Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Madrugada: Η απόλυτη λατρεία του ελληνικού κοινού | Tάσος Ζαννής

Madrugada: Η απόλυτη λατρεία του ελληνικού κοινού
Νύχτα. Σε ένα σκοτεινό μπαράκι. Ένα ποτό πάνω στη μπάρα να σου κρατάει συντροφιά. Με τα δάχτυλά σου να παίζεις το ποτήρι, να παρατηρείς τον πάγο να λιώνει αργά. Και από τα ηχεία να σου μιλάνε οι Madrugada.

Οι αγαπημένοι Madrugada από τη Νορβηγία, συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού πρώτου άλμπουμ τους, Industrial Silence. Αρχικά, η μπάντα (που είναι ανενεργή από το 2008), είχε αποφασίσει να επανενωθεί για δύο επετειακές συναυλίες στη Νορβηγία. Όμως, ακολούθησε ένα πελώριο κύμα αγάπης από φαν της μπάντας, που συγκίνησε τους Νορβηγούς και ανακοίνωσαν αρκετές ακόμα εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Και μια απ’ αυτές είναι και η Ελλάδα! Και πώς θα μπορούσε να λείπει, άλλωστε, από μια τέτοια περιοδεία με τόση αγάπη που έχει δεχτεί ο Sivert και η παρέα του…

Οι Madrugada, λοιπόν, έρχονται στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες συνολικά – μία στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα (έγινε sold out στην πρώτη συναυλία στην Αθήνα κι έτσι προστέθηκε και δεύτερη).

Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 5 Απριλίου
Helexpo Pavilion 5

Αθήνα
Κλειστό Παλαιού Φαλήρου – Tae Kwon Do Arena
Κυριακή 7 Απριλίου (SOLD OUT)
&
Δευτέρα 8 Απριλίου
ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do Arena), Μωραϊτίνη 2.
Η πρόσβαση είναι εύκολη, τόσο με τα Μέσα Μεταφοράς όσο και με αυτοκίνητο, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο parking.
Μετρό: Σταθμός "Συγγρού – Φιξ" και μετά λεωφορείο / γραμμές Β2 και 550 (Στάση "Φόρος")
ΗΣΑΠ: Σταθμός Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μετά είτε λεωφορείο / γραμμές 217, Α1, Β1 (Στάση "Φόρος") είτε τραμ / γραμμές "Αριστοτέλης 4" ή "Θουκυδίδης 3" (Στάση "Δέλτα Φαλήρου")
Τραμ: Γραμμή 3 (από ΣΕΦ ή Βούλα – Γλυφάδα) και Γραμμή 4 (από ΣΕΦ ή Σύνταγμα) / Στάση "Δέλτα Φαλήρου" Γραμμή 3 (από Σ.Ε.Φ. ή από Βούλα – Γλυφάδα), & Γραμμή 4 (από Σ.Ε.Φ. ή από Σύνταγμα) / Στάση "Δέλτα Φαλήρου"
Λεωφορείο: Γραμμές A1, B1, B2, 217, 550 (Στάση "Φόρος")

Τιμές εισιτηρίων

Αθήνα
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Ορθίων (Standing)
Περιορισμένος αριθμός «Εarly Bird» εισιτηρίων: 32 ευρώ
Στη συνέχεια η τιμή θα διαμορφωθεί στα 35 ευρώ
Καθήμενοι (Seated): 43 ευρώ
ΤAMEIO
Ορθίων: 40 ευρώ
Καθήμενοι: 48 ευρώ

Θεσσαλονίκη
Προπώληση: 30 ευρώ
Ταμείο: 33 ευρώ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
Δίκτυο viva
Online: www.viva.gr
Τηλεφωνικά: στο 11876
Φυσικά σημεία: Στα καταστήματα Reload, Seven Spots, Καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, στον πολυχώρο Yoleni's (Σόλωνος 9), στο Viva Kiosk Συντάγματος (Πλ. Συντάγματος 4, καθημερινά 9:00-21:00) και στο Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης)
Δίκτυο Public
Public on line: http://tickets.public.gr/
Kαταστήματα Public
https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp
Για Θεσσαλονίκη επιπλέον στα: Musicland, Μητροπόλεως 102 τηλ.:2310 264 880 και Rover Bar, Σαλαμίνος 6 Λαδάδικα τηλ.: 231 054 4304



Η ιστορία των Madrugada ξεκίνησε το 1993 στη μικρή πόλη Stokmarknes στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Αρχικά ονομάζονταν Abbeys Adoption και αποτελούνταν από τον Sivert Hoyem (vocals), Robert Buras (guitars) και Fred Jacobsen (bass). Σταθερό ντράμερ δεν είχαν ποτέ. Πάντα session, αλλά πάντα εξαιρετικούς.

Η μπάντα κατέληξε στο όνομα Madrugada με προτροπή του φίλου τους, ποιητή και συγγραφέα, Oystein Wingaard Wolf, και στα Ισπανικά περιγράφει τη χαραυγή: το βαθύ μπλε χρώμα που παίρνει ο ουρανός λίγο πριν ξημερώσει. Εκείνη την ώρα που η σκέψη δεν βοηθάει, βοηθούν τα τραγούδια τους.

Κυκλοφόρησαν το ‘Madrugada EP’ το 1998 σε ελάχιστα αντίτυπα και το ‘New Depression’ το 1999, το οποίο έφτασε στην κορυφή των charts και έπαιξε πολύ στο νορβηγικό ραδιόφωνο, ενώ την ίδια χρονιά πήραν το βραβείο του καλύτερου rock συγκροτήματος στη Νορβηγία.

Η πραγματική επιτυχία της μπάντας ξεκίνησε με το πρώτο τους άλμπουμ, ‘Industrial Silence, τον Αύγουστο του 1999. Το άλμπουμ είχε τεράστια απήχηση και πουλούσε όλο και περισσότερο.  Πέρα όμως από τη Νορβηγία και γενικά τη Σκανδιναβία, έγιναν μια ζωντανή έλξη σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας περιοδεία στο Βερολίνο και το Παρίσι. Αυτό τους έκανε την ισχυρότερη μπάντα έξω από τα Νορβηγικά σύνορα για χρόνια,μπαίνοντας βίαια στην underground rock σκηνή και τη ζωή μας. Παίζοντας πάντα με έναν περίεργο ήχο με τη περίεργη φωνή του Hοyem,μια μουσική που δεν έχει ξανά ακουστεί και βέβαια δεν είναι τετριμμένη.

Το 2001 ήρθε το δεύτερο άλμπουμ, ‘The Nightly Disease’, με σκοτεινότερο ήχο και με επιρροές από Velvet Underground και Nick Cave, και έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους, Grit, με πιο σκληρό ροκ ύφος, διατηρώντας όμως τον ρομαντικό χαρακτήρα με αιθέρια κομμάτια όπως το υπέροχο ‘Majesty’. Εκείνη τη χρονιά αποχώρησε ο ντράμερ Jon Lauvland Peterson και η μπάντα συνέχισε πια ως τρίο.

Το 2005 επανήλθαν με τέταρτο άλμπουμ, The Deep End, το οποίο ήταν και το πιο εμπορικό τους. Ήχοι ταξιδιάρικοι, μεθυστικοί και μυστηριώδεις με αριστουργήματα όπως ‘The Kids Are on High Street’, ‘Subterranean Sunlight’ και ‘Sail Away’. Αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό όσο κανένα από τα προηγούμενα άλμπουμ τους, παραμένοντας στην κορυφή του ελληνικού chart για τέσσερις συνεχόμενες βδομάδες. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και τον πρώτο τους ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο, Live at Tralfamadore’.

Με το ‘The Deep End’, οι Madrugada κέρδισαν στην πατρίδα τους το βραβείο Årets Spellemann (Artist of the year 2005), ενώ συνολικά στην καριέρα τους κατέκτησαν 5 βραβεία Spellenmann (τα αντίστοιχα Νορβηγικά Grammy) και 2 βραβεία Alarm.

Το 2007, κι ενώ η μπάντα ετοίμαζε τις ηχογραφήσεις για το πέμπτο άλμπουμ, ο Robert Buras βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του (λέγεται ότι είχε κάνει υπερβολική δόση ηρωίνης) με την κιθάρα του αγκαλιά, σε ηλικία μόλις 31 ετών. . Το τραγικό γεγονός επηρέασε βαθιά τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν τον Ιανουάριο του 2008 τη τελευταία τους δουλειά, με τίτλο ‘Madrugada’ και να κάνουν μια τελευταία μεγάλη περιοδεία πριν διαλυθούν οριστικά.

Πρόκειται για ένα πολύ  μελαγχολικό άλμπουμ, ακριβώς όπως μελαγχολικός υπήρξε και ο τελευταίος χρόνος για τους ίδιους, γεμάτο λυρισμό και έμπνευση.

Το 2010 κυκλοφόρησε το ‘The Best Of Madrugada’, ένα double album με 27 τραγούδια από όλη την πορεία των Νορβηγών, μαζί με ένα νέο τραγούδι, ‘All This Wanting To Be Free’ με σαφείς αναφορές στον θάνατο του Robert, το οποίο ήταν και το τελευταίο που ηχογράφησαν.

Δέκα χρόνια μετά το ‘Madrugada’, και έχοντας ασχοληθεί ο καθένας με προσωπικά projects και δουλειές (με κορυφαία τη σόλο πορεία του Sivert), τον Ιούνιο του 2018, ανακοινώθηκε ότι η μπάντα επιστρέφει για μια σειρά από συναυλίες το 2019.



Οι Madrugada μελοποίησαν την ανθρώπινή μελαγχολία με τη βοήθεια του 60's rock, της ψυχεδέλειας των 80's, των blues, της country, της soul και του gospel. Ειδικά η μπάσα σπαραχτική φωνή του Sivert αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς και είναι καταλυτική στο μεστό ατμοσφαιρικό τους υβρίδιο.

Η μουσική τους σε συγκινεί τόσο πολύ που φτάνει στα όρια της λύτρωσης, σε ταξιδεύει σε μεγαλοπρεπή μπαρόκ παλάτια που στέκουν εγκαταλελειμμένα, μελοποιεί τη σιωπή μεταξύ δύο αποξενωμένων εραστών και σε παροτρύνει να ξαπλώσεις στο πιο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο της πόλης σε ώρα αιχμής και να παρατηρείς την αγχωμένη υπερκινητικότητα.

Με τη μουσική τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με ποιητική διάθεση, εστιάζοντας σ’ ένα βαθύ γοητευτικό σκοτάδι. Ένα σκοτάδι διάφανο που πνίγει τους δαίμονες του μυαλού σου και δεν τους αφήνει να αναδυθούν στην επιφάνεια. Ένα σκοτάδι καταπραϋντικό, με αποχρώσεις.

Αυτό το σκοτάδι με κέρδισε και μ’ έφερε κοντά τους.

Ακολουθεί το δικό μου Top 10 των Madrugada. Όλα ξεχωριστά, λυρικά και ποιητικά.
1.     
          Sirens (Industrial Silence, 1999)

[Πολλές φορές τις νύχτες, ιδιαίτερα τις ανατριχιαστικά αθόρυβες, ψυχρές νύχτες της πόλης, βγαίνω από το κορμί μου και βυθίζομαι σε μια άυλη θάλασσα φορώντας ένα βαρύ ονειρικό σκάφανδρο. Κατεβαίνοντας αντιλαμβάνομαι ότι ίπταμαι και περιπλανιέμαι πάνω από τις βαριές σκιές και τους σκοτεινούς όγκους των κτιρίων ενός ακατοίκητου, απόκοσμου πεδίου. Το πεδίο αυτό φαίνεται ότι δεν το αντέχω και νιώθω σαν να ακούω μια αχνή σειρήνα πυροσβεστικού οχήματος να πλησιάζει από την επιφάνεια της συνείδησης. Ο ήχος της σειρήνας βαθμιαία δυναμώνει, η σταματημένη μου αναπνοή κάνει την καρδιά μου να χτυπιέται στο κλουβί της και σταδιακά δηλητηριάζομαι. Η σειρήνα σταματάει. Παίρνω ανάσα και ανοίγω τα μάτια. Ξυπνάω για να σε βρω δίπλα μου. Ευτυχώς είσαι εκεί]

2.       Strange Color Blue (Industrial Silence, 1999)
3.       Majesty (Grit, 2002)
4.       Honey Bee (Madrugada, 2008)
5.       What’s On Your Mind? (Madrugada, 2008)
6.       This Old House (Industrial Silence, 1999)
7.       Only When You’re Gone (The Nightly Disease, 2001)
8.       Look Away Lucifer (Madrugada, 2008)
9.       Tonight I Have No Words For You (Industrial Silence, 1999)
10.   Hands Up – I Love You (The Nightly Disease, 2001)
https://www.youtube.com/watch?v=u2Tb6YnEK-Q

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου