάθεις από πρώτο χέρι για τι πράγμα μιλάμε έλα μια βόλτα από την οδό Απελλού 6, ξέρεις, στην πλατεία Ναυαρίνου, και θα μας θυμηθείς. Δεδομένου, βέβαια, ότι το Αργοφαγείο έχει ήδη εξαπλώσει τη φήμη του δικαίως παντού είναι μάλλον δύσκολο να μην το γνωρίζεις ήδη κι είναι ακόμη πιο δύσκολο σε ώρες αιχμής να βρεις τραπέζι αν δεν έχεις σταθεί προνοητικός κάνοντας προηγουμένως κράτηση. Δικαίως το αγαπημένο μας στέκι έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή και του trip advisor και το αναφέρουμε αυτό γιατί είναι από τις φορές που αντί για τη διαφήμιση ανταμείβεται ο αληθινός κόπος των ανθρώπων, το μεράκι τους κι η αληθινή αγάπη γι’ αυτό το οποίο προσφέρουν. Όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ κι αγνά, ο σεβασμός σε αυτό αλλά και στον κόσμο που τιμάει το αποτέλεσμα των κόπων σου είναι ήδη δεδομένος.




Επιβάλλεται, λοιπόν, να αναφέρουμε, κι ας μη μας αρέσει η λέξη “επιβάλλεται” γενικά, ότι οι “Αργοφάγοι” λατρεύουν πρώτα οι ίδιοι το πραγματικά καλό φαγητό, σέβονται την τέχνη τους, σέβονται τις γεύσεις και τα πιάτα τους γι’ αυτό θα διαπιστώσεις πως σέβονται σε κάθε επίπεδο και τους θαμώνες τους οι οποίοι πάντα φεύγουν πλήρεις κι ευχαριστημένοι μέχρι την επόμενη φορά. Θα μιλήσουμε ως απλοί άνθρωποι χωρίς γνώσεις επαγγελματικής μαγειρικής, λάτρεις του καλού φαγητού ωστόσο κι ανοιχτοί καθώς είμαστε σε νέα ερεθίσματα σαν άγραφα χαρτιά θα πούμε με βεβαιότητα πως οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει αμέσως στην πρώτη μπουκιά που θα γευτεί ότι εδώ, στο Αργοφαγείο μας, σερβίρουν από τα πιο έντιμα φαγητά της πόλης και με διαφορά.


(Φωτογραφίες από το αρχείο του μαγαζιού)

Είναι μεγάλο κατόρθωμα να μπορείς να κάνεις έναν άνθρωπο που δεν έχει σχέση με τη μαγειρική σε επίπεδο επαγγελματικό να βάζει το χέρι του στη φωτιά για την ποιότητα των υλικών σου και για το αξεπέραστο αποτέλεσμα των πιάτων σου. Είναι μεγάλη επιτυχία το να προσφέρεις γεύσεις, συνδυασμούς και προϊόντα μοναδικά, ψαγμένα, διαφορετικά, βοηθώντας τον κόσμο να ξεφεύγει από χιλιοπαιγμένα πιάτα που θα μπορούσε να βρει παντού. Είναι μεγάλο κατόρθωμα επίσης –κι ίσως το μεγαλύτερο- όλα τα παραπάνω να μην τα εκμεταλλεύεσαι σε βάρος των θαμώνων σου διατηρώντας τις τιμές σε επίπεδα προσιτά στον καθένα. Αυτό το τελευταίο το αναφέρουμε επί τούτου μιας και βλέποντας τι προσφέρει το μαγαζί, την πρώτη φορά που το επισκεφτήκαμε πριν αρκετό καιρό, ήταν κάτι που πραγματικά μας είχε κάνει τεράστια εντύπωση κάνοντας εύλογες συγκρίσεις.


 
(Φωτογραφίες από το αρχείο του μαγαζιού)

Κάπου εδώ όμως ήρθε η ώρα να πούμε δυο λόγια και για την ιστορία του Αργοφαγείου μιας και πρόκειται για ένα στέκι που μετράει χρόνια κι εμπειρίες εδώ στη συμπρωτεύουσα. Το ξεκίνησε, λοιπόν, ένας βετεράνος του είδους ο οποίος δυστυχώς δε βρίσκεται πια στη ζωή κι ήταν ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αργοφαγείας στην Ελλάδα. Ο τρόπος που υιοθέτησε τόσο στη μαγειρική όσο και στην επιλογή των υλικών ήταν πολύ συγκεκριμένος δείχνοντας απόλυτο σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο. Οι σημερινοί αργοφάγοι, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε εκείνος πριν 19 χρόνια πιστεύουν στο έντιμο φαγητό και το φέρνουν καθημερινά στα πιάτα μας.




Όπως μας είπε ο ένας από τους δυο τους το Αργοφαγείο είναι ένα μικρό αστικό εστιατόριο –αφού βρίσκεται στην καρδιά της πόλης- με κουζίνα μεσογειακή το οποίο συμπεριλαμβάνει στο μενού του και φαγητά τόσο για τους vegeterian όσο και για τους vegan φίλους του. Οι έθνικ πινελιές δε λείπουν από τις γεύσεις του και πρόκειται για μαγαζί όπου έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις ένα γεύμα ξεκινώντας ακόμη κι από 5,50 ευρώ το άτομο! Οι επιλογές που έχει κανείς στο Αργοφαγείο είναι πολλές. Άλλες αποτελούν σταθερές αγαπημένες αξίες του καταλόγου του κι άλλες ανανεώνονται μέσα από τα πεντανόστιμα πιάτα ημέρας του που αναγράφονται στον χαρακτηριστικό του μαυροπίνακα με κιμωλία. Είναι από εκείνες τις φορές που προσπαθώντας να προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο πιάτο ανατρέχουμε στο μενού και στις νοστιμιές που έχουμε δοκιμάσει όλον αυτόν τον καιρό διαπιστώνοντας πως είναι αδύνατον να κάνουμε διακρίσεις. Κάτι που φυσικά θα πάθεις κι εσύ όταν το επισκεφτείς.




Σπουδαίο επιπλέον tip του μαγαζιού είναι οι καλές σχέσεις που έχουν οι αργοφάγοι με τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης κι έτσι πολλά από τα λαχανικά τους είναι βιολογικά. Φροντίζουν επίσης πάντα τα κρέατα να είναι ορθής εκτροφής και bonus αποτελεί το ότι τα κρασιά τους προέρχονται από μικρά κτήματα, οι μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και τα τυροκομικά τους ανήκουν σε μικρούς παραγωγούς από μικρές φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια γενικότερη φιλοσοφία του Αργοφαγείου στα πλαίσια της τίμιας σχέσης που διατηρούν τόσα χρόνια οι άνθρωποί του με τους θαμώνες του.




Ακόμη και σήμερα που το μαγαζί έχοντας γίνει πλέον ευρύτερα γνωστό και προσελκύοντας τόσο Έλληνες όσο και άλλων χωρών θαμώνες δε χάνει ποτέ τη ζεστασιά και την παρεϊστική εκείνη ατμόσφαιρά που αναφέραμε στην αρχή. Βλέπεις, η κουλτούρα των αργοφάγων έχει ποτίσει τους τοίχους του αφού πρόκειται για ένα στέκι με γεμάτο παρελθόν. Κάποια τραπέζια μάλιστα έχουν πάρει ονόματα παλιών του φίλων τιμής ένεκεν για τις παλιές καλές μέρες και την καλή παρέα. “Γνωρίσαμε”, λοιπόν, νοερά ταξιδεύοντας στο παρελθόν μέσα από παλιές ιστορίες πολλούς από εκείνους τους πιστούς του φίλους αλλά το πιο σημαντικό είναι πως εκεί γνωρίζουμε ακόμη ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια έτοιμους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μας ευχαριστήσουν.




Οι αργοφάγοι πιστεύουν πως ένα μαγαζί είναι οι άνθρωποί του και το αποδεικνύουν καθημερινά. Έχουν ψυχή και καρδιά, έχουν χτίσει το στέκι μας με αυτά τα δύο “υλικά” και με την αγάπη των γύρω τους γι’ αυτό κι έχουν τελικά την επιτυχία που τους αξίζει. Κάποια κομμάτια του μαγαζιού είναι κυριολεκτικά χτισμένα με μεράκι από φίλους και γνωστούς όπως τα χειροποίητα σχέδια που θα προσέξεις σε σημεία του τοίχου και στο μπαρ που φτιάχτηκαν από παλιά πλακάκια της Κωνσταντινούπολης. Συνεχίζοντας θα δεις ένα πολύ όμορφο δώρο κρεμασμένο σε κάποιον τοίχο του το οποίο αναγράφει το όνομα του μαγαζιού συνοδευόμενο φυσικά από –τι άλλο- τα απαραίτητα μαχαιροπίρουνα. Τέλος, τη δική του υπογραφή έχει βάλει κι ένα ακόμη αγαπημένο άτομο με τις χειροποίητες κατασκευές του κατασκευάζοντας τα πολύ πρωτότυπα φωτιστικά του.




Πριν κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα θα θέλαμε ν’ ανοίξουμε πάνω απ’ όλα τις πόρτες του δικού μας κόσμου μέσα από το αγαπημένο μας στέκι κι αυτός ο κόσμος δεν είναι άλλος από τον κόσμο των μερακλήδων σε γεύσεις και ψυχή. Καλώς ήρθες, λοιπόν στο Αργοφαγείο. Στο στέκι του καλοφαγά, στο στέκι των ανοιχτόκαρδων, ντόμπρων ανθρώπων. Κάνε μία κράτηση κι εμείς θα είμαστε εκεί για να μας κλείσεις πριν φύγεις το μάτι!


Πάρε μια γεύση:



















(Φωτογραφία από το αρχείο του μαγαζιού)

(Φωτογραφία από το αρχείο του μαγαζιού)


                                                            (Φωτογραφία από το αρχείο του μαγαζιού)

1 σχόλιο:

  1. πολύ ωραία παρουσίαση θελκτική θα έλεγα ανυπομονώ να δοκιμάσω τις υπέροχες νοστιμιές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή