Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Βγαίνουμε: Valenio, η κορυφή στον κόσμο του καφέ | Έλλη Πράντζου



Κάτι που έλειπε από την πόλη της Θεσσαλονίκης -και τολμώ να πω πως έλειπε από την Ελλάδα γενικά- άνοιξε τις πόρτες του διάπλατα εδώ και λίγο καιρό έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο της πόλης σαν μια μεγάλη έμπειρη αγκαλιά. Το νεογέννητο Valenio μόνο νεογέννητο δεν είναι στην πραγματικότητα μιας και για να έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να απολαύσουμε όσα προσφέρει απλόχερα ο χώρος του, πέρασαν 20 χρόνια σκληρής δουλειάς κι αφοσίωσης από τον κάτοχό του, τον top στο είδος του Βαλάντη Λαμπριανίδη.



Ποιο είναι όμως το είδος του και γιατί αυτός ο παθιασμένος άνθρωπος έφτασε να θεωρείται δικαίως κορυφή; Ο Βαλάντης είναι πολλά πράγματα και τίποτε από αυτά δεν άφησε στην τύχη του μέχρι σήμερα. Ως Independent Barista Trainer, Coffee Consultant και WCE Certified Judge είναι ο πλέον ειδικός για να αφεθείς αβίαστα στα χέρια του κι αν είσαι λάτρης του καφέ θα ευγνωμονήσεις σίγουρα τη δυναμική του παρουσία πια στα τεκταινόμενα της πόλης. Ακόμη κι αν δεν ήσουν όμως, πίστεψέ με, μάλλον ήρθε η ώρα να γίνεις αφήνοντας πίσω σου όσα νόμιζες πως ήξερες μέχρι τώρα για την καφεΐνη και τα παράγωγά της.


Είτε οι τίτλοι, τα βραβεία, οι διακρίσεις και τα διπλώματα του Βαλάντη μπορούν να σε κατατοπίσουν επαρκώς από μόνα τους για το τι μέλλει γενέσθαι είτε δεν ήξερες καθόλου μέχρι σήμερα τι κρύβεται πίσω από έναν πραγματικά ποιοτικό καφέ, δε θα δυσκολευτείς καθόλου να τον ξεχωρίσεις και να τον εκτιμήσεις από την πρώτη κιόλας γουλιά ως θαμώνας του Valenio ξεχνώντας όλα όσα έχεις ήδη δοκιμάσει. Το θαυμάσιο είναι πως επιτέλους έχεις πια την ευκαιρία να γνωριστείς με κάθε έκφανση του καφέ στο ανώτατο επίπεδο ποιότητάς του όμως μετά την εμπειρία που θα σου προσφέρει το νέο στέκι της πόλης δε θα μπορείς να δηλώνεις ικανοποιημένος με τίποτε λιγότερο. Γι’ αυτό ακριβώς θα το εντάξεις στις απαραίτητες στάσεις σου μέσα στην ημέρα, είτε για να προμηθευτείς την αγαπημένη σου ποικιλία καφέ take away, είτε για να την απολαύσεις χαλαρώνοντας στον υψηλής αισθητικής χώρο του μαγαζιού.






Στο Valenio ως κι η παραμικρή λεπτομέρεια είναι προσεγμένη φανερώνοντας τον σεβασμό των ανθρώπων του στον κόσμο που ήδη το έχει αγαπήσει, τόσο σε επίπεδο καταλόγου, όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης αλλά και διακόσμησης η οποία αποτελεί έμπνευση χωρίς να ξοδεύεται σε άχρηστες υπερβολές. Σίγουρα θα διαβάσεις πολλά για το Valenio κι όχι χωρίς λόγο εφόσον κατάφερε με τα γερά του ατού να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς χωρίς να περιορίζεται μόνο στους Θεσσαλονικείς. Σίγουρα θα διαβάσεις όλα όσα σου προσφέρει, σίγουρα θα μάθεις όλα όσα μπορεί να κάνει ο Βαλάντης μέσα στον μικρό παράδεισο που έχει δημιουργήσει, σίγουρα θα μάθεις και για το τι μαγειρεύει κυριολεκτικά και μεταφορικά στον επάνω όροφο του μαγαζιού όπου βρίσκεται ο ιερός χώρος του, το εργαστήριό του ή αλλιώς το Lab όπως μας είπε.

Δεν είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε όλα όσα πολύ εύκολα μπορείς να μάθεις ήδη, λοιπόν, ούτε για να σου πούμε κάτι που θα διαπιστώσεις και μόνος σου μόλις το επισκεφτείς. Τουλάχιστον όλα αυτά δεν είναι αυτοσκοπός. Ο πραγματικός λόγος που σήμερα σου παρουσιάζουμε το Valenio ως must επιλογή είναι η αγάπη μας για οτιδήποτε πραγματικά αγνό, η αγάπη μας για την κοπιώδη δουλειά πίσω από κάθε άνθρωπο που με πείσμα κυνηγάει τα όνειρά του, η αγάπη μας για τη δύναμη που μεταδίδει όταν τα πετυχαίνει και δικαιώνεται.





Το Valenio φέρει μια τέτοια ιστορία πίσω του, κρύβει σαν όνομα αυτό ακριβώς το δυνατό στοιχείο που σε κάνει να ξεχωρίζεις τους μαχητές κι αποτελεί σφραγίδα κατάκτησης της πολυπόθητης κορυφής. Σαν όνομα προέκυψε γύρω στο 1998, όταν ο Βαλάντης δουλεύοντας παράλληλα με τις σπουδές του σε μία καφετέρια στη Γερμανία, βρέθηκε στην Ιταλία σε ένα σεμινάριο όπου τον έστειλε ο τότε εργοδότης του. Εκεί, λοιπόν, ο καθηγητής του προσπαθώντας ματαίως να προφέρει το ονοματεπώνυμό του σωστά, τον “ξαναβάφτισε” Valenio, ένα nickname που έμελλε να διαγράψει τη δική του μακρά πορεία με το πέρασμα των χρόνων.

Πριν γίνει brand name του καταστήματος είχε ήδη εδραιωθεί πανευρωπαϊκά στον χώρο της βιομηχανίας του καφέ ο οποίος ως το δεύτερο πιο δημοφιλές μη αλκοολούχο ρόφημα στον πλανήτη μετά το νερό κρύβει πίσω του όντως μια τεράστια βιομηχανία που προφανώς έχει ανάγκη από ειδικούς ικανούς να αναλάβουν το quality control της πρώτης ύλης με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα. Συνταγές, εκχυλίσεις, γραμμάρια, καβουρδίσματα, απαραίτητοι χρόνοι καβουρδίσματος και πολλά άλλα είναι μερικά μόνο από τα βασικά συστατικά μιας σωστής προετοιμασίας για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε τι κάνει ο Βαλάντης και πόσο καίρια είναι η θέση του.





Τώρα πια, τόσα χρόνια μετά, ο Valenio είναι ένας καταξιωμένος επαγγελματίας ο οποίος με τη σειρά του όντας στην κορυφή του κλάδου του δίνει τα δικά του advance και professional σεμινάρια σε εκπαιδευτές που επιθυμούν την εξέλιξή τους και σε διαγωνιζόμενους που πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα κι όλα αυτά στο πλήρως εξοπλισμένο Lab του μαγαζιού. Εκεί γίνονται και γευσιγνωσίες πάνω στις διάφορες ποικιλίες του καφέ ο οποίος, όπως μας είπε ο Βαλάντης, είναι φρούτο, ένα αειθαλές καφεόδεντρο με διάφορες ποικιλίες καθεμία από τις οποίες έχει ξεχωριστά γευστικά χαρακτηριστικά.

Αυτές τις γεύσεις καλείσαι να γνωρίσεις κι εσύ καθώς μπαίνεις στον μαγικό κόσμο του Valenio όπου σε περιμένει σίγουρα ο προσωπικός σου αγαπημένος καφές. Ο Βαλάντης μαγειρεύει για σένα με απίστευτο μεράκι περιμένοντας όπως πάντα να δει στα μάτια σου την ικανοποίηση του επιτυχούς αποτελέσματος. Αυτό ήταν πάντα άλλωστε και το κίνητρό του που τον βοήθησε ώστε να γίνεται όλο και καλύτερος προκειμένου να βλέπει τους ανθρώπους γύρω του ευχαριστημένους. Η λάμψη της επιβεβαίωσης και της απόλαυσης στα μάτια όποιου δοκίμαζε τον δικό του καφέ.






Όταν έρθεις στο Valenio θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις καφέδες single origin, με άλλα λόγια ίδιας προέλευσης, όπως επίσης και κάποιους single variety που σημαίνει καφέδες ίδιας ποικιλίας. Αν θέλεις υπάρχει κι η επιλογή του blending όπου ίδιας προέλευσης αλλά διαφορετικών ποικιλιών καφέδες αναμειγνύονται. Όλα αυτά θα τα γνωρίσεις εκ των έσω με μία επίσκεψη στο βασίλειο του καφέ όπου θα έχεις μαζί σου και τους καλύτερους “ξεναγούς” πάντα ετοιμοπόλεμους να σου εξηγήσουν όσα ως τώρα δε γνώριζες. Κάπως έτσι όμως η μία επίσκεψη θα γίνει πολλές και τελικά το Valenio θα μπει δυναμικά στην καθημερινότητά σου.

Η γνώση κι η εμπειρία, το άφταστο αποτέλεσμα κι η όρεξη τόσο του Βαλάντη όσο και των συνεργατών του που έχουν καταρτιστεί από τον ίδιο ώστε να σου προσφέρουν όλα όσα σημαίνει κι εμπερικλείει η έννοια του πραγματικά καλού καφέ, αναγνωρίζονται κι ανταμείβονται ήδη από τον κόσμο της πόλης που γεμίζει καθημερινά τα τραπέζια του. Μην ξεχάσεις να αναζητήσεις στον κατάλογό του, όμως, και τις λαχταριστές λιχουδιές που προσφέρει καλύπτοντας κάθε ανάγκη σου, κάθε στιγμή της ημέρας με τα πιο αγνά υλικά. Special tip, στο Valenio τα πάντα έχουν σημασία κι έτσι το νερό υφίσταται ειδική επεξεργασία ώστε ως βασικό συστατικό του καφέ να μην αλλοιώνει το ελάχιστο τη γεύση του. Μάλιστα η επεξεργασία που γίνεται στο νερό που προορίζεται για τους καφέδες είναι διαφορετική από εκείνη του απλού πόσιμου νερού το οποίο παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της τελειότητας.





Κλείνοντας, λοιπόν, να αναφέρουμε πως είμαστε όντως τελικά πολύ τυχεροί που ο Βαλάντης άλλαξε τα αρχικά του σχέδια μιας και το Valenio προοριζόταν να ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Γερμανία. Βέρος Θεσσαλονικιός όμως ο ίδιος ο Valenio προτίμησε εν τέλει το πρώτο του βήμα να έχει τη βάση του στην πόλη μας. Φυσικά η ιδέα σίγουρα θα εξαπλωθεί τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό κι ο στόχος ειδικά της Γερμανίας δεν έχει σβήσει. Όσα Valenio κι αν ανοίξουν, όμως, από εδώ και στο εξής δε θα είναι απλώς franchise του original βασισμένα στο όνομά του. Θα είναι όλα αυθεντικά μιας κι η τέχνη του καφέ αλλά κι η φιλοσοφία του μαγαζιού απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες είναι απαραίτητο να διατηρηθούν στο ακέραιο.





Κάπου εδώ όμως θα σε προτρέψουμε απλώς να το επισκεφτείς ο ίδιος ώστε να επιβεβαιώσεις τις εντυπώσεις μας από κοντά. Εξάλλου στο Valenio μία γουλιά καφέ ισοδυναμεί με χιλιάδες αισθήσεις.
Ο κόσμος του καφέ σε περιμένει στην οδό Ικτίνου 6!



Πάρε μια γεύση:































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου