Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Λαμπρινή Γιώτη : Δεν θεωρώ ότι ξεχωρίζω σε κάτι. Κάνω μόνο αυτό που πιστεύω και αγαπώ.


Συνέντευξη στην Ελλάδα Κράλλη

Μια πηγή φωτός μέσα στον χρόνο. Ένα άκουσμα φωνής που χάνεται στην αιωνιότητα. Μοιάζει σαν ένα πλάσμα από κάποια παραμύθια που ποτέ δεν μας έμαθαν. Αυτή είναι η Λαμπρινή Γιώτη, μια καλλιτέχνης που το σώμα και η ψυχή της ανήκει στην μουσική. Μια ταξιδεμένη μορφή μέσα από χώρες αλλιώτικων παραδόσεων που προσφέρουν μαγεία και συγκίνηση στις καρδιές μας.



1   1)  Σε άκουσα πρώτη φορά στην συναυλία της Κυριακής στις 11/11 που ήσουν opening act για τους Myrkur. Πραγματικά η φωνή σου με ανατρίχιασε σε ότι ερμήνευσες. Ήταν η πρώτη φορά που άνοιγες μια συναυλία μόνη σου; Πως αισθάνθηκες με την απήχηση του κοινού;

Ναι, είναι η πρώτη φορά που ανοίγω συναυλία καλλιτέχνη (διεθνούς φήμης).
Συνήθως κάνουμε τις δικές μας συναυλίες.
Το κοινό ήταν φανταστικό. Πραγματικά τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.

2)  Την Amalie Bruun την είχες γνωρίσει στο παρελθόν ή ήταν η πρώτη σου επαφή μαζί της; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την γνωριμία σου μαζί της;
Την Amalie  την γνώρισα εκείνη την βραδιά .Φυσικά έχω ακούσει τη δουλειά της.
Μου φάνηκε ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

3) Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την παραδοσιακή μουσική;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι από το 1993 με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική λόγω του σχολείου που πήγαινα (Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο Παλλήνης) . Όσον αφορά την Κέλτικη και Σκανδιναβική μουσική, ασχολήθηκα ακούγοντας τη δισκοθήκη του μεγαλύτερου αδελφού που είναι επίσης μουσικός και μουσικολόγος, την ίδια εποχή.

           4) Στη συναυλία είπες, αν άκουσα καλά, ότι έχεις ρίζες από Ιρλανδία. Ήταν αυτό η ώθηση να μελετήσεις παραδόσεις άλλων χωρών;
Την Ιρλανδία τη θεωρώ κομμάτι του εαυτού μου. Έχω ζήσει εκεί κάνοντας το μεταπτυχιακό μου στο Ιρλανδικό Γαελικό τραγούδι και την Εθνομουσικολογία (a cappella), αλλά και δουλεύοντας σε μουσική σχολή και στο πανεπιστήμιο.
Ωστόσο, η αγάπη μου και η σχάση με τη χώρα κρατάει τουλάχιστον 20 χρόνια. Η ώθηση, όπως είπα και παραπάνω, ξεκίνησε από το σχολείο που πήγαινα και από τη δισκοθήκη του αδελφού μου. Είναι κάτι βιωματικό και θυμάμαι ότι όταν πρωτάκουσα την μουσική, ένιωθα πως την είχα ξανακούσει.

 5) Με ποιο παραδοσιακό μουσικό όργανο ξεκίνησες αυτό το εσωτερικό σου ταξίδι;
Ξεκίνησα με τη nyckelharpa. Από παραδοσιακά όργανα, έχω παίξει και ταμπουρά, sami drum και Ιρλανδικές φλογέρες.
Τα όργανα που μελέτησα από 5 χρονών είναι το πιάνο και η φωνή. Έχω ασχοληθεί με βιόλα και τενόρο τρομπόνι επίσης.

6)  Πρόσεξα ότι είχες ποικιλία τραγουδιών από Σουηδία, Σκωτία, Νορβηγία, Λαπωνία και Ιρλανδία. Έχεις ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες; Αν ναι τι αποκόμισες από το κάθε μέρος;
Nαι, έχω ταξιδέψει σε όλες, εκτός από τη Λαπωνία, που ωστόσο έχω μελετήσει τα τραγούδια της περιοχής που βρίσκεται στην πλευρά της Νορβηγίας, με δασκάλους στη γλώσσα και το τραγούδι. Από κάθε μέρος αποκομίζεις διαφορετικά πράγματα. Άλλα τοπία, άλλοι άνθρωποι, άλλη μουσική και τραγούδια. Η Σκωτία, ίσως είναι το πιο απόκοσμο τοπίο που έχω δει μέχρι τώρα.

      7)  Θεωρείς τον εαυτό σου ότι ξεχωρίζει μέσα από αυτή την προσέγγισή σου με την συγκεκριμένη τέχνη;
Δεν θεωρώ ότι ξεχωρίζω σε κάτι. Κάνω μόνο αυτό που πιστεύω και αγαπώ.
Θέλω να το περάσω και σε άλλους ανθρώπους, μέσω των σεμιναρίων και συναυλιών, να μάθουν για άλλους πολιτισμούς. Πάντα με ήθος και σεβασμό στον πολιτισμό της κάθε χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τη Βόρεια και Σκανδιναβική παραδοσιακή μουσική, είμαστε οι μόνοι που ασχολούμαστε  με την μπάντα μας τους  Sòlastas και την Κέλτικη/Σκανδιναβική χορωδία  Curfá Gaelic/Nordic Choir στην Ελλάδα.
Στην Κέλτικη μουσική, υπάρχουν λιγοστά σχήματα εδώ με τα οποία συνδιοργανώνουμε και το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής.
Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δεν κάνουμε αυτή τη μουσική για να ξεχωρίσουμε. Ο πολιτισμός μιας χώρας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας, ούτε είναι μόδα.

      8)  Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου όταν σε άκουσε για πρώτη φορά ζωντανά; Παρουσιάστηκε ποτέ κάποια περίεργη συμπεριφορά που έπρεπε να  διαχειριστείς;
Νομίζω πρώτη φορά πρέπει να ήταν στο Λύκειο, όταν τραγούδησα Κέλτικα μέσα στην τάξη μου. Είχαμε μια καθηγήτρια αρχαίων που της άρεσαν τα "περίεργα" ακούσματα.
Σταματούσε το μάθημα ξαφνικά και με έβαζε να τραγουδάω και να παίζω πιάνο (Ήμουν στο Μουσικό Λύκειο). Θυμάμαι ότι μου είχε δώσει μέχρι και κασέτα των Madredeus (ένα κορυφαίο Πορτογαλικό συγκρότημα).
Νομίζω ότι άρεσε στους συμμαθητές μου.
Έχω δει ανθρώπους συγκινημένους κάποιες φορές ή αμήχανους.

      9)  Στην έως τώρα πορεία σου υπήρξαν κάποιοι καλλιτέχνες που άσκησαν μέγιστη επιρροή επάνω σου;
Σίγουρα. Με τυχαάα σειρά : Lisa Gerrard(Dead Can Dance),  Márta Sebestyén, Mari Boine,  Liam Ó Maonlaí ,  Muireann Nic Amhlaoibh , Iarla Ó Lionáird , Fever Ray,  Röyksopp , Massive Attack, Pink Floyd, Seth Lakeman, Moya Brennan, Erik Rydvall, Olav Mjelva, Olov Johansson,Mairi Mac Innes, The Mystery of the Bulgarian voices, Sheila Chandra, Enigma, Queen. Να μη μιλήσουμε για συνθέτες Αναγεννησιακηή, Μπαρόκ και Ρομαντικής μουσικής. Φυσικά από Ελληνική μουσική, συνθέτες και ερμηνευτές.. Ross Daly, Μ. Χιώτης, Β. Τσιτσάνης, Μαρία Δημητριάδη, Μάνος Χατζιδάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Κώστας Σκαρβέλης, Γ. Καβούρας, Θ. Ευγενικός. Είναι ατελείωτος ο κατάλογος.

 10)  Μουσική : Είναι το είδος τέχνης που παρακινεί την ανθρωπότητα σε μια διαφορετική επικοινωνία; Θα μπορούσες να φανταστείς έναν κόσμο χωρίς την ύπαρξή της; Μίλησε μου εκφράζοντας τα πιο βαθιά σου συναισθήματα.
 Nαι! Η μουσική είναι επιστήμη, τέχνη, θεραπεία και γλώσσα. Σπάει τα σύνορα και φέρνει όλους τους πολιτισμούς κοντά.
Δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο χωρίς την ύπαρξή της. Η μουσική για μένα είναι η ζωή μου και εκφράζομαι μέσα από αυτή.

      11)   Εκτός από την κύρια απασχόληση σου με το συγκεκριμένο είδος έχεις προβεί σε καμία άλλη δραστηριότητα;
Διδάσκω θεωρία μουσικής, πιάνο, φωνητική. Διοργανώνω σεμινάρια πάνω στο Ιρλανδικό, Σουηδικό, Νορβηγικό και Σκωτσέζικο παραδοσιακό τραγούδι στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό συνήθως παίζουμε και διδάσκουμε Ελληνική μουσική.
Διοργανώνουμε συναυλίες με τη μπάντα μας τους  Sòlastas παίζοντας μουσικές από Νορβηγία, Σουηδία, Sami, Ιρλανδία, Σκωτία, Αφγανιστάν, Καταλονία, μεσαιωνική μουσική από Πορτογαλία και Ιταλία, ΗΠΑ, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Η χορωδία  Curfá δημιουργήθηκε μέσω των σεμιναρίων και τραγουδάει αποκλειστικά ρεπερτόριο από Ιρλανδία, Σκωτία αλλά και Σουηδία, Νορβηγία , Ισλανδία και τις Σουηδικές περιοχές της Φινλανδίας.

      12)   Σας  απόλαυσα στην παράσταση/συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου και πραγματικά με συγκίνησε η όλη παρουσίαση. Πως σου φάνηκε ο χώρος του Gagarin; Πόσα χρόνια διατηρείς αυτό το σχήμα;
Ο χώρος του Gagarin είναι εκπληκτικός. Ζεστός χώρος και παρόλο που είναι παραδοσιακά μια ροκ σκηνή μπορεί άνετα να φιλοξενήσει τέτοιου είδους συναυλίες σαν την δική μας.
Το σχήμα των Solastas ξεκίνησε στην ουσία το 2011, πήρε μορφή το 2013 και όνομα το 2016.
Η χορωδία Curfa ξεκίνησε το 2017 μέσα από τα σεμινάρια Ιρλανδικού τραγουδιού. Είναι όλοι μαθητές των σεμιναρίων.

13)   Η συναυλία έκλεισε γλυκά το 2018 με μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ποια είναι τα νέα σου όνειρα για το καινούργιο έτος;
Εύχομαι υγεία σε όλους μας. Τα όνειρα μου είναι μουσικά κυρίως. Έχουμε ήδη προκανονισμένες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέχρι το καλοκαίρι. Μακάρι τα όνειρα όλων να γίνουν πραγματικότητα.

Link σελίδας της Λαμπρινή Γιώτη : https://www.facebook.com/Labrigiotto/


1   

1      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου