Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η νέα έρευνα του Orlando LGBT+ για τις θεραπείες μεταστροφής | Έλλη Πράντζου



Το Orlando lgbt+ είναι ένας επιστημονικός φορέας, ο οποίος ευαισθητοποιείται σε θέματα ψυχικής υγείας των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Πρόσφατα ξεκίνησε μία έρευνα σχετική με το φαινόμενο των θεραπειών μεταστροφής το οποίο δυστυχώς παρατηρείται ακόμη σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Η χώρα μας, μάλιστα, όπως φαίνεται δεν έχει μπει καν στη διαδικασία έστω της θεωρητικής προσέγγισης μιας τέτοια πιθανότητας ούτε υπό μορφή συζητήσεων.



Θεραπεία μεταστροφής ονομάζεται κάθε προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου από φερόμενους ως ειδικούς είτε πρόκειται για ψυχιάτρους, είτε για γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, είτε για πάσης φύσεως θεραπευτές είτε για ιερείς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκειά τέτοιου είδους “θεραπειών” είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία βασανιστικές με διάφορους τρόπους για το άτομο που τις υφίσταται. Όσο κι αν θυμίζουν όμως βασανιστήρια και πειράματα της εποχής του Μεσαίωνα μαθαίνουμε πως λίγες είναι οι χώρες εκείνες στις οποίες απαγορεύεται το φαινόμενο αυτό δια νόμου εν έτει 2021 και σύμφωνα με τις ιδρύτριες του Orlando Νάνσυ Παπαθανασίου κι Έλενα-Όλγα Χρηστίδη πρόκειται για τη Γερμανία, τη Μάλτα κι ορισμένες περιοχές της Ισπανίας. Σύντομα ευελπιστούμε να ακολουθήσει η Γαλλία στην οποία έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις.




Μπορεί, λοιπόν, η ομοφυλοφιλία κι οι τρανς ταυτότητες να έχουν αφαιρεθεί εδώ και χρόνια από τον κατάλογο των ψυχιατρικής φύσεως ασθενειών, μπορεί επισήμως να μη θεωρούνται γενικά παθολογικές καταστάσεις, όμως όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται εξακολουθούν ορισμένοι να εκμεταλλεύονται και να κακοποιούν ανθρώπους είτε βασιζόμενοι στη θρησκευτική πίστη είτε παρουσιάζοντας αναληθή, αβάσιμα “στοιχεία” ως επιστημονικά προκειμένου να πείσουν ότι η σεξουαλική ταυτότητα κάποιου μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να φανταστούμε επομένως ότι δεν είναι δύσκολο να πέσουν στα δίχτυα τους είτε ενοχικά άτομα είτε γονείς ατόμων οποιασδήποτε σεξουαλικής ταυτότητας πράγμα που καθιστά απολύτως απαραίτητη την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.




Το Orlando lgbt+ προσπαθεί μέσω της έρευνας αυτής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη να κινητοποιήσει τόσο τον κόσμο όσο και τους αρμόδιους φορείς ώστε η χώρα μας να μπει επιτέλους στη λίστα με εκείνες στις οποίες έχουν απαγορευτεί αυτές οι σκοταδιστικές, προσβλητικές κι ακραία κακοποιητικές μέθοδοι. Στο πλαίσιο της, λοιπόν, καλεί όσα άτομα έχουν εμπειρίες σχετικές με θεραπείες μεταστροφής να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο, link για το οποίο παρατίθεται στο τέλος του κειμένου.



Το όνομα Orlando είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο της Βιρτζίνια Γουλφ όπου πρωταγωνιστεί ένα άτομο το οποίο ονομάζεται έτσι, έζησε μέχρι τα 30 του ως άντρας ώσπου ένα πρωί ξύπνησε γυναίκα κι ως τέτοια έζησε όλη της την υπόλοιπη ζωή. Η ίδια η Βιρτζίνια Γουλφ όταν το έγραφε είχε σχέση με μια ασυμβίβαστη απέναντι σε κάθε κοινωνικό στερεότυπο γυναίκα κι ολόκληρη η ζωή αλλά και το έργο της αμφισβήτησαν κάθε επιβεβλημένη νόρμα γύρω από τη σεξουαλικότητα και τις ψυχολογικές ασθένειες. Ερχόμενη αντιμέτωπη με τη διπολική διαταραχή εν τέλει αυτοκτονεί το το 1941.




Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη γενικότερη δράση, τους στόχους και τα μέλη του επιστημονικού φορέα Orlando lgbt+ κάνοντας κλικ εδώ.


Κι αν κάποιος, κάποια ή κάποιο από εσάς είναι σε θέση να συμβάλει στην έρευνα μπορεί να βρει το ερωτηματολόγιο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου