Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Δικαστήριο της ΕΕ: Σήμερα η απόφαση για το βρέφος δίχως ταυτότητα εξαιτίας των ομόφυλων γονιών του

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδικάζει σήμερα υπόθεση που αφορά βρέφος ομόφυλου ζευγαριού από την Βουλγαρία και το Γιβραλτάρ, που λόγω νομοθεσίας της Βουλγαρίας απ'οπου προέρχεται η μία γονέας του παιδιού δεν αναγνωρίζει νομικά το δικαίωμα στη διάκριση σεξουαλικού προσανατολισμού με αποτέλεσμα το βρέφος να μείνει δίχως πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητας.

Η εν λόγω υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας για τις ομόφυλες οικογένειες καθώς θα δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο για αντίστοιχες υποθέσεις. 

Το "Βρέφος Σ" όπως ονομάστηκε προσωρινά αν δεν αποκτήσει υπηκοότητα, πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να πάει σχολείο, να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και να έχει έννομες σχέσεις εργασίας.

Οι γονείς της που σήμερα ζουν στη Βαρκελώνη - όπου το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την νομιμότητα του δικαιώματος του σεξουαλικού προσανατολισμού αναγνωρίζει το βρέφος το οποίο όμως δεν μπορεί να βγάλει διαβατήριο προκειμένου να ταξιδέψει νόμιμα στις χώρες όπου βρίσκονται οι οικογένειες των γονιών του  μιας και το Σύνταγμα της Βουλγαρίας αναγνωρίζει  ως γάμο μόνο το μυστήριο μεταξύ ετεροφυλόφιλων ατόμων. Παράλληλα το βρέφος δεν μπορεί να λάβει και την ισπανική υπηκοότητα καθότι καμία γονέας δεν έχει ισπανική υπηκοότητα.

Η υπόθεση θα είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους, κάνοντας τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποδεκτά και σε χώρες που δεν τα έχουν αναγνωρίσει. 

Άλλωστε όπως δήλωσε και η Κομισιόν: Αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα.





Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου