Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Βγαίνουμε | "Basta!", καλλιτεχνική ατμόσφαιρα βγαλμένη από ταινία




Basta! Μία λέξη-ξέσπασμα που όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε σημαίνει “σταμάτα”, “περίμενε”, “φτάνει”. Μητροπολίτου Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22 στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ένα από τα πιο αγαπημένα μας στέκια όπου οι θαμώνες του κάνουν στάση για να πουν “φτάνει” στο άγχος και το τρέξιμο της καθημερινότητας. Το καλύτερο όμως είναι πως το όνομα του μαγαζιού συνδυάζει άλλη μία ερμηνεία μιας και στα Σέρβικα, όπως μας είπε ο Ανδρέας, σημαίνει “κήπος”.

Το “Basta!” βρίσκεται σε ένα σημείο της πόλης τόσο κεντρικό που ο καθένας μπορεί εύκολα να “πέσει πάνω του” καθώς βολτάρει. Και κάπως έτσι γεννιέται η αυθόρμητη επιθυμία στους περαστικούς να σταθούν στο φιλόξενο, χαλαρό περιβάλλον του προκειμένου να χαλαρώσουν κι ο ίδιοι απολαμβάνοντας τον καφέ τους, κάποιο άλλο ρόφημα ή –αναλόγως την ώρα- μια παγωμένη μπίρα, κρασί και πολλά άλλα τα οποία σε καλώ να ανακαλύψεις στην επόμενή σου εξόρμηση. Η ερμηνεία “κήπος” μάλιστα ταιριάζει γάντι με τον περιβάλλοντα χώρο αφού βρίσκεται παραπλεύρως της πλατείας Αριστοτέλους σε ένα σημείο περιτριγυρισμένο από πράσινο.



Πρόκειται για ένα γωνιακό άκρως καλαίσθητο μαγαζί που κάνει αισθητή την ειλικρινή του παρουσία χωρίς να κομπάζει μέσα από περιττές φιοριτούρες. Με το πρώτο σου βήμα ακόμη στο πεζοδρόμιο όπου φιλοξενούνται τα τραπέζια του αλλά και στον εσωτερικό του χώρο, θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου με τη διαφορά ότι αποτελεί το “σπίτι” που πάντα ονειρευόσουν. Στις πιο χαλαρές ώρες της ημέρας οι παρέες κάθε ηλικίας αράζουν με άνεση κι ανεβασμένη διάθεση συζητώντας ανέμελα και χαλαρά για τα πάντα αφού ο χώρος εμπνέει την ανταλλαγή ιδεών σε κάθε επίπεδο.

Με την έκδηλη καλλιτεχνική του τάση, η οποία απορρέει από παντού, θα παρασύρει κι εσένα σε ένα ταξίδι στους διάφορους χωροχρόνους πάντα συνοδεία ροφημάτων, ποτών και γεύσεων της επιλογής σου. Συχνά υποδέχεται μουσικά σχήματα της πόλης με πολλά υποσχόμενα lives χωρίς να λείπουν κι οι διάφορες άλλες εκδηλώσεις που έδωσαν και δίνουν βήμα στο πνεύμα και τη δημιουργία ώστε να μπορέσουν να ανθίσουν στην πόλη. Δεν είναι τυχαίο πως το “Basta!” βρίσκεται σε έναν δρόμο ιστορικό όπου δεσπόζει λίγα μέτρα παραδίπλα το σπίτι του ποιητή Αναγνωστάκη. Η αύρα του ταιριάζει γάντι με το πίσω κείμενο της οδού γι’ αυτό επάξια στέκεται στις πρώτες προτιμήσεις και του καλλιτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.



Όσο είσαι μέλος της παρέας του κι όσο πιο οικεία νιώθεις περνώντας η ώρα, αντιλαμβάνεσαι πως ο χώρος θα μπορούσε να χαρίσει απλόχερα την ατμόσφαιρά του σε κάποια ταινία ή σε κάποιο λογοτεχνικό έργο αποτελώντας σημείο αναφοράς για μποέμηδες, ελεύθερα πνεύματα, έφηβους όλων των ηλικιών που λατρεύουν τη ζωή κι οπωσδήποτε ερωτευμένους.

Από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.00-2.30 το βράδυ το “Basta!” είναι εκεί, ανοιχτό στους φίλους του και σε όσους πρόκειται να προστεθούν στην οικογένειά του. Ένα μαγαζί που αγκαλιάζεται από τον έξω κόσμο αφού περιβάλλεται κυρίως από τζαμαρία η οποία συμβάλλει στο να σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι τόσο έξω όσο έχεις ανάγκη και τόσο μέσα όσο χρειάζεσαι όταν πρέπει να διατηρήσεις τη ζεστασιά σου είτε λόγω εποχής είτε λόγω διάθεσης.



Μόλις το ρολόι δείξει 13.00 η ώρα, η κουζίνα του υποδέχεται τους μερακλήδες με πεντανόστιμα πιάτα -κάποια σταθερά και κάποια ημέρας που ανανεώνονται ώστε να διατηρείται η απαραίτητη ποικιλία στις απολαυστικές γεύσεις που προσφέρει. Δε θα ονομάζαμε το “Basta!” εστιατόριο –αν και κάποια πιάτα του έχουν τις προδιαγραφές να ενταχθούν σε εστιατορική κουζίνα- όμως ως cafe-bistro καλύπτει και με το παραπάνω τους λάτρεις του καλού ποιοτικού φαγητού. Ως τις 00.00 το βράδυ, λοιπόν, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις όσα περισσότερα μπορείς γιατί, πίστεψέ με, δε θα σου είναι εύκολο να επιλέξεις.

Όπως και να ‘χει θα το αγαπήσεις σε κάθε του μορφή, είτε ως σύγχρονο καφενείο, είτε ως bistro, είτε ως χαλαρό bar αφού δε χάνει σε καμία από τις εκφάνσεις του τον χαρακτήρα και την αισθητική του κάτι που έχουμε εκτιμήσει κι εμείς πολύ.



Τέλος, αγαπάμε το “Basta!” που ο Ανδρέας κι η Ελένη έφτιαξαν με μεράκι θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι όμορφο κι αξιόλογο στην πόλη, για έναν ακόμη λόγο. Έναν λόγο που πάντα αναφέρουμε στα αφιερώματά μας αφού θεωρούμε πως είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά επιτυχίας ενός τόσο ζεστού χώρου. Εκτιμούμε, λοιπόν, τους ανθρώπους του και το φιλικό κλίμα που διατηρείται ανάμεσά τους, κάτι που από μόνο του αναβαθμίζει ένα σκαλί πιο πάνω τη συνολική εικόνα ενός μαγαζιού.


Πάρε μια γεύση:



















Φωτογραφία Ευτυχία Πασχαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου