Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

PHONE HOME | Μία [ταυτόχρονη] τριεθνής θεατρική παράσταση | 19 - 30 Οκτωβρίου

PHONE HOME
Μία τριεθνής θεατρική παράσταση
Εμφάνιση
Τρία θέατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο) δημιουργούν μια κοινή σπονδυλωτήπαράσταση, η οποία  παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας.  Οι ιστορίες ολοκληρώνονται με τις σκηνές να συνδέονται ζωντανά και τους ηθοποιούς να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου.
Η νέα παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris σε παραγωγή Highway Productions και Λυκόφως, βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που ακούσια ή εκούσια άφησαν το σπίτι τους για να φτιάξουν ένα καινούργιο.
Οι τρεις παραστάσεις μεταδίδονται παράλληλα στο διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο να επιλέξουν την πόλη και την εξέλιξη της ιστορίας που θα παρακολουθήσουν.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 από τον Γιάννη Καλαβριανό και την Εταιρεία ΘεάτρουSforaris στην Αθήνα, τον Γερμανό σκηνοθέτη και δραματουργό Michael Sommer και τον θίασο PathosMünchen στο Μόναχο, ενώ στην πορεία προστέθηκε στη δημιουργική ομάδα ο Άγγλος σκηνοθέτης TomMansfield και το Upstart Theatre στο Λονδίνο.

Από τα μέσα του 2015, οι τρεις θίασοι εργάστηκαν πάνω στο ζήτημα της αλλαγής σπιτιού, της μετακίνησης και της επικοινωνίας με όσους μένουν πίσω. Η περίοδος της έρευνας και της προεργασίας του Phone Homeσυνέπεσε με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στη σύγχρονη ιστορία, ως επακόλουθο του πολέμου στη Συρία, οπότε και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν και ιστορίες προσφύγων και μεταναστών.
Οι συντελεστές οργάνωσαν εργαστήρια και συνεργάστηκαν με κέντρα υποδοχής, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών, προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με ανθρώπους που βρέθηκαν ως μέτοικοι στις τρεις πόλεις επιλέγοντάς τες είτε ως νέο τόπο κατοικίας είτε ως σταθμό στην πορεία προς το νέο τους σπίτι. Στην Αθήνα, συνεργαστήκαμε με το Συνεργείο και  τη θεατρική ομάδα Station Athens, τηνΑΜΑΚΑ, το Στέκι Μεταναστών και την οργάνωση Faros, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια με τη συμμετοχή προσφύγων, μεταναστών και εθελοντών.
Η επεξεργασία του υλικού και η διαδικασία της συγγραφής πραγματοποιήθηκε τόσο διαδικτυακά όσο και σε συναντήσεις των συντελεστών στο Μόναχο (Απρίλιος του 2016) και το Λονδίνο (Ιούνιος 2016). Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη συνάντηση των τριών θιάσων στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2016), οπότε και ολοκληρώθηκε ο τεχνικός σχεδιασμός.
Εμφάνιση

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CREATIVE EUROPE
Το Phone Home αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου project και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα CreativeEurope – Δημιουργική Ευρώπη: Διακρατικά Σχέδια Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το project συγκέντρωσε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες κατά την κρίση της σχετικής επιτροπής, καθώς η ανάπτυξή του καλύπτει τους κύριους στόχους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής δημιουργικότητας που έχουν τεθεί από το Creative Europe και αφορούν στην καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ συντελεστών από διαφορετικές χώρες, τη χρήση νέων τεχνολογιών για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής διαδραστικότητας συντελεστών και θεατών και την προσέγγιση μιας σύγχρονης θεματικής και ενός πολυσυλλεκτικού σε ηλικία και καταβολές κοινού.
Θα πραγματοποιηθούν δέκα συνολικά παραστάσεις, ταυτόχρονα και στις τρεις χώρες, από τις 19 έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 (Τετάρτη έως Κυριακή).


Ταυτότητα της παράστασης στην Αθήνα:
ΙΔΕΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Καλαβριανός
ΚΕΙΜΕΝΟ: Γιάννης Καλαβριανός, Έρι Κύργια, Tom MansfieldZodwa NyoniMichael SommerNoraSchüssler.
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Χριστίνα Μαξούρη, Στέφη Πουλοπούλου, Κώστας Σιλβέστρος
ΣΚΗΝΙΚΑ: Ευαγγελία Θεριανού 
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ - ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γκέλυ Καλαμπάκα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Αλεξία Μπεζίκη
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αλέκος Αναστασίου 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ελίνα Γιουνανλή
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ: Στάθης Αθανασίου
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Toolframe
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ PROJECTΜαρίλια Σταυρίδου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Κατερίνα Μπερδέκα
ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Χριστίνα Ραυτοπούλου
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Highway Productions σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως

Πολύτιμες πληροφορίες για την παράσταση:
·         Τα αγγλόφωνα κομμάτια της παράστασης θα παιχτούν με ελληνικούς υπέρτιτλους.
·         Η ώρα έναρξης της παράστασης θα τηρηθεί αυστηρά λόγω των συγχρονισμένων συνδέσεων με το Λονδίνο και το Μόναχο.
·         Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα προγραμματιστούν συζητήσεις μεταξύ θεατών και συντελεστών, μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης που θα μεταδίδεται και στις τρεις πόλεις και διεθνώς μέσω streaming.
·         Για περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις σχετικά με το Phone Home, μπορείτε να επισκέπτεστε:
 Το Phone Home υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe – Δημιουργική Ευρώπη: Σχέδια Διαπολιτισμικής Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Θέατρο «Σφενδόνη»Μακρή 4, Αθήνα | τηλ. 215 5158968

Ημέρες παραστάσεωνΤετάρτη έως Κυριακή (19 έως 23/10/2016 και 26 έως 30/10/2016)


Ώρα έναρξης παράστασης στην Αθήνα 21:00  Τιμές των εισιτηρίων 15 ευρώ κανονικό & 10 μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων ΑΜΕΑ & Άνω των 65).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου