Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Νέο εργαστήρι βιωματικής γραφής στην Καταπactή


Νέο εργαστήρι βιωματικής γραφής

στην Καταπακτή 


Ανακαλύψτε το στυλ γραφής σας

Απελευθερώστε τα εκφραστικά σας μέσα 

Δείτε το κείμενό σας δημοσιευμένο

 

Με μεγάλη εμπειρία στην άτυπη θεατρική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη πραγματοποιεί και φέτος νέα εργαστήρια βιωματικής γραφής με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη.




Εργαστήρι Βιωματαικής Γραφής

Το νέο εργαστήρι βιωματικής γραφής, με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη, ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται με την έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων των συμμετεχόντων από τις εκδόσεις «Εύμαρος»*. Το εργαστήρι θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη  19:00-21:00.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τον συγγραφικό τους εαυτό, να ανακαλύψουν διαφορετικές φωνές και στυλ στη γραφή τους, να βρουν τρόπους να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να γράψουν τα δικά τους διηγήματα.

Αναλυτικότερα, το εργαστήρι βιωματικής και δημιουργικής γραφής έχει αφετηρία τη συγγραφή βιωματικών ιστοριών και την ενασχόληση με τη ζωή και το έργο συγγραφέων του θεάτρου και της λογοτεχνίας. Απαρτίζεται, κυρίως, από ασκήσεις δημιουργικής γραφής με τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν το προσωπικό τους ύφος, να εστιάσουν στα θέματα που τους απασχολούν και να αποκτήσουν μια χρήσιμη εργαλειοθήκη καταγραφής των προσωπικών τους λογοτεχνικών ιστοριών.


* Ο «καρπός» του προηγούμενου εργαστηρίου, η συλλογή διηγημάτων «Χωρίς ρεζέρβα» κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις «Εύμαρος».




 

Το εργαστήρι χωρίζεται στις εξής ενότητες:

Ο Συγγραφικός μου εαυτός: Καταγράφοντας αναμνήσεις, συναισθήματα, ημερολογιακή γραφή.

Ενδιαφέροντες χαρακτήρες: Πλάθοντας ήρωες αντιήρωες, αρχέτυπα.

Τα βασικά κλειδιά της μικρής φόρμας, ρυθμός, πλοκή και ατμόσφαιρα στο διήγημα

Διαφορετικά είδη λογοτεχνικής γραφής: ρεαλισμός, μαγικός ρεαλισμός, δυστοπία, λογοτεχνία του φανταστικού κ.ά.          

Τα θέματα που απασχολούν την ομάδα: Ανακαλύπτοντας  το «προσωπικό», «κοινωνικό» και «πολιτικό» στη δημιουργική γραφή.

Δημιουργικό μπλοκάρισμα και τεχνικές ξεκλειδώματος της δημιουργικότητας.

Επιλογή θέματος, συγγραφή διηγημάτων που θα διαμορφώσουν τη συλλογική έκδοση.

Η τέχνη της επιμέλειας: Διορθώνοντας τον εαυτό μας



Σύντομο βιογραφικό Ειρήνης Δερμιτζάκη

Γεννήθηκε το 1982 στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα και Κινηματογράφο στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο πανεπιστήμιο Teeside της Αγγλίας. Τα έργα της «Ορνιθοφοβία» και «Αντζελέτα και Ετελβίνα» (με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βρετανίας) έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα του Λονδίνου. Πολλά από τα διηγήματά και θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί και εκδοθεί στην Ελλάδα, Αγγλία και Αυστραλία. Τα βιβλία της «Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα» και «Γεννημένος Λούζερ» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εύμαρος. Το θεατρικό της έργο Trans-port βραβεύτηκε από το Outreach Project το 2022 και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Άπαρσις. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε Ελλάδα και Αγγλία σε διάφορους οργανισμούς (Chelsea London Theatre, Κολλέγιο Ψυχικού, Καταπακτή, Ομοσπονδία Τυφλών κ.ά.).

Το 2022 η διασκευή της Μεφίστο βασισμένη στο έργο του Κλάους Μαν ανέβηκε στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, όπως και το έργο «Σσς! Η Αθήνα κοιμάται» στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη. Εκτός από τα σενάρια μικρού μήκους, έχει επίσης εργαστεί ως σεναριογράφος στην τηλεοπτική σειρά του Alpha tv  «Άσε μας ρε μαμά», σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου. Δυο παιδικά της βιβλία πρόκειται να εκδοθούν από τις εκδόσεις Κέδρος και Διάπλαση. 


Αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, η Ειρήνη Δερμιτζάκη είναι ανάμεσα στους τέσσερις συγγραφείς που έχει επιλέξει το Εθνικό Θέατρο για τη δράση της «Εφηβικής Σκηνής»: «Στούντιο συγγραφής Θεατρικού Έργου» για το Σχολικό έτος 2022 – 2023, στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής:

Email: info@katapacti.gr

T.: 216 80 96 448

Κορομηλά 19 - Αθήνα (Ν. Κόσμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου