Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Edito #4 Eν μέσω τρικυμίας κατάλαβα


Έπεσε στην αντίληψή μου , ένα δημοσίευμα του ΟΗΕ που αναφερόταν λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοιού - στο γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν  από μια παγκόσμια κρίση. Αλήθεια όσο και αν δεν θέλει κανείς να είναι συνομωσιολόγος, η αμφιβολία είναι αυτή που θρέφει τη σκέψη.Μας το δίδαξε ήδη από την εφηβεία μας, η ατέρμονη παιδούλα Τζάνις Τζόπλιν.Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη κάποια μαντική ικανότητα για να κατανοήσει κανείς ότι η δράση, φέρνει και αντίδραση και η έλλειψη σεβασμού της φύσης , του πλανήτη θα γυρνούσε κάποια στιγμή εις βάρος μας.

Ας πιστέψουμε, ότι όλο αυτό είναι μία ταινία ή ένα κακό όνειρο, ας μην αναλώσουμε χρόνο και σκέψη ούτε σε πολιτικά ούτε σε οικονομικά αίτια, αλλά ας περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας προσπαθώντας να κατανοήσουμε. Ξέρεις είναι αλήθεια ευκαιρία, να πάρεις εκείνη την άδεια που τόσο ήθελες όλον αυτό τον καιρό, να διαβάσεις το βιβλίο που είχες ξεχάσει στη βιβλιοθήκη σου - είμαι σίγουρη ότι για τους περισσότερους είναι πολλά τα βιβλία, μιας και μερικοί ηδονιζόμαστε να βλέπουμε καινούρια βιβλία να κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Είναι η ευκαιρία σου να δεις εκείνη τη σειρά, που πάντα σε έπαιρνε ο ύπνος, να βρεις κάποια σεμινάρια εξ'αποστάσεως και να αναπτύξεις ένα νέο skill. Να περάσεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, δίχως να το παρκάρεις στους παππούδες, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να συζητήσεις με την αγαπημένη ή τον αγαπημένο σου και να βρείτε νέα σημεία επαφής.

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώνει κανείς, ανεξαρτήτως κρίσεων είναι μεταβολίζοντας την δυσκολία, το άγχος , την κρίση πανικού σε ευκαιρία, σε καλοσύνη, σε κάτι αισιόδοξο. Όπως από την κάμπια γίνεται η πεταλούδα και από το ασχημόπαπο κύκνος. Καμία Άνοιξη δεν χάθηκε. Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου, σκέψου εσένα και τους ανθρώπους γύρω σου, αυτή η κρίση έγινε για να γίνει το ανθρώπινο ον ανελέητα ανθρώπινο.

Νιώσε τον ήλιο όταν σε αγγίζει, άκουσε με την ψυχή σου εκείνο το τραγούδι και όχι αδιαφορώντας, όλα έγιναν για να διπλοτσεκάρουμε αν η ζωή που ζούμε είναι αυτή που θέλουμε να ζήσουμε, αν έχουμε τις σωστές αξίες και αν έχουμε επιλέξει τους σωστούς φίλους, τις σωστές αγάπες, τις σωστές δουλειές.

Τρικυμία είναι θα περάσει κι η θάλασσα ξανά θα γίνει λάδι...

Το πλάνο τελείωσε με θάλασσα ήρεμη και ήλιο.

Πέρνα λίγο χρόνο και άκου όσα σου έλεγες και δεν άκουγες τόσο καιρό.

CUT.

Κάλλια Βαβουλιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου