Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Eίδαμε| Αυτοκράτορας Ανδριανός : Όποιος πρώτα δε κυβερνηθεί δε μπορεί να κυβερνήσει.


Γράφει η Justine Φιλιππίδου

Αυτοκράτορας Αδριανός: Όποιος πρώτα δε κυβερνηθεί δε μπορεί να κυβερνήσει.



Ο Χρήστος Λιακόπουλος πρωταγωνιστεί σε ένα μονόλογο όπου σκηνοθετεί ο ίδιος με τη βοήθεια της Α. Μαρκουτσά. Ο αυτοκράτορας Αδριανός μαζί με τη βασιλική ιδιότητα ήταν και Στωϊκός φιλόσοφος. Αποτελεί τον τρίτο από τους «Πέντε καλούς αυτοκράτορες». Ήταν ουμανιστής και βαθύτατα φιλέλληνας. Μείωσε τη δουλεία, εξανθρώπισε το νομικό κώδικα και απαγόρευσε τα βασανιστήρια. Έχτισε βιβλιοθήκες, υδραγωγεία, λουτρά και θέατρα.

Ο Χ. Λιακόπουλος δίνει επί σκηνής μια χαρισματική ερμηνεία τόσο από άποψη εξωτερικής εικόνας που παραπέμπει σε επιβλητικό Ρωμαίο όσο και σε πυκνή υποκριτική δεινότητα με άριστη μετάδοση συναισθήματος στο θεατή. Ο μονόλογος του ηθοποιού καταφέρνει να δώσει απόλυτα ανθρώπινη διάσταση στον Αδριανό, σαν ο ίδιος να θυμάται τη ζωή του ενώ κάθεται στο θρόνο του, με κάθε λεπτή απόχρωση των σκέψεων που ακολουθούσε κάθε απόφαση ή επιλογή του. Παράλληλα με τη βιογραφία του αναδεινύεται με αδρές γραμμές και το έργο αλλά και η μόρφωση του.

Η παράσταση δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να διαπιστώσει πως μικρή σημασία έχει αν είναι κάποιος αυτοκράτορας ή απλός πολίτης: όλοι είναι εξίσου άνθρωποι με συναισθήματα, ανάγκες, προτερήματα και ελαττώματα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο σημείο του μονολόγου όπου αναφέρεται ο έρωτας του Αδριανού με τον ελληνικής καταγωγής νεαρό Αντίνοο. Από άποψη ερμηνείας ο πρωταγωνιστής καταφέρνει να δώσει στο κοινό την εντύπωση και ενέργεια κάποιου άνθρωπου βαθειά ερωτευμένου όπου η μόνη ιδέα και συναίσθημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι ένας έρωτας που βιώθηκε σε όλο του το μεγαλείο.

Πληροφορίες παράστασης
Θέατρο Αλμήνη, Αλκμήνης 8-12 Γκάζι
Τηλ: 2103428650
Κάθε Κυριακή στις 21:00



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου