Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Monsieur Minimal: Η τέχνη πάντα εξελίσσεται και πάντα ακμάζει, αυτό που παρακμάζει είναι οι άνθρωποι | Έλλη Πράντζου



Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Monsieur Minimal. Είτε είσαι λάτρης του είδους του είτε έχεις διαφορετικά ακούσματα τον ξέρεις και δε γίνεται να μην παραδεχτείς πως η μουσική του είναι ασύγκριτα ατμοσφαιρική με έναν άκρως ταξιδιάρικο τρόπο. Εμείς τον ακούμε και μας ταξιδεύει νοερά, τον ακούμε όταν ταξιδεύουμε στ' αλήθεια, μας γεννάει εικόνες, ανασκαλεύει συναισθήματα, συνοδεύει μνήμες. Κάπως έτσι μας γεννήθηκε κι η επιθυμία να μιλήσουμε μαζί του ώστε πέρα από τις νότες του να ακούσουμε και τις λέξεις του, να τον προσεγγίσουμε λίγο παραπάνω και να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο Monsieur Minimal εκτός πενταγράμμου.

Ακολουθούν 10+1 απαντήσεις σε 10+1 ερωτήσεις, λοιπόν, για να τον απολαύσεις!


1. Πες μας δυο λόγια για σένα αρχικά πριν προχωρήσουμε μιας κι είναι όμορφα τα intro ακόμη κι όταν γνωρίζουμε καλά κάποιον μέσω της δουλειάς του όπως εσένα.

Μεγάλωσα στα Γιαννιτσά και τα πρώτα μουσικά μου βήματα άρχισαν όταν φτιάξαμε με μια παρέα φίλων μια grunge μπάντα. Τότε πιστεύαμε πως θα γίνουμε οι νέοι Nirvana. Στη συνέχεια αφού μεγαλώσαμε, εγκαταλείψαμε αυτό το εφηβικό όνειρο. Περιπλανήθηκα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για σπουδές και δουλειά ώσπου κάποια στιγμή βρέθηκα στην Ικαρία για ενάμιση χρόνο περίπου να σκαλίζω όλη μέρα κι όλη νύχτα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να αποτυπώνω τις πρώτες μουσικές ανησυχίες. Στη συνέχεια επέστρεψα στο αυτοσχέδιο υπόγειο στούντιο στα Γιαννιτσά όπου συνέχισα να κάνω το ίδιο, ενώ παράλληλα απασχολήθηκα και σε κάποιες δουλειές για βιοποριστικούς λόγους. Και ήταν το 2005, όταν αποφάσισα να μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω μουσική παράγωγη. Ήξερα ότι πιστοποιώντας τις γνώσεις μου, θα μπορούσα να κυνηγήσω τα μουσικά μου όνειρα με περισσότερες αξιώσεις. Η μουσική ήταν και είναι το νούμερο 1 στην ζωη μου.


2. Μίλησέ μας για το είδος της μουσικής σου και το background του.

Δεν πιστεύω πλέον στην κατηγοριοποίηση της μουσικής σε είδη, γι' αυτό κι όταν άρχισα να κυκλοφορώ μουσική, τη "βάφτισα" ποπ, αν και οι καταβολές της εμπεριέχουν στοιχεία από indie
pop rock, electronica, easylistening και άλλα στοιχεία από τις δεκαετίες των 70's, 80's, 90's και 00's ανάλογα με το project που ήθελα πάντα να δημιουργήσω κάθε φορά σε κάθε άλμπουμ.




3. Ως παιδί τι ήθελες να γίνεις όταν θα μεγάλωνες;

Όπως όλα τα αγοράκια, μέχρι τα 10 ονειρευόμουν να γίνω ενας Γκάλης ή ένας Σαραβάκος. Μετά κι αφού μπήκε η μουσική μέσα μου, είχα πάντα το όνειρο να ασχοληθώ με τη μουσική.


4. Συμφωνείς με το ότι οι καλλιτέχνες πάντα κρύβουν μέσα τους ένα παιδί; εσύ πώς τα πας με την παιδικότητα μέσα σου;

Ναι, φαντάζομαι όπως και όλοι οι άνθρωποι με ευαισθησίες. Εγώ την έχω χάσει σε ένα μεγάλο βαθμό, παλεύω όμως να κρατήσω ένα μικρό κομμάτι της για τις ώρες ανάγκης.


5. Θα ήθελα να μου πεις τις σκέψεις σου σχετικά με τη γενιά μας, τη γενιά των millennials. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για όλους τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτήν με τον ίδιο τρόπο, όμως θα ήθελα μια γενικότερη αίσθησή σου για τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώσαμε και πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ την όποια εξέλιξή μας.

Είχαμε πολύ καλά εφόδια και ελευθερίες που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές. Μεγαλώσαμε σχετικά καλά και με αρκετές φιλοδοξίες, ίσως παραπάνω από ότι μας αναλογούσε, γι' αυτό και
μάθαμε στα εύκολα. Ζούσαμε σε φούσκα, η οποία δε δικαιολογούνταν από το πραγματικό πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο αυτής της χώρας και όποιος δεν το ψυλλιαζόταν ή δεν αναρωτιόταν γι' αυτό, βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο σοκ με τον ερχομό της κρίσης.
Τώρα, όσοι μείναμε εδώ, καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα που, στην ουσία, μας βάζουν να ψάξουμε βαθύτερα, τόσο στην προσωπικότητά μας όσο και στις δυνατότητές μας.


6. Τι σε απογοητεύει, τι σε εξοργίζει και τι σε εκπλήσσει πάντα;

Η βλακεία, η αλαζονεία, η άγνοια και η νέα μάστιγα των social media.




7. Τέχνη και Millennials. Τι εποχή διανύει η τέχνη; Ακμάζει ή παρακμάζει κατά τη γνώμη σου σήμερα;

Η τέχνη πάντα εξελίσσεται και πάντα ακμάζει, αυτό που παρακμάζει είναι οι άνθρωποι, οι μάζες δηλαδή. Η τέχνη που εξελίσσεται κι ακμάζει δεν αφορά στις μάζες.


8. Τι θα έλεγες σε ένα νέο παιδί που θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο με βάση τις δικές σου εμπειρίες (όσο κι αν όλα είναι σχετικά);

Το κλισέ…πως αν πιστεύει σε αυτό που έχει μέσα του, να το κυνηγήσει με όλες του τις δυνάμεις κι όταν αυτές του τελειώσουν να ψάξει να βρει κι άλλες μέσα του για να συνεχίσει.


9. Μια ερώτηση που μου αρέσει γενικά να κάνω: αν σου έλεγα να χαρακτηρίσεις τη μουσική σου με συναισθήματα ποια θα ήταν αυτά;

Με όλο τον σεβασμό….Γ.Κ.Α.Υ.Λ.Α.


10. Τώρα σε τι φάση είσαι;

Το καλοκαίρι συνεχίσαμε σε όλη την Ελλάδα τις εμφανίσεις με το Erotica Project που δημιούργησα με το Δάκη και την Ανδριάνα Μπάμπαλη με αφορμή το τελευταίο μου ομώνυμο άλμπουμ. Παράλληλα ετοιμάζω το υλικό για το επόμενο άλμπουμ, το οποίο ευελπιστώ να κυκλοφορήσω μέσα στο 2020.


* 17 Σεπτεμβρίου | Erotica Live Project | Αθηνα - Τεχνόπολη Αθηνών.
Και ολο το φθινωπορο στο αγαλημενο μας Τικι bar

* 10,17,24,31Οκτωβρίου Tikibar Erotica Live Project

* 7,14,21,28 Νοεμβρίου Tikibar Erotica Live Project

*5,12,19, Δεκεμβρίου Tikibar Erotica Live Project



+1. Σχέδια για το μέλλον υπάρχουν;

Τίποτα που να θυμίζει προγραμματική δήλωση. Η ζωή είναι απρόβλεπτη οπότε αυτά τα πράγματα που θέλω να έχω μέσα σε αυτή είναι πολύ μουσική, εξέλιξη και ταξίδια με το σώμα και τον νου, φίλους και αγάπη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου