Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Βγαίνουμε | Elephant in the Room, για τους εξερευνητές των γεύσεων και της vegan κουλτούρας




Η Bettina κατέληξε στην Ελλάδα μετά από πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο έχοντας μαζέψει αμέτρητες εμπειρίες καθώς ήρθε σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς. Η Θεσσαλονίκη της αρέσει πολύ. Το κλίμα, οι άνθρωποι κι η ατμόσφαιρα αυτής της πόλης στάθηκαν ικανά να την κρατήσουν μαζί μας ώστε να θέσει σε εφαρμογή τις καινοτόμες ιδέες της με έδρα τη συμπρωτεύουσα.

Σήμερα, λοιπόν, εφόσον θαυμάζουμε τους ανθρώπους που δεν εγκλωβίζονται σε χιλιοπαιγμένα μοτίβα τρόπου ζωής, θα σας συστήσουμε κάτι διαφορετικό που γνωρίζοντάς το θα το λατρέψετε όπως εμείς. Το “Elephant in the Room” είναι το μαγαζί που έχτισε η Bettina με μεγάλη αγάπη θέλοντας να διαδώσει τον τρόπο σκέψης της και τον σεβασμό της στα ζώα και στο περιβάλλον μέσα από ένα πολύ ιδιαίτερο και πεντανόστιμο μενού. Βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου 11 με Ανθέων και πρόκειται για το πρώτο vegan εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.

Κάπου εδώ ίσως να σκεφτούν πολλοί ότι δεν τους αφορά η συγκεκριμένη κουλτούρα μιας και δεν είναι ούτε σκοπεύουν να γίνουν vegan. Κι όμως. Πιστέψτε με αξίζει τον κόπο έστω για την εμπειρία να προσθέτουμε πού και πού στη διατροφή μας νέες γεύσεις και συνδυασμούς που δε θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε αν δεν υπήρχε η ευκαιρία μπροστά στα μάτια μας. Εξάλλου μόνο καλό μπορούμε να κάνουμε έτσι στους εαυτούς μας επιλέγοντας έστω ανά διαστήματα έναν τόσο υγιεινό αλλά εξίσου δελεαστικό τρόπο διατροφής.



To “Elephant in the Room” μετράει περίπου δυο χρόνια ζωής κι είναι ομολογουμένως ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της πόλης μαγαζί ακόμη και τώρα που οι vegan διατροφικές συνήθειες αλλά και το vegan στοιχείο γενικότερα έχουν αρχίσει να διαδίδονται όλο και περισσότερο. Δύο από τα κίνητρα της Bettina ώστε να πραγματοποιήσει την ιδέα της αυτή, ήταν το γεγονός ότι στα πρώτα της βήματα αποτελούσε κάτι πάρα πολύ καινούργιο όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το μαγαζί, αλλά κι η διάθεσή της να παλέψει για πολλά πράγματα.

Πράγματα όπως το καλό vegan φαγητό, το να μπορούν όλοι να έχουν επιλογές και πρόσβαση σε αυτό, το να είναι σε θέση να προσφέρει κάτι πραγματικά απολαυστικό χωρίς να συμπεριλαμβάνει το κρέας ή να περιορίζεται στις σαλάτες που πολλοί νομίζουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μονόδρομος. Μάχεται με τον τρόπο της για τα ζώα, το περιβάλλον, τους ανθρώπους κι αν προσέξεις την πρωτότυπη και ζεστή ατμόσφαιρα του μαγαζιού θα δεις ότι αποτελεί statement από μόνη της. Τον χώρο κοσμούν διάφορα λούτρινα κι όχι μόνο ζωάκια πολλά από τα οποία σκοτώνουμε για το φαγητό μας, κάτι που λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως αλληλεπίδραση ανάμεσα στους θαμώνες και τον περιβάλλοντα χώρο. Η Bettina μέσα από τις προσπάθειές της θέλει να προκαλεί τον εαυτό της συνεχώς και κάθε μέρα για εκείνη είναι όντως μία πρόκληση που τη φέρνει όλο και πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της.



Οι θαμώνες του μαγαζιού δεν είναι μόνο vegan ή χορτοφάγοι. Για την ακρίβεια τα ποσοστά θέλουν τους vegan γύρω στο 20% -ένα ποσοστό που αποτελείται τόσο από Έλληνες, κυρίως νέους αφού είναι πιο ανοιχτοί σε νέα ερεθίσματα, όσο κι από τουρίστες. Άλλο ένα 20% ανήκει στους χορτοφάγους και το υπόλοιπο μοιράζεται ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να έχουν διάφορα θέματα υγείας οπότε είναι απαραίτητη γι’ αυτούς η σωστή διατροφή και σε εκείνους οι οποίοι αρέσκονται στο να δοκιμάζουν διαφορετικές γεύσεις και κουλτούρες. Σε αυτούς τους τελευταίους ανήκουμε κι εμείς που επισκεπτόμαστε το μαγαζί αφού παρ’ όλο που δεν έχουμε αποκλείσει το κρέας από τη διατροφή μας μάς καλύπτει απόλυτα σε κάθε επίπεδο κι αποτελεί ευκαιρία για καινούργιες πεντανόστιμες γεύσεις.

Όσοι έχουν δοκιμάσει τα πιάτα του “Elephant in the Room” έχουν γίνει ήδη σταθεροί θαμώνες. Πολλοί είναι από τη γειτονιά, πολλοί έρχονται από κάθε άκρη της πόλης για να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα. Η κουζίνα του ικανοποιεί κάθε απαιτητικό γούστο κι αποτελεί μια πολύ ωραία ιδέα-λύση και σε περιόδους νηστείας για εκείνους που νηστεύουν. Έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας του μαγαζιού, εξάλλου, η Bettina γνωρίζει πλέον πολύ καλά τι αρέσει στον κόσμο κι έτσι είναι σε θέση να προσφέρει απλόχερα όσα προτιμάμε στην καθημερινότητά μας αντικαθιστώντας το κρέας με τρόπο που δε σε αφήνει καν να αντιληφθείς πως όντως λείπει. Από χορτοφαγικά κεφτεδάκια, φαλάφελ, ζουμερά μπέργκερς και σνίτσελς, μέχρι λαχταριστά γλυκά που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από όσα γνωρίζουμε ως τώρα είναι όλα εκεί για να μας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των γεύσεων. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη πανδαισία συνδυασμών από διάφορα αγνά υλικά τα οποία παντρεύονται τόσο αρμονικά που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς δεν είχες σκεφτεί μέχρι τώρα μια τέτοια εκδοχή. Στον βασικό κατάλογο, λοιπόν, υπάρχουν πάντα σταθερά πιάτα ενώ τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται καλύπτοντας μεγάλη ποικιλία επιλογών.



Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το μαγαζί φιλοξενεί και events, όπως θεματικές βραδιές αφιερωμένες σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες τιμώνται τόσο μέσα από την κουζίνα τους που προσαρμόζεται στα δεδομένα της vegan φιλοσοφίας -κάτι το οποίο έχει τεράστιο ενδιαφέρον- όσο κι από τις μουσικές επιλογές. Επίσης events διοργανώνονται και σε παγκόσμιες ημέρες όπως η μέρα της γυναίκας. Εδώ θα συναντήσεις ωστόσο και τα γνωστά “Elephant talks” όπου συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων σχετικές με συγγενή θέματα της vegan κουλτούρας για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και φυσικά να απολαύσουν γευστικά πιάτα κατευθείαν από την ετοιμοπόλεμη κουζίνα του μαγαζιού. Ζητήματα που απασχολούν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις είναι το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η ανακύκλωση και πολλά άλλα.

Στα τραπέζια του θα βρεις κι ενημερωτικά φυλλάδια για την καμπάνια της εταιρείας Beyond Meat η οποία βασίζεται σε φυτικά προϊόντα που έχουμε ως τώρα συνηθίσει να παράγουμε μόνο από κρέας. Αν θέλεις μπορείς να ζητήσεις ένα Beyond Burger και θα διαπιστώσεις πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά με τα burger που ήδη ξέρεις κι αγαπάς. Το “Elephant in the Room”, όμως, έχει πάνω από όλα τη δική του σφραγίδα οπότε θα σου προτείνουμε πρώτα να εξαντλήσεις τον δικό του κατάλογο από τον οποίο το burger δε θα μπορούσε να απουσιάζει. Εφόσον μπορείς να φτιάξεις κάτι τέτοιο χωρίς να σκοτώσεις ένα ζώο, όπως μας είπε η Bettina, γιατί να μην το κάνεις τελικά;



Έχοντας ταξιδέψει σε 70 διαφορετικές χώρες κι έχοντας ζήσει σε πάνω από δέκα η Bettina κουβαλάει ένα άκρως κοσμοπολίτικο background το οποίο είναι διάχυτο σε κάθε προσπάθειά της και σε κάθε επιδίωξή της να φέρει νέο αέρα στον κόσμο των γεύσεων -κι όχι μόνο- για όλους εμάς τους ανήσυχους. Εξάλλου συμφωνούμε μαζί της πως τα ταξίδια είναι ένας πολύ καλός κι άμεσος τρόπος να “σπουδάσει” κανείς την ίδια τη ζωή αφού ανοίγουν το μυαλό σου σε πάρα πολλά επίπεδα καθώς γνωρίζεις ουσιαστικά από πρώτο χέρι τον κόσμο και τις διαφορετικότητές του.

Το “Elephant in the Room” είναι ένας χώρος ξεχωριστός, διαφορετικός, ζεστός κι εύστοχα διακοσμημένος που εκτός από εστιατόριο αποτελεί μια “φωλιά” διακίνησης ιδεών, φιλοσοφιών, σκέψεων. Αξίζει να το επισκεφτείς άμεσα κι όχι μόνο μία φορά. Άλλωστε η μία φορά είμαι σίγουρη πως δε θα σου φτάσει.


Πάρε μια γεύση:




















Φωτογραφίες Ευτυχία Πασχαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου