Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Fragmenta. Μία ταινία για την γυναίκα | Συνέντευξη με την Ισμήνη Σακελλαροπούλου | Πάστα Φλώρα

Γυναίκα θα πει Fragmenta, τέχνη και δημιουργία. Μια ταινία με συναίσθημα, αλήθεια και μεράκι. Εκλεπτυσμένες σκηνές και αγέρωχοι ηθοποιοί που μας χαρίζουν ένα πολύ αξιόλογο και όμορφο αποτέλεσμα. Σήμερα συνομιλούμε με τη Ισμήνη Σακελλροπούλου, πρωταγωνίστρια της ταινίας και μας παρουσιάζει κάθε καλλιτεχνική πλευρά της και της ταινίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ταινία εδώ: http://pause-it-now.blogspot.gr/2016/06/fragmenta.html


Καλησπέρα Ισμήνη και καλώς ήρθες στο  Pause. Πριν επεκτείνουμε παραπάνω θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο για εσένα, να μου δώσετε την δικιά σου μίνι αυτοβιογραφία.

Ευχαριστώ πολύ το Pause και εσένα για την ευκαιρία που μας δίνετε να εκφραστούμε για μια δημιουργία μας.  Γεννήθηκα στην Πάτρα με Καλαβρυτινή και Κυπριακή καταγωγή και σπούδασα Θεατρολογία, σκηνοθεσία και τώρα είμαι υπ. Διδάκτωρ στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχω σκηνοθετήσει και έχω παίξει σε θεατρικές παραστάσεις  στην Ελλάδα και την Κύπρο και θέλω να βρίσκω αισιόδοξους συνεργάτες να συνεχίσω και στο μέλλον να κάνω το ίδιο.

Fragmenta θα πει;
Είναι η λατινική λέξη του fragments δηλαδή αποσπάσματα, θραύσματα.



Η ταινία αντεπεξήλθε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;
Όταν η σχέση μεταξύ των συντελεστών είναι ανιδιοτελής και με αγάπη το αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλουμε και σε αυτήν την ταινία υπήρχε αυτή η χημεία μεταξύ μας.

Γιατί επιλέξατε ο κύριος πυρήνας της ταινίας να είναι η γυναικεία φύση;
Ο λόγος που ασχοληθήκαμε με την γυναίκα είναι τα νοήματα που θέλαμε να βγάλουμε μέσα από μια σειρά γεγονότων και καταστάσεων που περνάει μια γυναίκα από μικρό κοριτσάκι εως την ενηλικίωση. 

Αν μπορούσατε και έπρεπε να αλλάξετε κάτι από την ταινία τι θα ήταν αυτό;
Ότι θέλαμε να αλλάξουμε το κάναμε στο μοντάζ. Οπότε θεωρούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Γιατί μικρού μήκους και όχι μεγάλου;
Μπορέσαμε να εκφράσουμε αυτά που θέλαμε σε αυτό το χρόνο των 5.45 λεπτών. Θεωρώ πως για να γίνει μια ταινία μεγάλου μήκους  πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο budget για να μπορέσεις να μην κάνεις εκπτώσεις στις ιδέες σου και να βγάλεις μια αξιοπρεπή δουλειά.



Θεωρείτε ότι στην χώρα μας ως θέαμα, είναι «υποβαθμισμένη» και μη βιώσιμη η παραγωγή ταινιών μικρού μήκους;
Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους στην Ελλάδα και αυτό με χαροποιεί γιατί μέσω των ευκαιριών των φεστιβάλ που τις στηρίζουν και του διαδικτύου όχι μόνο δεν υποβαθμίζονται αλλά έχουν θετική ανταπόκριση από τον κόσμο.

Θα ήθελα να μάθω η αλήθεια, μέσα από το δικό σου μυαλό και μάτια τι σκοπό έχει να προάγει η ταινία, αυτή την διαφορετική οπτική που θέλει να δώσει τα Fragmenta.
Μέσα από την ταινία ο θεατής θα δει τον συνδυασμό πολλών τεχνών,  της υποκριτικής, της μουσικής της εικαστικής δημιουργίας και ήταν πρόκληση για μένα να συνεργαστώ με ανθρώπους από αυτούς τους διαφορετικούς κλάδους για να αποδώσουμε τα συναισθήματα και τις ιδέες που είχαμε στο μυαλό μας. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης..!

Θα σας ενδιέφερε κάποιο φεστιβάλ κινηματογράφου μετά από αυτή την ιδιαίτερη νέα δουλειά;
Φυσικά και μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Ήδη έχουμε συμμετάσχει στον Κινητό Κινηματογράφο της Πάτρας, με υπεύθυνο τον Νίκο Καββαδία και ως εμπειρία να βλέπεις το όνειρό σου στο άσπρο μεγάλο πανί είναι συγκλονιστική.



Πιστεύεις ότι η υπόθεση της ταινίας σκιαγραφεί την καθημερινότητα, την ψυχική πάλη του ανθρώπου για επιβίωση;
Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ηλία Χαρίση , την εικαστική έμπνευση του Ευθύμη Αργυράτου και την αγάπη των υπόλοιπων συντελεστών σκιαγραφείται ένας κόσμος που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του γηινου και του μεταφυσικού για να αποδώσει καταστάσεις της καθημερινότητας που δημιουργείται από τις ψυχικές μεταπτώσεις.

Τι εικόνα επικρατεί θεωρείς για το ελληνικό κοινό σε σύγκριση με άλλων χωρών; Πώς θα αισθανόσουν εάν κάποιος έφευγε από την αίθουσα στα μισά της ταινίας θεωρώντας την κατώτερη των προσδοκιών του;
Θεωρώ ότι το κοινό είναι ώριμο και δεκτικό στις νέες προτάσεις και δε διαφέρει από το κοινό του εξωτερικού. Στα μισά λίγο δύσκολο γιατί είναι μόνο 5.45’αλλά πιστεύω ότι δεν θα έφευγε άλλα ενδεχομένως να έμενε να συζητούσαμε τι ήταν αυτό που δεν του άρεσε.

Και κάπου εδώ Ισμήνη μου κλείνουμε. Που μπορούν να βρουν και να δουν όσοι ενδιαφέρονται την ταινία;
Προς το παρόν μόνο στα φεστιβάλ που θα προβληθεί και αυτά ανακοινώνονται μέσω της σελίδας μας στο fb και όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος θα ανέβει στο ίντερνετ.





Σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, εύχομαι ότι καλύτερο και φυσικά καλές προβολές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου