Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Βγαίνουμε | Το Παλιό Καφενείο-Τα Γλυκά Της Φωφώς, γεύση από παραμύθι!




Αγαπάμε τις ατμοσφαιρικές εξορμήσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, πόσο μάλλον όταν στους προορισμούς μας γνωρίζουμε εξίσου ατμοσφαιρικά και ταξιδιάρικα στέκια. Σήμερα, λοιπόν, θα σε πάμε μια εκδρομή στον παραμυθένιο Παλαιό Παντελεήμονα για να σου συστήσουμε την ήδη ξακουστή Φωφώ με τα περιζήτητα γλυκά της!

Ο πρόλογος μας οδηγεί φυσικά στο Παλιό Καφενείο-Τα γλυκά της Φωφώς, όπου εκτός από έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο συναντήσαμε πολύ φιλόξενες καρδιές και πολύ ζεστά χαμόγελα. Από τότε που μπήκε στη ζωή μας κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον Παλαιό Παντελεήμονα δίνουμε το “παρών” συνεπέστατα και χωρίς απουσίες. Το στέκι μας, λοιπόν, άλλαξε στέγαση εδώ και περίπου δύο μήνες για να μεταφερθεί τελικά σε ένα κουκλίστικο πέτρινο αρχοντικό με αυλή και απίστευτη θέα. Το μαγαζί έχει τις ρίζες του πίσω στο 1995 όταν ξεκίνησε την πορεία του χωρίς καν ρεύμα βασιζόμενο στη χρήση γεννητριών. Ήταν από τα πρώτα μαγαζιά στην πλατεία του χωριού κι είχε τη μορφή καφέ/ουζερί μέχρι να γεμίσει με τους πειρασμούς της Φωφώς και να μετατραπεί στον γλυκό παράδεισο που γνωρίζουμε σήμερα.




Με το που περνάς το κατώφλι του μεταφέρεσαι κατευθείαν σε ένα σύμπαν παράλληλο όπου ζωντανεύει κάθε παιδικό παραμύθι. Ένας άλλος κόσμος μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας και πολύ κοντά στην αίσθηση που έχεις όταν βλέπεις ένα πάρα πολύ όμορφο όνειρο, είναι εκεί και σε περιμένει χειμώνα-καλοκαίρι δίνοντάς σου την ευκαιρία να ξεφύγεις ακόμη περισσότερο από όσα φορτώνουν την ρουτίνα σου με άγχος.




Η χειμωνιάτικη εκδοχή του αποτελεί μια κατάσταση που ομολογουμένως πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να αποδώσει με λόγια ακόμη κι αν χειρίζεται άριστα τις λέξεις. Η πέτρα, το ξύλο, το τζάκι, τα παράθυρα που ταξιδεύουν το μάτι ως τον ορίζοντα, η βιτρίνα καθώς μπαίνεις με όλα τα συναισθηματικά φορτισμένα ρετρό αντικείμενα που διέσχισαν τον χρόνο μέχρι σήμερα για να σου κάνουν παρέα όσο πίνεις το ζεστό σου ρόφημα κι αναπολείς, οι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι που σε κρατάνε θερμό περισσότερο κι από τη φωτιά στο τζάκι αποτελούν μόνο μερικά από τα συστατικά της αβίαστης επιτυχίας του. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος το επιλέγει απροκάλυπτα ξανά και ξανά γεμίζοντας τα τραπέζια του με πρόσωπα χαρούμενα.




Εμείς είχαμε την τύχη να το πετύχουμε και στη χριστουγεννιάτικη μορφή του όπου όλα τα παραπάνω απογειώνονται με αντίστοιχους στολισμούς σαν βγαλμένους από τις ιστορίες που έλεγαν οι γιαγιάδες παλιά μπροστά σε τζάκια και στολισμένα έλατα. Αν αποφασίσεις να μοιραστείς κι εσύ μαζί μας αυτήν την εμπειρία θα δεις πώς είναι να νιώθεις στο πετσί σου, που λένε, τι θα πει Χριστούγεννα. Θα νομίζεις ότι πρόκειται από στιγμή σε στιγμή να ακούσεις κάποιο χαρακτηριστικό τρίξιμο που θα σε φέρει αντιμέτωπο με τα ξωτικά του Άι Βασίλη ενώ ο ίδιος μοιράζει τα δώρα στο υπόλοιπο χωριό πριν κάνει την τελευταία παραδοσιακή στάση του για γάλα και γλυκό, που αλλού, φυσικά στη Φωφώ! Τα γραφικά δρομάκια μάλιστα που οδηγούν στο μαγαζί ήταν κι εκείνα στολισμένα με φωτάκια κάνοντάς σε να νιώθεις πως πρωταγωνιστείς σε κάποιο παιδικό όνειρο ή σε ρομαντική κομεντί με σίγουρο happy end.



Η αυλή του με την άκρως νοσταλγική θέα που κάνει το μάτι να αγναντεύει και να χάνεται είναι ό,τι πρέπει για τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου γιατί το στέκι της Φωφώς ανοίγει την αγκαλιά του πάντα προσαρμόζοντας τις ανάγκες της κάθε εποχής στις δικές μας ανάγκες ξεπερνώντας τελικά τις προσδοκίες μας. Μας αρέσει πολύ κι η καλλιτεχνική χαρούμενη πινελιά με τις ζωγραφισμένες τενεκεδένιες γλάστρες οι οποίες μετατράπηκαν σε εικαστική νότα γεμάτη λουλούδια και χρώματα γεμίζοντάς μας χαμόγελα και θετική ενέργεια. Κάθε λεπτομέρεια στο στέκι μας όπως βλέπεις μετράει.


 


Για το τέλος, όμως, σου έχουμε κρατήσει το καλύτερο κομμάτι. Αυτό που σίγουρα θα σε κολάσει και θα σε κάνει να ξεχάσεις τα πάντα στη θέα του μα πιο πολύ στη γεύση του. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να εννοούμε τίποτε λιγότερο από τις λιχουδιές της Φωφώς τις οποίες ήρθε η ώρα να γευτείς κι εσύ αν θέλεις να μπορείς να λες ότι έχεις πάρει μια αληθινή γεύση από παραμύθι τελικά και να το εννοείς κυριολεκτικά. Μια πανδαισία γεύσεων σε περιμένει, από γλυκές “αμαρτίες” όπως πατσαβουρόπιτα, λεμονότουρτα, εκμέκ, σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα, μυρμηγκάτο, κανταΐφι με παγωτό και ρεβανί με παγωτό μέχρι πεντανόστιμα σπιτικά λικέρ, υποβρύχιο, αλμυρές πίτες σαν αυτές που μόνο η γιαγιά σου θα μπορούσε ίσως να συναγωνιστεί αλλά και μεζεδάκια για όποιους μερακλήδες επιλέξουν τσιπουράκι ως συνέχεια ή σβήσιμο στη μέρα τους.




Φυσικά μπορείς να πάρεις και σε πακέτο γλυκά ή πίτες και να είσαι σίγουρος πως θα το κάνεις γιατί φεύγοντας από το χωριό θα ξέρεις ότι δε θα μπορέσεις αλλού να βρεις κάτι παρόμοιο ώσπου να επιστρέψεις. Πάρε και κάτι παραπάνω για τους δικούς σου ανθρώπους που δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Φωφώ, θα το εκτιμήσουν δεόντως.




Εμείς, όμως, κλείνοντας θα πούμε ότι πέρα και πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι κι οι ψυχή τους γι’ αυτό όσο όμορφο κι αν είναι ένα μέρος αν οι άνθρωποί του δεν είναι εξίσου όμορφοι ίσως και να μην έχει τόση σημασία. Το Παλιό Καφενείο-Τα Γλυκά της Φωφώς συνδυάζουν ατμόσφαιρα, ποιότητα κι ανθρωπιά στις ιδανικές δόσεις. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.




Πάρε μια γεύση (Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του μαγαζιού):

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου