Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Βγαίνουμε Massaya | Σαν ανατολίτικο μυθιστόρημα που σε μαγεύει



Τον Μάιο του 2014 άνοιξε στην πόλη μας ένα διαφορετικό εστιατόριο με ξεχωριστές γεύσεις που έχει συνεπάρει τους λάτρεις της έθνικ κουζίνας κι έχει ξεσηκώσει όσους μέχρι τότε δεν την είχαν δοκιμάσει. Μετά από περίπου πέντε χρόνια ζωής μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχει εδραιωθεί σαν ένα από τα βασικά λιθαράκια των γαστρονομικών μας εξόδων. Ο λόγος, φυσικά, για το Massaya το οποίο σε περιμένει σαν ανοιχτή αγκαλιά να εξερευνήσεις τα μυστικά της συριακής κυρίως κουζίνας όπως και κάποιες επιπλέον γεύσεις της ανατολικής Μεσογείου. Θα το βρεις στην οδό Χειμάρρας 22, κοντά στην Μπότσαρη, εδώ στην όμορφη Θεσσαλονίκη αν δεν είσαι ήδη ένας από τους φανατικούς του θαμώνες όπως εμείς.




Φυσικά η επιλογή της καταγωγής του Massaya δεν είναι καθόλου τυχαία αφού από τα ίδια μέρη είναι κι η καταγωγή της Μάριαμ, της μίας εκ των δύο οικοδεσποτών του, η οποία έχτισε μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη ένα από τα πιο όμορφα, ιδιαίτερα και ζεστά μαγαζιά της πόλης. Μας είπε, μάλιστα, ότι εκείνο το διάστημα που το Massaya άνοιγε τις πόρτες του στους επίδοξους θαμώνες του δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στη συμπρωτεύουσα ενώ παλιότερα μπορούσες να βρεις μαγαζιά -άξιους αντιπροσώπους της αραβικής κουζίνας σε κάποιες περιοχές της. Κάπως έτσι μια ωραία ιδέα που έλειπε από τις αποδράσεις μας ήρθε να προστεθεί επάξια στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές μας κι οι οικοδεσπότες του χώρου χάρισαν το δικό τους στίγμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.




Η παράδοση της οικογένειας βοήθησε επίσης στο να γεννηθεί και να υλοποιηθεί η ιδέα αφού ο παππούς της Μάριαμ είχε κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα αραβικά εστιατόρια στο χωριό τους λίγο έξω από τη Δαμασκό. Στο Massaya, λοιπόν, θα έχεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις νοερά σε μέρη με εντελώς διαφορετική κουλτούρα την οποία η Μάριαμ όπως μας είπε φρόντισε να ακολουθήσει όσο πιο πιστά γίνεται τόσο σε επίπεδο ατμόσφαιρας όσο και στο κομμάτι των γεύσεων που σου προσφέρει το μαγαζί.




Η ιστορία του Massaya μας άρεσε πολύ και κάπως έτσι μέσα από την όμορφη συζήτηση που είχαμε μάθαμε ότι εκείνα τα χρόνια, λίγο μετά τη δεκαετία του ‘70 ήταν σύνηθες να έρχονται φοιτητές από χώρες αραβικές πολλοί εκ των οποίων γνώριζαν Ελληνίδες κι έτσι έμεναν στη χώρα ως “ερωτικοί μετανάστες” όπως συνηθίζουμε να λέμε. Τώρα πια κι εκείνοι όπως είναι φυσικό έχουν κάνει στέκι τους το μαγαζί που αγαπάμε έχοντας γίνει μια μεγάλη παρέα, αφού τους θυμίζει κάτι από τη δική τους χώρα κι είναι γεμάτο αρώματα εξωτικά άλλων εποχών.




Είναι πάρα πολύ όμορφο και λυτρωτικό να μπορείς να ταξιδεύεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται γνωρίζοντας πολιτισμούς, κουλτούρες, γεύσεις, ατμόσφαιρες, ανθρώπους. Κι αν δεν έχεις την ευκαιρία να το κάνεις συχνά στ’ αλήθεια είναι τουλάχιστον παρήγορο το ότι υπάρχουν μέρη όπως το Massaya που σε βοηθούν να ξεφεύγεις έστω πλασματικά για λίγο. Το Massaya είναι σαν ένα ανατολίτικο μυθιστόρημα που σε καθηλώνει σε κάθε του σελίδα και σε μαγεύει με τις ιστορίες του. Ακόμη και το όνομά του είναι λογοτεχνικά ειδυλλιακό αφού σημαίνει με μία λέξη κάτι σαν δειλινά. Μόνο που δεν αρκεί μία λέξη για να αποδώσει ακριβώς ούτε την πραγματική του σημασία ούτε την αύρα που εκπέμπει ο χώρος του. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από την καθαρεύουσα και παρουσιάζει στ’ αλήθεια μια ολόκληρη κατάσταση. Φαντάσου τον εαυτό σου κάποιο δειλινό πρωταγωνιστή σε μια ωραία ατμόσφαιρα με αεράκι, με καλή παρέα, με όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι χαρούμενος. Κάπως έτσι θα νιώσεις τι σημαίνει Massaya κι ας μην μπορέσεις ποτέ να το εξηγήσεις επαρκώς με λόγια.




Ένα απόλυτα ταιριαστό όνομα, λοιπόν, για έναν άκρως ταξιδιάρικο χώρο που κουβαλάει μέσα του τη νοσταλγία τόσων ανθρώπων κι ιστοριών. Κάπου εδώ όμως ήρθε η ώρα να αφιερώσουμε λίγες γραμμές και στις εξαιρετικές του γεύσεις, τα εκλεκτής ποιότητας προϊόντα του και τα μικρά μυστικά του. Εδώ μάθαμε πως το ταμπούλε (κι όχι ταμπουλέ που έχουμε συνηθίσει να το λέμε) είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο πιάτο αφού ο τρόπος παρασκευής του διαφέρει από αυτόν που έχουμε καθιερώσει ως σωστό λόγω της μεταφοράς του στα ελληνικά δεδομένα. Αν νομίζεις πως το ταμπούλε είναι απλώς πλιγούρι με λίγο μαϊντανό τότε μπερδεύεσαι κι εσύ. Ευκαιρία να κάνεις μια ωραία κουβέντα με την Μάριαμ για να μάθεις την πραγματική συνταγή κι έπειτα να το εντάξεις στις αγαπημένες σου συνήθειες αυθεντικό πλέον.



                                                             (Φωτογραφία αρχείου Massaya)

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις επίσης το κούμπε, παραδοσιακό πιάτο των αραβικών χωρών που θα βρεις και στην Κύπρο σε άλλη μορφή με την ονομασία κούπες. Πρόκειται για γεμιστό πλιγούρι με κιμά, κρεμμύδια, σιρόπι ροδιού και κουκουνάρι που κρύβει πίσω του μια ιδιαίτερη διαδικασία αφού είναι δύσκολο στην παρασκευή του αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα σε δικαιώνει και σε απογειώνει. Το εντυπωσιακότερο, δε, όλων είναι η διαδικασία που ακολουθούσαν οι γυναίκες για να το φτιάξουν μη έχοντας τις αντίστοιχες μηχανές που χρειάζονται για τη δημιουργία του μίγματος αφού έπρεπε μόνες τους να πετύχουν την ιδανική ομοιογένεια χτυπώντας και ξαναχτυπώντας τα υλικά. Είναι ένα από τα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει κι εμείς, φυσικά, οπότε ένας λόγος παραπάνω να σας το προτείνουμε.


                                                             (Φωτογραφία αρχείου Massaya)

Εκτός, όμως, από τα κλασικά πιάτα των συριακών εστιατορίων στο Massaya θα βρεις και κάτι ακόμη που αποτελεί μια άκρως ζεστή κι οικεία ιδέα αφού από την κουζίνα του βγαίνουν και πιάτα πιο οικογενειακά, από εκείνα που συναντάς στα τραπέζια των σπιτιών και που δε βρίσκεις εύκολα σε ταβέρνες. Φαγητά μαγειρευτά σε πιατέλες με κρέας, ρύζι, ξηρούς καρπούς κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς μα κυρίως με πολλή πολλή αγάπη σε περιμένουν να τα μοιραστείς με φίλους ή τη δική σου οικογένεια. Πίστεψέ με θα ενθουσιαστείς, θα ξανάρθεις και θα γίνεις κι εσύ τελικά μια παρέα με το πιο ταξιδιάρικο μαγαζί της πόλης και τους ανθρώπους του!


                                                           (Φωτογραφία αρχείου Massaya)

Εμείς χαρήκαμε πολύ που γνωρίσαμε τόσο τη Μάριαμ όσο και τον Γιάννη μιας και το Massaya δεν είναι ένας χώρος ψυχρός κι απρόσωπος αλλά χτίστηκε με βάση την ιστορία, την ιδιοσυγκρασία και την αγάπη των ανθρώπων του. Από την ομάδα δε λείπει ούτε ο πατέρας της Μάριαμ, Φαγιάντ, ο οποίος με τη σειρά του βοηθάει στην προετοιμασία των κρεάτων κι ως γνώστης βοήθησε γενικότερα στο όλο εγχείρημα ώστε να αποκτήσει όσο πιο έντονα γίνεται τον δυναμικό χαρακτήρα της αραβικής κουζίνας. Όσο κι αν διατηρήθηκε όμως όλο το παραδοσιακό γαστρονομικό κομμάτι από εκείνα τα μέρη, μας άρεσε που η Μάριαμ, σεβόμενη όλους τους θαμώνες της και την εποχή, προσπαθεί σε όσα πιάτα μπορεί να εντάξει και τις βίγκαν επιλογές “πειράζοντάς” τα όσο χρειάζεται για να μη μένει κανείς παραπονεμένος και να μην αλλοιώνεται το γευστικό αποτέλεσμα στο ελάχιστο.


                                                            (Φωτογραφία αρχείου Massaya)

Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και με βάση τις δικές μας εντυπώσεις προτρέποντάς σε να διαπιστώσεις και μόνος σου όλα όσα προσφέρει το Massaya. Καλαίσθητος χώρος με δική του προσωπικότητα, βγαλμένος από έθνικ παραμύθι, γεύσεις αυθεντικές, δυνατές, προϊόντα ποιοτικά σε κάθε επίπεδο είτε αναφερόμαστε στα πιάτα είτε στα ποτά, άνθρωποι φιλικοί που εκπέμπουν ζεστασιά, σεβασμό κι οικειότητα, χαμόγελα και καλή διάθεση, πρόθυμοι πάντα να σε εξυπηρετήσουν και να σου μάθουν με τον τρόπο τους όλα τα μυστικά της παράδοσής τους.




Ακόμη κι η περιοχή είναι ένα επιπλέον συν αφού παρότι βρίσκεται πολύ κοντά σε δρόμους κεντρικούς έχει κρατηθεί μακριά από τη βαβούρα. Βρίσκεται απέναντι από ένα πάρκο, σε μια ανοιχτωσιά με διάσπαρτο πράσινο που εμπνέει παιδιά αλλά και μεγάλους να ξεχυθούν να παίξουν λίγο πριν πέσουν στην κυριολεξία με τα μούτρα στο πιάτο της επιλογής τους για να ανακτήσουν δυνάμεις. Είτε είσαι γονιός είτε παιδί είτε μεγάλο παιδί, λοιπόν, εδώ σίγουρα θα βρεις τη χαρά σου κι έπειτα θα φας καλά στο αγαπημένο μας στέκι.


Πάρε μια γεύση:













Φωτογραφίες αρχείου Massaya:











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου