Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

σημείωση #2 : αλληλεπιδράσεις | Κάλλια Βαβουλιώτη


Υποθέτω πως οι αναλύσεις επί αναλύσεων ίσως να βλάπτουν όσους μπαίνουν στην διαδικασία να τις κάνουν παρ’όλ’αυτά ίσως μέσα από τις αναλύσεις όσο σωστές και λάθος και αν είναι όσο υποκειμενικά δοσμένες ή με την προσπάθεια να μοιάζουν με αντικειμενικές  – άσχετα αν μας κάνουν να κερδίζουμε γνώση σημαντική για τον ρου των πραγμάτων στο μέλλον είναι ίσως κουραστικές και ψυχοφθόρες.

Αν υπάρχει κάτι που με συγκινεί και θα με συγκινεί, είναι όλη η αλληλεπίδραση που συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων- είτε πρόκειται για φιλίες , για οικογενειακές σχέσεις και για έρωτες. Είναι γεωμετρία; Κύκλος; Τρίγωνο; Τετράγωνο; Τι απ’όλα; Πόσοι εμπλέκονται; Προβλέπεται η επόμενη κίνηση του άλλου “παίκτη” σε αυτό το παιχνίδι / σχέση / αλληλεπίδραση; Ποιος αστάθμητος παράγοντας θα αλλάξει τα δεδομένα; Μπορούμε όντως να αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις έτσι; Με τόση λογική;  Μπορούμε πράγματι να έχουμε τον έλεγχο σε μία τέτοια αλληλεπίδραση;

Ο έλεγχος είναι μία μεγάλη παγίδα τόσο σαν λέξη όσο και σαν συμπεριφορά. Eλεγκτικός και χειριστικός γίνεται ο  βαθιά ανασφαλής άνθρωπος – ενδεχομένως κάποιες φορές χωρίς να το καταλαβαίνει με αποτέλεσμα είτε να ψάχνει για ανθρώπους που θα θυματοποιήσει ακόμα και ασυναίσθητα είτε να προσπαθεί να χειριστεί εκ των υστέρων οποιονδήποτε βρεθεί στο διάβα του. Ο τρόπος με τον οποίο βέβαια χειρίζεται ο κάθε χειριστικός άνθρωπος τον άνθρωπο που έχει  απέναντί του διαφέρει κάθε φορά.

Λόγου χάρη υπάρχει ο χειριστικός άνθρωπος που μέσω του λόγου του και της επιμονής του λόγου του θα πείσει τον άλλον και θα τον καθοδηγήσει να πράξει όσα εκείνος επιθυμεί χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο χειριζόμενος . Από την άλλη πλευρά , υπάρχει ο άνθρωπος που χειρίζεται μέσω των συναισθηματικών εκβιασμών. Και οι δύο έχουν μεγάλη αντίληψη , ψυχανεμίζονται καταστάσεις και χρησιμοποιούν την ψυχολογία και τον άλλον ενάντια στον εαυτό του.

Παρ’όλ’αυτά , η χειριστικότητα είναι στην πραγματικότητα μία αρρώστια τόσο και για τους δύο που εμπλέκονται σε όλη την κατάσταση – όσο και για την ίδια την αλληλεπίδραση, καθότι αργά ή γρήγορα   θα καταστρέψει κάθε τι καλό που θα μπορούσε να είχε χτιστεί με την ελεύθερη βούληση όσων εμπλέκονται σε κάθε κατάσταση.

Γι’αυτό είναι καλύτερα να επιλέγουμε την ελευθερία σε κάθε έκφανση μιας σχέσης/κατάστασης/αλληλεπίδρασης ακόμα και όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου