Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Βιβλιοκριτική | Δήμητρα Ιωάννου - Νυχτερινή Αφροδίτη | Νινέτα Πλυτά





Η Νυχτερινή Αφροδίτη της Δήμητρας Ιωάννου (εκδόσεις Ψυχογιός) είναι μια ιστορία γεμάτη πάθη, έρωτες, μυστήριο και όλα αυτά σε μια καλά δομημένη πλοκή με επίκεντρο την τέχνη της ζωγραφικής.

Επηρεασμένη από τα χρώματα των Σπετσών, όπως παραδέχεται η συγγραφέας, αποφάσισε να τους δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο, θέτοντας τη ζωγραφική και την αγάπη του πρωταγωνιστή γι' αυτήν ως το κεντρικό θέμα γύρω απ' το οποίο εκτυλίσσεται όλη η ιστορία. Οι περιγραφές που αφορούν τα χρώματα είναι τόσο καλογραμμένες που σε ωθούν να νιώσεις αυτά που ένιωθε ο Μιχαήλ Μπόκαρης όταν ζωγράφιζε, να εκτιμήσεις τη φύση, ίσως ακόμη και να σκεφτείς τι χάνει εκείνος που δεν ξέρει να ζωγραφίζει ή να εκτιμά την Τέχνη.

Ο έρωτας κατέχει επίσης κεντρικό ρόλο στην ιστορία καθώς συναντάται σε πολλές μορφές μεταξύ των χαρακτήρων και αποτελεί την κοινή δύναμη που τους επηρεάζει όλους με κάποιο τρόπο. Όπως γράφει και η ίδια η συγγραφέας στο σημείωμα της προς τους αναγνώστες "Βλέπουμε τις ψυχές τους να εκστασιάζονται από τον κεραυνοβόλο έρωτα... να λιγώνουν από τον βαθύ παθιασμένο έρωτα...  να σκοτεινιάζουν από τον αλαζονικό έρωτα... να σφίγγονται από τον  απέλπιδο έρωτα... να γεμίζουν ελπίδα από τον απρόσμενο έρωτα... να πνίγονται από τον καταπιεσμένο έρωτα...να παίρνουν δύναμη από τον ήρεμο έρωτα... να μην μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλον στο συμβιωτικό έρωτα... να γεμίζουν ενέργεια από τον έρωτα για μια ιδέα ή έναν σκοπό, όπως είναι η τέχνη του Μιχαήλ Μπόκαρη. Να μαγεύονται από τον έρωτα για έναν τόπο, όπως είναι οι μαγικές Σπέτσες στις οποίες θες να πας και να ξαναπάς!"

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το μυστήριο της κλοπής του διασημότερου και πολυτιμότερου πίνακα του Μιχαήλ Μπόκαρη, που δίνει άλλη διάσταση στο έργο, το οποίο πλέον δεν αποτελεί μόνο ένα ρομαντικό μυθιστόρημα αλλά και ένα μυθιστόρημα μυστηρίου. Οι χαρακτήρες είναι πολλοί και, ενώ πιστεύουμε ότι τους έχουμε γνωρίσει, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο τέλος είναι μεγάλες. Παρά τις υποθέσεις που κάνει ο αναγνώστης, αποδεικνύεται ότι τα μυστικά κάθε ήρωα είναι πολλά και το μυστήριο συνεχίζει να υπάρχει, μέχρις ότου, όλοι μαζί, συνεργαζόμενοι σαν μια γροθιά έναντι σ' εκείνον που τόλμησε να προσβάλει την Τέχνη, φτάσουν στη λύση του εγκλήματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν είναι ένας εκείνος που λύνει το έγκλημα αλλά ότι όλοι βάζουν το λιθαράκι τους στο να απαντηθούν οι γρίφοι και να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ένα βιβλίο πολύ καλά δομημένο, που παρά τις πολλές παράλληλες ιστορίες, δεν μπερδεύει τον αναγνώστη και καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον του καθ'όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Ένας ύμνος στην τέχνη της ζωγραφικής και στη λύτρωση που μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο. Μια "μελέτη" πάνω στον έρωτα, τις μορφές που μπορεί να πάρει και τις συνέπειές του. Και τέλος, ένα βιβλίο που συνιστώ σε όσους αγαπούν τα μυστήρια με μεγάλη δόση έρωτα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου