Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Βιβλιοκριτική | Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα - Νικολά Μπαρρό | Νινέτα Πλυτά




Το συγκεκριμένο βιβλίο του Νικολά Μπαρρό το επέλεξα με βάση τα πολυάριθμα και ομόφωνα θετικά σχόλια. Η ιδέα να ταξιδέψω στο Παρίσι σε μια περίοδο που οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες, ήταν δελεαστική. Και όλο αυτό, σε συνδυασμό με μια ρομαντική ιστορία και ένα καλό μυστήριο, ήταν ό,τι έπρεπε!

Έτσι, μετά την ανυπομονησία μου να παραλάβω το πακέτο με τα δύο βιβλία του Μπαρρό (αφού οι κριτικές ήταν τόσο καλές, πήρα μια και καλή και το "Ερωτικά γράμματα από τη Μονμάρτη") και τις δύο μέρες που χρειάστηκα για να το διαβάσω, γράφω αυτό το κείμενο για να προσθέσω και το δικό μου λιθαράκι στις ενθουσιώδεις κριτικές.

Αρχικά, ταυτίστηκα αμέσως με την πρωταγωνίστρια. Ο ενθουσιασμός της για τις κάρτες (παρόλο που θεωρούνται ξεπερασμένες), η αγάπη της για το μπλε και όλες τις αποχρώσεις του, η μανία να αφήνει σημειωματάκια για τους άλλους μέσα στο σπίτι αλλά και η συνήθειά της να κάθεται σε παγκάκια στις πλατείες και να χαζεύει τον κόσμο, με έφεραν κοντά της ήδη από την αρχή. Επρόκειτο για έναν πολύ γλυκό άνθρωπο που πίστευε στη δύναμη των ευχών  και ακολούθησε το όνειρό της: να φτιάξει ένα χαρτοπωλείο με κάρτες που θα ζωγράφιζε η ίδια. 

Ο Μπαρρό, πέρα από την ατμόσφαιρα του Παρισιού με τα στενάκια και τα πολύχρωμα καφέ, τα πάρκα και τα αξιοθέατα, καταφέρνει να μας μεταδώσει ακόμη και την αίσθηση του μικρού χαρτοπωλείου. Με την περιεκτική πρώτη περιγραφή του, ένιωσα πραγματικά σαν να ήμουν εκεί, να χαζεύω τη χαριτωμένη βιτρίνα με τις πρωτότυπες κάρτες και να προσπαθώ να αποφασίσω ποια από αυτές θα αγοράσω.

Την ονειροπόλα διάθεση της πρωταγωνίστριας και τη ρομαντική ατμόσφαιρα του Παρισιού, έρχονται να ενισχύσουν πρώτα ένας παράξενος ηλικιωμένος και έπειτα ένας Αμερικανός με μια κατηγορία για λογοκλοπή. Οι μυστηριώδεις αφίξεις των δύο αντρών, θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της Ροζαλί, αποδεικνύοντάς της ότι "η άνοιξη πολλές φορές πραγματοποιεί τις υποσχέσεις που αθέτησε ο χειμώνας". Όλοι μαζί θα εξιχνιάσουν το μυστήριο γύρω από μια ιστορία, η οποία εκδόθηκε στη Γαλλία αλλά το χειρόγραφο της βρισκόταν στην Αμερική, μια ιστορία που θα τους ταξιδέψει πολλά χρόνια πίσω, σε έναν έρωτα που ''τα είχε όλα και δεν είχε τίποτα'', και θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού, που θα αλλάξει οριστικά τις ζωές τους.

Έτσι στο βιβλίο αυτό, ο Μπαρρό, επιστρατεύοντας μια εικονογράφο, έναν συγγραφέα παιδικών βιβλίων, έναν καθηγητή λογοτεχνίας και μια μπλε τίγρη, πλάθει μία ρομαντική ιστορία που αποδεικνύει σε εμάς αλλά και στον δύσπιστο Αμερικανό ότι "το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα" !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου