Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη με την Ελένη Ανδρεάδη | Συγγραφέα του βιβλίου "Οι πράκτορες του πλανήτη"


Συνέντευξη: Χάρις Γεωργίου

Τα παιδικά βιβλία ήταν πάντοτε εκείνα, τα οποία μας δημιούργησαν τα ερεθίσματα για να γίνουμε οι ενήλικες που είμαστε. Μας κράτησαν συντροφιά, μας ταξίδεψαν, μας δημιούργησαν εικόνες. Ταυτιστήκαμε με τους ήρωές τους, πήραμε σημαντικά μαθήματα. Ακόμα και σήμερα αναπολούμε τα σημαντικότερα και τα ξεφυλλίζουμε. 
Μέσα σε αυτή την πληθώρα παιδικών βιβλίων που κυκλοφορούν σήμερα, ξεχωρίσαμε τους "Πράκτορες του Πλανήτη", το διαβάσαμε σε παιδιά φίλων και γνωστών, στα ανίψια μας, γίναμε και πάλι παιδιά, γίναμε πράκτορες και ευαισθητοποιηθήκαμε σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Μαζί με τους μικρούς μας φίλους, λοιπόν, καθίσαμε και σκεφτήκαμε ερωτήσεις προς την αγαπημένη μας συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη.

Αρχικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη δράση σας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Πώς προέκυψε αυτή η ευαισθητοποίηση, αυτή η ενασχόληση αν θέλετε; 

Σας ευχαριστώ πολύ. Απο μικρή με ενδιέφεραν τα περιβαλλοντικά θέματα. Το ενδιαφέρον αυτό ξεκίνησε απο μια μεγάλη αγάπη για τη φύση και τα ζώα. Αργότερα συνειδητοποίησα οτι αυτή η αγάπη, που το έβλεπα ως χομπι, μπορεί να εξελιχτεί σε καριέρα και εξειδικεύτηκα στο αντικείμενο. Σπούδασα και εργάστηκα στο εξωτερικό για 12 χρόνια πριν επιστρέψω στην Ελλάδα.

Το 2009, έχουμε την ίδρυση της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα περισσότερα πράγματα για αυτήν την ιδέα; Για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της;

Τυχαία, όταν εργαζόμουν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ένα ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό, γνώρισα κάποια παιδιά που κατάφεραν να απαγορευτεί η πλαστική σακούλα στο χωριό τους μετά απο δική τους καμπάνια. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα για μια μυστική δύναμη παιδιών που παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους διότι οι ενήλικες έχουμε αποτύχει... Ξεκίνησε πιλοτικά στο παλιό μου σχολείο στη Θεσσαλονίκη και έχουμε φτάσει πλέον να εκπαιδεύουμε πάνω απο 12,000 παιδιά ετησίως σε όλη την Ελλάδα και Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Οι «πράκτορες του πλανήτη», ξεκίνησαν τις αποστολές τους από το 2014, όπου «γίναμε πράκτορες του πλανήτη». Πώς προέκυψε η ιδέα της συγγραφής;  

Η ιδέα της συγγραφής υπήρχε εξαρχής, καθώς είχα γράψει το κείμενο και εκπαιδευτικό υλικό του πρώτου προγράμματός μας. Αυτό το υλικό αποτέλεσε τη βάση του πρώτου βιβλίου. Ήθελα να μπορέσω να προσεγγίσω περισσότερα παιδιά, όχι μόνο μέσω σχολείων όπως κάνουμε με την οργάνωση, αλλά και μεμονωμένα. Κάπως έτσι ήρθε η ιδέα του βιβλίου ένα καλοκαίρι.

Γιατί επιλέξατε τα παιδιά ως αναγνωστικό κοινό; Πώς προέκυψε η ενασχόληση με το παιδικό βιβλίο;

Καλή ερώτηση. Δεν ξέρω ακριβώς. Είχα κάτι να πω, το οποίο ήθελα να το πω με παιγνιώδη τρόπο, και τα παιδιά ήταν το κατάλληλο ακροατήριο που μπορούσε να το ακούσει; Ίσως. Η ενασχόληση μου με την συγγραφή ξεκίνησε απο βιβλίο για ενήλικες, που δεν έχω εκδόσει. Έχω γράψει επίσης σενάρια για ενήλικες.

Θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για την εικονογράφηση. Όταν γράφεις μία ιστορία, έχεις από πριν σκεφτεί τη μορφή που θα έχουν οι χαρακτήρες; Ή προκύπτει σε συνεργασία με τον εικονογράφο;

Η συνεργασία με τον εικονογράφο, τον πολύ ταλαντούχο φίλο Στέφανο Κολτσιδόπουλο, είναι πολύτιμο στοιχείο του κάθε βιβλίου. Μόλις έχω την πλοκή στο μυαλό μου συζητάμε μαζί τους ήρωες, τι θα δούλευε καλύτερα σαν εικόνα, και πολλές φορές αλλάζω ακόμα και την πλοκή ώστε να έχουμε το ιδεατό αποτέλεσμα. Συζητάμε την κάθε εικόνα σε φοβερή λεπτομέρεια, καθώς είμαστε και οι δύο τελειομανείς. Είναι μια διαδικασία που παίρνει αρκετό χρόνο.

Ως παιδί, είχατε κάποιο αγαπημένο βιβλίο;

Πάρα πολλά, διότι διάβαζα ασταμάτητα. Ξεχωρίζω ίσως τον Μικρό Πρίγκηπα, την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, όπως και Τα Πέντε Λαγωνικα και οι Μυστικοί Εφτά, της Ένιντ Μπλάιτον.

Πιστεύετε πως σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικά κόσμο, τα παιδιά εξακολουθούν να διαβάζουν; Έχετε συνομιλήσει με αναγνώστες σας ή με γονείς;

Είναι κάτι που όντως απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς. Πιστεύω οτι τα παιδιά θα εξακολουθούν να διαβάζουν διότι η έλξη μιας ιστορίας είναι στην ανθρώπινη φύση. Όσο η τεχνολογία να αλλάξει το τρόπο επικοινωνίας μιας καλής ιστορίας, πάντα θα υπάρχει μια θέση για το βιβλίο κατά την γνώμη μου. To 2015 είδαμε την πρώτη πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων παγκόσμια, κάτι που δεν ήταν προβλέψιμο. Πιστεύω οτι η ενθάρρυνση των γονέων προς την ανάγνωση απο μικρή ηλικία είναι καταλυτική, αλλά πάντα με γνώμονα του τι ενδιαφέρει και το παιδί.

Ποια ερεθίσματα πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στην ανάγνωση; Και ποια εκείνα που μπορούν να το ευαισθητοποιήσουν σε θέματα που άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης;

Αν οι γονείς διαβάζουν βιβλία οι ίδιοι, τότε τα παιδιά είναι πιο πιθανό να διαβάσουν και αυτά. Ένα άλλο στοιχείο είναι να αφήσουμε τα παιδιά να επιλέξουν βιβλία που τα ενδιαφέρουν. Όσο για την αειφόρα ανάπτυξη, το σημαντικότερο είναι να έχουν τα παιδιά επαφή με την φύση, να παίξουν έξω, να επισκεφτούν το δάσος, να έρθουν σε επαφή με ζώα. Τα παιδιά είναι πλέον εντελώς αποκομμένα απο τη φύση. Για να νοιαστούν για αυτή, πρέπει να γνωρίσουν τι τους ζητούμε να προστατεύσουν.

Οι «πράκτορες» θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με νέα αποστολή;

Φυσικά! Οι σειρά Πράκτορες του Πλανήτη συνεχίζεται, με το επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2017. Ελπίζω να σας έχουμε παρέα μαζί μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου