Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Ένα αντίο για τον Αντώνη Καλογιάννη...

 Γράφει η Μαρία Νάστου

Μας αποχαιρέτησε ο ερμηνευτής που σφράγισε τα αγωνιστικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με την φωνή του. 

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στην Καισαριανή και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τόσο από τα τραγούδια του αγώνα, όσο και από τα ερωτικά τραγούδια. Το 1966 η ζωή του έμελλε να αλλάξει εντελώς , όταν τυχαία τον άκουσε να τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης καθώς περνούσε από το τσαγκάρικο, στο οποίο δούλευε. Από την Καισαριανή βρίσκεται να τραγουδά υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης και της Αμερικής. 



  Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967 φεύγει στο εξωτερικό. Μαζί με την Μαρία Φαραντούρη δημιουργούν μία λαϊκή ορχήστρα και ξεκινούν συναυλίες πολιτικού χαρακτήρα ,για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά της χούντας. Το 1970 όταν αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης δίνουν μαζί πάνω από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, με σκοπό να διαδώσουν παντού την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Το 1972 επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινά να τραγουδά σε μπουάτ, στην Πλάκα. Έκτοτε, συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές και τραγουδά στίχους των μεγαλύτερων ποιητών μας. 

  Τη δεκαετία του 1980, αλλά και του 1990 κάνει στροφή στο ερωτικό τραγούδι και καθιερώνεται πλέον ως ένας ερωτικός ερμηνευτής.  Το 1997 κυκλοφορεί ο τελευταίος του δίσκος ηχογραφημένος σε στούντιο. 

  Ο Αντώνης Καλογιάννης ήταν ένας ειλικρινής άνθρωπος και αυτό φαινόταν από τα μάτια του και τον τρόπο, με τον οποίο μιλούσε για όλους και όλα, αλλά και για τον εαυτό του.  Καθοριστικό ρόλο στη ζωή του είχε παίξει η οικογένειά του και η απώλεια του γιου του. Ο κόσμος τον αγάπησε και ένα μικρό δείγμα αυτής της αγάπης ήταν ότι το θέατρο Καισαριανής ονομάστηκε «Ανοιχτό Θέατρο Αντώνης Καλογιάννης». 

  Θα κλείσω με μία φράση την οποία ο ίδιος έλεγε πως χαρακτήριζε τη ζωή του ακριβώς,  όπως την έζησε:

΄΄ Κράτησα τη ζωή μου΄΄ Γ. Σεφέρης, Επιφάνια 1937.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου