Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Συνέντευξη: Bandallusia: "...η μουσική είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας" | Της Γιώτας Μαστροσαββάκη (Πάστα Φλώρα)



Η Ανδαλουσία αδιαμφησβήτητα θεωρείται ως η αυθεντική Ισπανία του Νότου, οι Bandallusia από την άλλη σίγουρα αποτελούν την αυθεντική μουσική στα δρομάκια και τα μουσικά στέκια της Αθήνας και όχι μόνο. Κυκλοφορώντας το πρώτο δίσκο τους ονόματι Λοξοδρόμια και λίγο μετά την πρώτη παρουσίαση του δίσκου, μας μιλάνε για την όλη εμπειρία, τι σημαίνει να είσαι Bandallusia και πολλά άλλα.

Καλησπέρα παιδιά, που σας βρίσκουμε επαγγελματικά αυτή την περίοδο;

Καλησπέρα και σε εσάς! Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για εμάς, γιατί μόλις κυκλοφόρησε ο πρώτος μας δίσκος με τίτλο «Λοξοδρόμια». Αυτό σημαίνει αφενός ξεκούραση από το άγχος της προετοιμασίας του, που μας πήρε περίπου δυο χρόνια, αφετέρου πολλή όρεξη για ζωντανές εμφανίσεις εν όψει καλοκαιριού.



Σας φαντάζεστε να παίζεται μόνο σε μουσική σκηνή και καθόλου στο δρόμο;


Όχι, αυτό δε μπορούμε να το πούμε. Ο δρόμος και η σκηνή είναι δυο διαφορετικά πράγματα, το καθένα με ιδιαίτερο βάρος. Οι μουσικές σκηνές προσφέρουν την ηχητική κάλυψη που θέλουμε για να μπορούμε να παρουσιάζουμε σωστά και ποιοτικά το υλικό που τόσο καιρό ετοιμάζαμε, σε αντίθεση με το δρόμο που μας περιορίζει κάπως. Όμως η ελευθερία που νιώθουμε στο δρόμο και όλη μας η μέχρι τώρα σχέση μαζί του, είναι αναντικατάστατα στοιχεία του ποιοί είναι οι Bandallusia.







Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο/μέρος για live στον δρόμο;

Ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο είναι το μέρος που μας φιλοξένησε όσο κανένα άλλο ανά τα χρόνια, και συνεχίζουμε να το προτιμάμε. Εκτός Αθηνών όμως έχουμε περάσει υπέροχες στιγμές στην Πρωτοπαπαδάκη της Ερμούπολης Σύρου. Για να αγαπήσεις ένα σημείο στο δρόμο πρέπει να σε αγαπήσει κι εκείνο, και οι άνθρωποι της Ερμούπολης μας αγκάλιασαν με μια ιδιαίτερη οικειότητα και χαρά που την εκτιμάμε όσο τίποτα.

Ανάμεσα σε μια σύνθεση οχτώ ατόμων, πέρα από τα αυτονόητα θετικά μιας ομάδας, επικρατούν και ασυμφωνίες ή και αντιδράσεις, τα λεγόμενα αρνητικά. Εσείς πως λειτουργείτε;

Αρχικά να σε διορθώσουμε και να πούμε ότι είμαστε εννέα, όχι οκτώ! Λογική η παρανόηση καθώς όλο αυξανόμαστε και πληθαίνουμε! Σε ότι αφορά την ερώτησή σου, θα ήταν αστείο να αρνηθούμε ότι υπάρχουν ασυμφωνίες και ενίοτε εντάσεις, αλλά αυτό είναι που μας δένει τελικά και έχουμε αντέξει μέχρι τώρα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Οι μεταξύ μας σχέσεις είναι κάπως «οικογενειακές», και εννοούμε την οικειότητα και την άνεση που νιώθουμε ο ένας με τον άλλο. Έχουμε όλοι ως κοινό στόχο την πρόοδο της μπάντας, πράγμα που υπερισχύει του εγωισμού, και πάντα με γνώμονα αυτό βρίσκουμε λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν, μέσω διαλόγου, φωνών και αγκαλιών (με αυτή τη σειρά) !

 Τι δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι οι Bandallusia;

Μάλλον δε θα μπορούσαν ποτέ να είναι ανενεργοί. Μη λέμε και μεγάλες κουβέντες, αλλά μέχρι τώρα αυτό έχει δείξει η πορεία μας. Πάντα κάτι κάνουμε, είτε συνολικά είτε σε μικρότερες συνθέσεις μεταξύ μας. Για όλους μας η μουσική είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, για τους περισσότερους το σημαντικότερο, και δύσκολα θα το αφήναμε.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν ηλεκτρονικά, ορισμένα κομμάτια από το επερχόμενο πρώτο album σας "Λoξοδρόμια". Λίγα λόγια για αυτή την όμορφη και πρώτη δισκογραφική σύμπραξη. Απ' όσο γνωρίζω συμμετέχει και ο Κωνσταντής Πιστιόλης στο τραγούδι "Του κόσμου οι αμαρτωλοί".

Μέχρι να δώσουμε τη συνέντευξη κυκλοφόρησε και όλο το άλμπουμ! Είναι η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά, την επιμεληθήκαμε μόνοι μας, γράψαμε στίχους και μουσική και είμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα. Περιέχει 11 κομμάτια, μέσα σε αυτά η «Σμέρνα» που είναι εμπνευσμένη από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οι πόνοι της Παναγιάς». Οι ηχογραφήσεις έγιναν στα στούντιο Basement στο Ν. Ηράκλειο και Bombtrack στο Μαρούσι, από τον Μιχάλη Μελετέα που έκανε και την μίξη. Το mastering έκανε ο Γιάννης Χριστοδουλάτος του Sweetspot Studio, και η γραφιστική επιμέλεια και το artwork είναι της Νεφέλης Ορφανού-Νέγκα. Ο Κωσταντής Πιστιόλης είναι φίλος μας και μας έκανε την τιμή να συμμετέχει παίζοντας γκάιντα στο κομμάτι «Του κόσμου οι αμαρτωλοί» και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι αυτό γιατί έδωσε ακριβώς το ύφος που φανταζόμασταν. Τα «Λοξοδρόμια» μπορείτε να τα βρείτε στα εξής σημεία πώλησης:

Αθήνα



ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΠΑΝ/ΜΙΟΥ 39 – ΣΤΟΑ ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ - ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ 1-3 ΠΛΑΚΑ

ΙΑΝΟΣ - ΣΤΑΔΙΟΥ 24

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” - ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 1


RELOAD - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 54 


MUSIC CORNER - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 56 


Θεσσαλονίκη 

ΙΑΝΟΣ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 7





Από που αφουγκραστήκατε στιγμές και εικόνες για την στιχουργική και μουσική δημιουργία του δίσκου;

Από την καθημερινότητα που βιώνουμε, από τις σκέψεις μας για τον κόσμο, από τον έρωτα, από τις εμπειρίες μας, από τη σχέση μας με τους ανθρώπους, από τις μουσικές του κόσμου, από φανταστικά παραμύθια. Ο καθένας από τα παιδιά που γράφουν στίχους και μουσική (δεν το κάνουμε όλοι) έχει τις δικές του αναφορές, που δεν είναι πάντα συνειδητές. Το ωραίο είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν ρωτάμε κάποιον που φέρνει ένα κομμάτι «τι ήθελες να πεις με αυτό?». Μας αγγίζουν αυτόματα, μιλάμε στον καθένα με ξεχωριστό τρόπο και αυτό μεταφράζεται στην ενορχήστρωση που είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς και ο καθένας συμβάλει με τον τρόπο του και την ερμηνεία του για το εκάστοτε κομμάτι.


Τα live είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους καλλιτέχνες ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα όταν μοιράζεστε συναισθήματα μουσικά και μη με τον κόσμο;



Πάντα η εμπειρία του live είναι μοναδική και το κάθε live ξεχωριστό. Γι’ αυτό ζούμε οι μουσικοί, για το βλέμμα του κόσμου, το πώς τραγουδάνε τα τραγούδια μας και για το χειροκρότημα. Είναι πολύ ικανοποιητικό το να βλέπεις πως «αρέσεις», όχι με την έννοια της ματαιοδοξίας, αλλά ότι αυτό στο οποίο έχεις βάλει την ψυχή σου αγγίζει και τις ψυχές άλλων ανθρώπων. Επικοινωνία είναι, και μάλιστα πολύ ιδιαίτερης μορφής, πολύ προσωπικής.




Ποια υπήρξε σημαντικότερη μουσική στιγμή για τους Bandallusia;



Η κυκλοφορία του δίσκου μας είναι ορόσημο στη μέχρι τώρα πορεία μας. Μάλλον η στιγμή που τα πήραμε στα χέρια μας θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Όπως επίσης και η παρουσίαση, που έγινε στο Club του Σταυρου του Νότου, σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα με τους φίλους μας και τις οικογένειές μας, που κι αυτοί περάσανε μαζί μας όλη αυτή τη διαδικασία και μας στηρίξανε όσο το είχαμε ανάγκη. Είναι ίσως λίγο υπερβολικό, δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που βγάζουν δίσκο. Όμως αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα πράγματα με έναν υπερβάλλοντα ρομαντισμό, ίσως έχει να κάνει και με το ότι όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική δε φανταζόμασταν ποτέ πως θα καταφέρναμε να βγάλουμε δίσκο. Μπορεί να παίζουμε μουσική χρόνια, είμαστε όμως πολύ παρθένοι σε ότι αφορά τη δισκογραφία και ό,τι αυτή συνεπάγεται, με αποτέλεσμα και το μικρότερο βήμα να μας κάνει να χαιρόμαστε σαν μικρά παιδιά!


Τι ακολουθεί μετά την κυκλοφορία και παρουσιάση του δίσκου;

Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα για το καλοκαίρι, μόλις κλείσουν ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στη σελίδα μας στο facebook, εκεί δηλαδή που ανακοινώνουμε όλες μας τις κινήσεις. Ελπίζουμε να είναι ένα γεμάτο καλοκαίρι, να πάμε σε πολλά μέρη και να γνωρίσουμε πολύ κόσμο! Και από Σεπτέμβρη λογικά θα ξαναμπούμε σιγά-σιγά στο στούντιο για να αρχίσουμε να δουλεύουμε το νέο μας υλικό. Όπως είπαμε, δύσκολο να μείνουμε ανενεργοί!


  

1 σχόλιο:

  1. Είναι πραγματικά μια ομάδα αληθινών ανθρώπων, με υπέροχες ψυχές και χωρίς να εμβαθύνουμε και αναλύσουμε πολύ, θα αρκούσε να πει κανείς ότι πρεσβεύουν με έναν υπέροχα ευαίσθητο και ρομαντικό τρόπο, με ειλικρίνεια κι ποιότητα την ανθρωπιά και την ελευθερία που δυστυχώς η κοινωνία μας πια επί το πλείστον πια απαξιεί. Υπέροχη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή