Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Βίκυς Αναγνώστη «Ρυτά και άρρητα». από τις εκδόσεις Φίλντισι

Η μοναδικότητα της ποίησης της Βίκυς Αναγνώστη στηρίζεται στην συνύπαρξη δύο στοιχείων που πολύ σπάνια συνυπάρχουν στην σύγχρονη ποίηση: την εξομολόγηση της ψυχής - βασικά της νεανικής ερωτευμένης καρδιάς - αλλά και όλου του μυστικού κόσμου της ύπαρξης και μαζί τής απέραντης γνώσης του αρχαίου κόσμου, αλλά και του σύγχρονου κόσμου τής επιστήμης. Και δεν είναι μόνο συνύπαρξη είναι ένα δέσιμο βαθύ, μια ανταλλαγή λόγων ύπαρξης που συχνά οδηγεί στη βαθειά σοφία : «χωρίς σκέψη /  η απόλυτη ελευθερία στο παράλογο».
Η γνώση μου και βασικά η μνήμη μου δεν μ’ αφήνει να πλησιάσω πολὐ την ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη, όταν αυτή στηρίζεται στον αρχαίο κόσμο.
Αλλά κι εκεί ακόμα, όταν η ποιήτρια εκφράζει το συμπέρασμα μιας ματιάς της στον αρχαίο κόσμο, είναι μια σοφή μαρτυρία ζωής.
Η ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη με πείθει ότι, τελικά, η γνώση βοηθάει το αίσθημα, το συναίσθημα, να βιώνονται πιο ολοκληρωτικά, αν βέβαια η γνώση βιώνεται σωστά.
 
Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ 

Και μόνον ο τίτλος του Βιβλίου είναι ιδιαίτερα ελκυστικός και προκαλεί ένα έντονο ενδιαφέρον στον αναγνώστη, ο οποίος σίγουρα επιθυμεί να κοινωνήσει της ποιητικής γραφής, που έχει ως θεματική τα «ρυτά» και τα «άρρητα».
        Ο λόγος  τής Βίκυς Αναγνώστη κυλά ζωηρός, γλαφυρός, αβίαστος, όπως ακριβώς κυλάνε τα καθάρια νερά μιας ιερής κι αμόλυντης πηγής. Ένα κύριο χαρακτηριστικό στην παρούσα Ποιητική Συλλογή είναι η παρουσία τού Αθάνατου Αρχαιοελληνικού Κόσμου, με τη χρήση πολλών αρχαιοελληνικών λέξεων αλλά και προσώπων – θεϊκών ή ανθρωπίνων – από τη Μυθολογία.
Τα «Ρυτά και άρρητα», στο σύνολό τους, καταδεικνύουν τις πολυπληθείς φιλολογικές γνώσεις τής ποιήτριας, τους βαθείς στοχασμούς της και τον πλούτο τού ψυχικού της κόσμου… Πρόκειται για μια αξιόλογη Ποιητική Συλλογή, η οποία έχει να προσφέρει πολλά τόσο στο πνεύμα όσο και στην ψυχή τού κάθε αναγνώστη…
    Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου,
                                       Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας
                           τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Βίκυ Αναγνώστη γεννήθηκε στην Άρτα. Τα μνημεία και η ιστορία της πόλης
αποτέλεσαν τα πρώτα ερεθίσματα που την ώθησαν στις περαιτέρω πνευματικές
ανησυχίες της.
Όταν ήταν σε μικρή ηλικία η οικογένειά της μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου
ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ως πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του
Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ερέτρια.
Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και αποχώρησε το 2012.
Έκτοτε, ασχολείται με τη λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης. Η ποίηση είναι η
μεγάλη της αγάπη και γράφει από πολύ νεαρή ηλικία.
Τελευταία, της απονεμήθηκε το Β΄ βραβείο για τη συμμετοχή της στο Η’ Παγκόσμιο,
Ποιητικό Διαγωνισμό από την Αφικτυονία Ελληνισμού για το 2019.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου