Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Θοδωρής Γκόνης - Νίκος Γαλανός - Δημήτρης Πιατάς | Στην Κωνσταντινούπολη με 'Το Λάθος' του Αντώνη Σαμαράκη

Αντώνης Σαμαράκης
 «Το Λάθος»
Ενσωματωμένη εικόνα

Θεατρικό Αναλόγιο

Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19.00
Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Το θεατρικό αναλόγιο «Το Λάθος» παρουσιάζεται την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19.00 στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης από τη Δημοτική Θεατρική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ).

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας συμμετέχει με το θεατρικό αναλόγιο «Το Λάθος» στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ - Ο αιώνιος έφηβος», που διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, στο Ζωγράφειο Λύκειο από τις 10 έως τις 14 Απριλίου 2019, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
   

«Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη

Ο Σαμαράκης συναντά τον Χίτσκοκ και τον Τζόρτζ Οργουελ, σε αυτό το προφητικό πολιτικό µυθιστόρηµα, όπου οι ψυχολογικές σχέσεις των ηρώων φτάνουν τη δραματική δύναμη ορισμένων σελίδων του Σαρτρ ή την εφιαλτική υφή των έργων του Κάφκα. Το Λάθος δεν έχει «εθνικά» χαρακτηριστικά. Η χώρα δεν κατονοµάζεται. Η εξουσία που την κυβερνά είναι «το καθεστώς». Η µυστική υπηρεσία ασφαλείας της είναι η «ειδική υπηρεσία» και στρατηγείο της «το κεντρικό». Τα όργανά της είναι «ο προϊστάµενος», «ο ανακριτής» και «ο µάνατζερ» και το θύµα τους είναι «ο άνθρωπος του Καφέ Σπορ». «Το σχέδιο» είναι η µηχάνευση του καθεστώτος για να παγιδεύσει τον άνθρωπο του Καφέ Σπορ.
 Αρκεί ένας κόκκος ανθρωπιάς για να βραχυκυκλώσει την αμείλικτη τελειότητα του καθεστωτικού Σχεδίου και του μηχανισμού της εξόντωσης;
Τώρα μόνο που ο ανακριτής διπλώνεται και παραπατάει, τώρα μόνο αισθάνεται ότι δεν ήταν κόλπο το «Φύγε!» Που τόση ώρα του έλεγε, δεν ήτανε κόλπο, δεν ήτανε παγίδα, τώρα μόνο αισθάνεται πως ήτανε αληθινό το «Φύγε!» Και τώρα μόνο τον ωθεί ένα ένστικτο να τρέξει πλάι στον ανακριτή, να τον πιάσει μες στα χέρια του, να του σταθεί φίλος, να του σταθεί με τη σειρά του φίλος, κάνει ένα βήμα στη μαρκίζα προς το παράθυρο, κάνει άλλο ένα βήμα, ο μάνατζερ στέκεται και τους έχει και τους δυο μπροστά στην κάννη του πιστολιού του, η βροχή πέφτει συνέχεια, η μαρκίζα γλιστράει, κάνει να κρατηθεί από τον τοίχο αλλά η μαρκίζα γλιστράει, γλιστράει, μόλις που προφταίνει να δει την εσωτερική αυλή με τις μεγάλες τετράγωνες πλάκες σαν ένα σταυρόλεξο οριζοντίως και καθέτως.


«Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη
Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19.00
Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Σκηνοθετική επιμέλεια/Σύνθεση κειμένου: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Διαβάζουν: Νίκος Γαλανός, Δημήτρης Πιατάς, Σταύρος Ράγιας



Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου