Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Πρόσκληση "The Step-In Project" | Αθηνά Κανελλοπούλου


Το Σάββατο 2/7 στις 20.00, η Αθηνά Κανελλοπούλου παρουσιάζει:
 το video-projection της με τίτλο: "The Step-In Project" 
στο Beton7 
στα πλαίσια του Visions-V_Ideas Performances 3rd Edition Festival, 
υπό την επιμέλεια Ρ. Κλιάρη και Δ. Αγραφιώτη, σε συνεργασία με ΑΣΚΤ, Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon, Intermedia Foundation NY-USA και Dance Singularity
στο οποίο και θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε!



The Step-In project
Video Installation, 2016
Video projection (b/w, loop)

  Οι «μουσικές καρέκλες», το «κουτσό» και το «τζαμί» είναι λίγα από τα παιχνίδια που μαθαίνουν στα παιδιά τη διεκδίκηση του χώρου δημόσιου ή ιδιωτικού για αποκλειστική χρήση. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι ανταγωνιστικές μεταξύ των διαφορετικών ομάδων αλλά και των ίδιων των μελών μιας ομάδας. Τα παιχνίδια αυτά αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας και τα παιδιά οι μελλοντικοί «παίκτες» σε μια μεγαλύτερη «σκακιέρα».
  Στο Step-In project προτείνεται μια διαφορετική μικρο-κοινωνία για προβληματισμό μα και ως λύση. Ο θεατής καλείται μέσα από τη συμμετοχή του να τοποθετηθεί εντός ενός εκ των κινούμενων κύκλων, που αποτελεί τον προσωρινό προσωπικό του χώρο και να συνυπάρξει στο δομημένο σύστημα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μέσα από τη συμμετοχή επαναπροσδιορίζονται οι έννοιες ιδιωτικό και δημόσιο, ανταγωνισμός και συναγωνισμός, διάδραση, το «δικό μου», το «άλλο» και το «εγώ». Κινούμενος ο θεατής στο οριζόντιο επίπεδο, κοιτά ακριβώς στο ίδιο υψόμετρο με τους έτερους συμμετέχοντες. Έτσι, δημιουργείται ένας κοινός προβληματισμός, ενώ παράλληλα ο συντονισμός με τη βίντεο-προβολή δημιουργεί μια εσωτερική κιναισθητική εμπειρία.

Αθηνά Κανελλοπούλου
Εικαστικός



Ανάλυση του The Step-In Project

Η εικαστικός Αθηνά Κανελλοπούλου αφορμάται από τα παιχνίδια που παίζονται στο δημόσιο χώρο και απαιτούν κίνηση και διάδραση μεταξύ των παικτών, ώστε να  τον οικειοποιηθούν. Δημιούργησε, έτσι μια βιντεοεγκατάσταση που λειτουργεί σαν <<παιχνίδι>> μεταξύ των επισκεπτών-χρηστών. Ένα παιχνίδι, όπου οι δρώντες καλούνται να διεκδικήσουν τον χώρο τους. Συνεπώς δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο ο χώρος είναι δικός τους ή ανήκει σε άλλους; Ποια είναι τα όρια που διαχωρίζουν τον ιδιωτικό από το δημόσιο χώρο;
Η προσπάθεια επιβολής  στο χώρου είναι  ένα θέμα που εντοπίζεται σε πολλές εκφάνσεις της προσωπικής και δημόσιας ζωής και καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινωνίας, κατά κάποιο τρόπο έτσι ιεραρχείται η κοινωνική δομή. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Το  The Step-In Project είναι μια βιντεοεγκατάσταση, που χρειάζεται τη συμμετοχή του κοινού, ώστε από την κίνηση και την δράση να <<μορφοποιηθεί>> το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η απουσία δράσης- διάδραση δεν καθιστά το έργο ικανό να παράγει προβληματισμό .  Η νοηματοδότηση του έγκειται στην έννοια της κιναισθητικής, δηλαδή στην αισθητική που παράγεται μέσω της κίνησης. Το βήμα είναι βασικό μέσο που ενεργοποιεί την εγκατάσταση, είναι μια απλή κίνηση που όμως σχετίζεται με τις έννοιες της επαφής και της διεκδίκησης. Σκοπός του έργου δεν είναι μόνο η παραγωγή σκέψεων, αλλά και η δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Τo The Step-In Project είναι μια πειραματική εγκατάσταση που διερευνά τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα από το χωρικό πρίσμα.

Μαριεύη Μαστοράκη
Θεωρητικός- Ιστορικός Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου