Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

6η Μαρτίου | Παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού & ενδοσχολικής βίας | Μαρία Νάστου


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας. Από το 2012 μάλιστα έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και ως πανελλήνια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.



  Σκοπός και συνάμα στόχος αυτής της ημέρας τόσο στην Ελλάδα,  όσο και στον υπόλοιπο κόσμο είναι η ενημέρωση και η αφύπνιση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

  Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και ως school bullying και εμφανίζεται σε πολλές μορφές, αυτές είναι οι εξής:

  • Λεκτικός εκφοβισμός
  • Σωματικός εκφοβισμός
  • Έμμεσος ή Κοινωνικός εκφοβισμός
  • Σεξουαλικός εκφοβισμός
  • Ηλεκτρονικός 
  • Ρατσιστικός
 Όλες οι παραπάνω μορφές αποτελούν είδη  ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Δυστυχώς, η χώρα μας κατέχει υψηλά ποσοστά εκφοβισμού στο περιβάλλον του σχολείου. Το bullying έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών που είναι θύματα, αλλά έχει και εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη λειτουργία του σχολείου.

 Το bullying είναι μία "υπόθεση ομαδική", καθώς συμμετέχουν σε αυτό, όχι μόνο ο θύτης και το θύμα, αλλά και όλοι όσοι το παρακολουθούν να πραγματοποιείται. Το σχολείο αποτυπώνει μία μικρογραφία της κοινωνίας και μερικά από τα χαρακτηριστικά της φαίνονται και στο bullying.

  Το bullying είναι δυνατόν να εξαλειφθεί με την προσπάθεια όλων μας και φυσικά με την σωστή πρόληψη. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι που καλούνται καθένας ανάλογα με το ρόλο του να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν πως, αν και είμαστε όλοι ίσοι, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε και όλοι ίδιοι. Οφείλουμε, λοιπόν, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου.

  Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να μην φοβούνται , όταν τους συμβαίνει κάποιο περιστατικό εκφοβισμού και να μιλούν για αυτό  ,έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται εγκαίρως.

  Φυσικά δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε όλο αυτό μόνοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και  η κοινωνία. Οι κρατικοί φορείς καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα πρέπει να συμβάλλουν καθένας από την πλευρά τους τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από το bullying.

  Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο μία ημέρα το χρόνο, αλλά θα πρέπει να μας γίνουν συνήθεια εφόρου ζωής.

  Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία αποτελούν αγκάθια της κοινωνίας μας, για τα οποία ,αν  εργαστούμε όλοι μαζί ολιστικά ,μπορούν να εξαλειφθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου