Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Πόλεις και Λογοτεχνία: Η Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα | Φιλαναγνωσία για εκπαιδευτικούς και φοιτητές από τη Σχόλη Πατάκη

Επιμέλεια : Μαρίνα Καρτελιά 



Η Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη 
διοργανώνει πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. 
Μόνη υποχρέωση συμμετοχής η αγορά ενός βιβλίου του Μένη Κουμανταρέα.







Πόλεις και Λογοτεχνία:
Η Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα



Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας
για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Επιμέλεια – παρουσίαση: Αλεξάνδρα Τράντα
(δρ αρχαιολογίας-μουσειολόγος, διαχειρίστρια του έργου του Μένη Κουμανταρέα)
Ημερομηνία διεξαγωγής: 
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, 11.00 - 14.00
Τόπος διεξαγωγής: Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα

Με σημείο αναφοράς το έργο του σπουδαίου πεζογράφου και αθηναιογράφου Μένη Κουμανταρέα, ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο συνδέεται με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία, Βιωματικές Δράσεις) και έχει ως στόχο να παράσχει στους διδάσκοντες εργαλεία δημιουργικής αξιοποίησης κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, καθώς και εναλλακτικούς τρόπους ανάγνωσής τους. Βασικός θεματικός άξονας, η γνωριμία με πτυχές συγκεκριμένων πόλεων διαφορετικών εποχών μέσα από τη λογοτεχνία.
Στόχοι του προγράμματος: Μέσω της βαθμιαίας εξοικείωσης με Νεοέλληνες συγγραφείς, η ενεργητική πρόσληψη της λογοτεχνίας, η καλλιέργεια της αναγνωστικής κουλτούρας στους μαθητές, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, η προαγωγή αξιών όπως η φιλαναγνωσία, το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τις τέχνες, η ευαισθητοποίηση για άτομα διαφορετικών ηλικιακών και κοινωνικών στρωμάτων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν είσοδος με αγορά ενός βιβλίου του Μένη Κουμανταρέα
Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.031,
e-mail: sxoli@patakis.gr.

Αλεξάνδρα Τράντα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Μουσειακές Σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία. Εργάζεται στην Υπηρεσία Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και διδάσκει Μουσειολογία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική διατριβή στα πεδία της Μουσειολογίας και της Μουσειακής εκπαίδευσης. Έχει γράψει μία μονογραφία για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, δύο βιβλία εκδόσεων του ΠΙΟΠ, άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει στον μουσειολογικό σχεδιασμό εκθέσεων. Έχει γράψει μουσειακά κείμενα για εκθέσεις, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις. Έχει διδάξει Μουσειακή Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Μουσειολογία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Διαχειρίζεται το έργο του Μένη Κουμανταρέα και επιμελείται τις επανεκδόσεις των βιβλίων του. Επίσης, έχει σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πόλεις και λογοτεχνία: Η Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα», που παρουσιάστηκε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2017), με ειδικό θέμα εορτασμού «Πόλ(ε)ις».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου