Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Συνέντευξη: Αναστασία Νεραϊδόνη συγγραφέας του βιβλίου «Το σεργιάνι του αερικού»

Συναντήσαμε την Αναστασία Νεραϊδόνη και αποκάλυψε στην Πάστα Φλώρα και την Έβα Γκρην για λογαριασμό του Pause, στοιχεία για το βιβλίο της "Το σεργιάνι του αερικού", το οποίο αποτελεί την πρώτη δημοσιευμένη της δουλειά. "Το σεργιάνι του αερικού" αποτελεί μία συλλογή διηγημάτων και θα έχουμε την χαρά να παραστούμε στην παρουσίασή του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση Όψεις του Φανταστικού 2016, οι οποίες διοργανώνονται για ακόμα μία χρονιά από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαΐου, από τις 13.00 το μεσημέρι, στην Αθηναίων Πολιτεία (Ακάμαντος 1 και Απ. Παύλου 33, Θησείο). Στο χώρο της εκδήλωσης θα μπορείτε να συνομιλήσετε με τη συγγραφέα καθώς και να προμηθευτείτε το βιβλίο. Μέχρι τότε όμως, ας δούμε τι μας αποκάλυψε....

Το όμορφο ταξίδι στο παιχνίδι των γραμμάτων και δη των βιβλίων πως ξεκίνησε;

      Aυτή σας η ερώτηση μου έφερε στη θύμηση τη στιγμή που έλαβα το πρώτο σημαντικό δώρο στη ζωή μου, μια σειρά βιβλίων του Ιούλιου Βερν που μου χάρισε ο πατέρας μου όταν ήμουν 11 χρονών. Έκτοτε, διάβαζα μανιωδώς ότι έπεφτε εμπρός μου κι όπως ήταν φυσικό σπούδασα Βιβλιοθηκονομία. Θυμάμαι ότι στων γονιών μου την ταβέρνα, μου είχαν βγάλει το προσωνύμιο ‘’η συγγραφέας’’ καθότι σημείωνα μαζί με τις παραγγελίες κι ένα μικρό στιχάκι. Όμως τίποτα το ιδιαίτερο δεν είχα γράψει ποτέ μέχρι την ημέρα που ταξίδεψα σε μια μικρή πόλη της Αγγλίας, το Lichfield & αγόρασα από ένα παλαιοβιβλιοπωλείο την 2η έκδοση ‘’το σπίτι με τις Ροδιές’’ του Oscar Wilde. Θαύμασα τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής των παραμυθιών του κι είπα: ‘’Θέλω να γράψω κι εγώ τέτοιες ιστορίες’’. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2012 και μόλις επέστρεψα απ΄τις διακοπές μου, ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου διήγημα.

Επιρροές και εμπνεύσεις, που έφεραν το πρώτο σου βιβλίο;

Απ’τους μεγάλους κι αθάνατους συγγραφείς της Νεοελληνικής μας λογοτεχνίας θαυμάζω τα ψυχογραφήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Μ. Καραγάτση. Τα βιβλία όμως που μου έχουν αλλάξει τη ζωή και τον τρόπο σκέψης είναι της Lynn V. Andrews. Εισχωρώντας στην λογοτεχνία του φανταστικού ανακάλυψα και τον εξαίρετο του είδους Neil Gaiman. Βέβαια θεωρώ ότι είναι πολύ μακρύς ο κατάλογος των καλλιτεχνών του λόγου που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην γραφή μου. Κυρίως για τις ιστορίες μου εμπνέομαι απ΄τους ανθρώπους που συναντώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γι αυτό τον παράδοξο λόγο δεν έχω βγάλει δίπλωμα οδήγησης. Μου αρέσει να παρατηρώ καθημερινούς ανθρώπους κι απ’τις εικόνες τους να ξετυλίγω το παραμύθι της ζωής τους.

«Το σεργιάνι του αερικού», είναι η πρώτη σου δουλειά, την οποία και περιμένουμε εντός των επόμενων ημερών…. Οι πληροφορίες μας λένε πως είναι μία συλλογή διηγημάτων, σωστά; Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια σχετικά;

 Όντως το βιβλίο αποτελείται από μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Είμαι της παλιάς σχολής και καθότι μεν χρησιμοποιώ tablet, πάντοτε κυκλοφορώ μ’ένα μικρό σημειωματάριο στην τσάντα και μια πένα. Όσο πιο πολύ μελάνι έβαζα στην πένα, τόσο τα αφηγήματα μου μεγάλωναν και καθώς οι ήρωες είναι αγαπημένοι μου άνθρωποι που γνωρίζονται μεταξύ τους, αποφάσισα να τα ενώσω & ν’ αντιστρέψω τους όρους. Αγαπάω τους μύθους και ειδικά τα παραμύθια για νεράιδες, μάγιστρους κι αερικά. Στο βιβλίο έχουμε λοιπόν ένα αερικό που σεργιανίζει την Ελλάδα, συλλέγει ιστορίες καθημερινών ανθρώπων και τις ψυθιρίζει σε κάποιο στοιχειό της φωτιάς. Τους έχω δώσει την άδεια να επεμβαίνουν στις αφηγήσεις με σαρκαστικά σχόλια για τα παθήματα των θνητών. Παθήματα που γίνονται μαθήματα, για την φιλία, τον έρωτα, την θυσία και την αγάπη.



Η συνεργασία με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» πώς ξεκίνησε; 

Έιδα την ανακοίνωση του διαγωνισμού παραμυθιών που πραγματοποιούσε ο εκδοτικός οίκος κι έστειλα το παραμύθι μου ‘’το μαγεμένο τραγούδι’’ όπου στη συνέχεια επιλέχθηκε να δημοσιευτεί στην συλλογή ‘’Στην Ανέμη τυλιγμένη’’. Την 2η δηλαδή ανθολογία παραμυθιών του εκδοτικού οίκου. Γνωρίστηκα με τον εκδότη Γιώργο Σωτήρχο στις Όψεις του Φανταστικού τον Δεκέμβριο του 2015. Ερχόμενη σε επαφή με τους συντελεστές του εκδοτικού οίκου και τους υπόλοιπους συγγραφείς, με χαρά ανακάλυψα ανθρώπους εγκάρδιους που θα τους χαρακτήριζα οραματιστές για τη νεοελληνική λογοτεχνία του αύριο. Θεωρώ πρωτοποριακό το εγχείρημα των ανθολογιών και από πνευματικής άποψης αλλά και εμπορικής. Κάθε γραφιάς με πάθος να διαβαστεί η ιστορία του, είναι ευπρόσδεκτος να συμμετέχει στις ανθολογίες που εκδίδουν οι Συμπαντικές Διαδρομές χωρίς να λογίζεται το βιογραφικό του όπως συμβαίνει σε άλλους εκδοτικούς οίκους. Πέρα απ’την προσωπική μου δουλεία, το Σεργιάνι του Αερικού, συμμετέχω κι εγώ στην ανθολογία ‘’Θρύλοι του Σύμπαντος V’’ κι είμαι ευγνώμων για την άψογη συνεργασία μου μέχρι τώρα με τον εκδοτικό οίκο.

Τι νομίζεις ότι λείπει από τα βιβλία σήμερα; 

Θα ήθελα να το επικεντρωθώ στον ελληνικό εκδοτικό χώρο καθώς δεν θεωρώ οτι λείπει κάτι απ΄τα βιβλία των ξένων χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο G.R.R. Martin και η J.K.Rowling έχουν εκατομύρια αναγνώστες όλων των ηλικιών παγκοσμίως διότι κινούνται στην σφαίρα του φανταστικού. Αυτό θεωρώ ότι λείπει απ΄την νεοελληνική λογοτεχνία. Είμαστε μια χώρα με πλούσια μυθολογία, με θρύλους που πρώτα γεννήθηκαν σε μας και τώρα γίνονται χολιγουντιανές παραγωγές, π.χ οι θρύλοι των βρικολάκων. Η ίδια μας η λαογραφία και λαϊκή παράδοση, ενέπνευσε κάποτε τον H.C.Andersen που παραμύθια του έχουν βασιστεί σε στοιχεία ελληνικά. Στην πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας κάπου το ξεχάσαμε και υπάρχει ακόμα η παρωχημένη αντίληψη ότι οι αναγνώστες ταυτίζονται με ήρωες που μιμούνται την πραγματικότητα που ζούμε, ότι μόνο ο Ρεαλισμός είναι σοβαρή λογοτεχνία. Οι μικροαστοί χαρακτήρες χωρίς να μπλέκονται με το μυθικό στοιχείο μόνο ήρωες δεν είναι, βάση της αρχαιοελληνικής σημασίας της λέξης. Χαίρομαι που συνεργάζομαι μ’ έναν εκδοτικό οίκο που καταλαβαίνει ακριβώς αυτό: οι ηράκλειοι άθλοι της ψυχής, οι ηρωικές περιπέτειες, οι φανταστικοί κόσμοι είναι αυτό που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. 

Συγγραφικά που σε βρίσκουμε τώρα;

Όπως καταλάβατε αγαπάω πολύ την μυθολογία και δουλεύω παράλληλα δύο γραπτά πάνω σε αυτήν. Το πρώτο γραπτό είναι κάτι που άρχισε σαν παραμύθι για τον διαγωνισμό και εξελίχθηκε σε νουβέλα. Περιλαμβάνει νηρηίδες, τρίτωνες και ξεχασμένες θεότητες που μπλέκονται σε περιπέτειες με ήρωες του 1821 και χαρακτήρες του σήμερα. Στο δεύτερο που δουλεύω, η έρευνα ξεκίνησε δυο χρόνια πριν. Πρόκειται για μια τράπουλα αυτογνωσίας μέσω της αστρικής μυθογραφίας που κάποια πρώτα σχέδια προωθήθηκαν στο Athens Comicdon 2016 και πήγαν θαυμάσια. Συνεργάζομαι με τη Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού που έχει αναλάβει την εικονογράφηση των καρτών κι εγώ τον αποσυμβολισμό των μύθων από τους αστερισμούς των Ελλήνων, Κέλτων, Κινέζων και Μάγιας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το γκρουπ μας στο facebook: Charisma Stellar Deck.

Σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου! Θα ήθελες κλείνοντας να μοιραστείς κάτι με τους αναγνώστες σου; Κάποια αγαπημένη έκφραση ίσως; 

O κόσμος είναι η τέλεια αναπαράσταση του είναι μας. Επειδή λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέσα μας, φάτε λίγο απ΄όλα κι ονειρευτείτε περισσότερο. Κοιμηθείτε λιγότερο κι αναπνεύστε όσο πιο πολύ μπορείτε. Μόνο έτσι θ’αλλάξει ο έξω κόσμος προς το καλύτερο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου