Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

110 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη ΡίτσουΈνα πολιτιστικό γεγονός αφιερωμένο στο έργο και τις ημέρες του Γιάννη Ρίτσου με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννησή του, πραγματοποιείται από τις 12 Ιανουαρίου 2019, κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Αργώ, εμπνευσμένο από την ηθοποιό Νάνα Παπαδάκη. Δώδεκα σημαντικές ποιητικές φωνές, με τιμώμενη προσκεκλημένη τη συγγραφέα και κόρη του ποιητή, Έρη Ρίτσου, συνοδεύουν την επιτυχημένη παράσταση «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά.
Ενσωματωμένη εικόνα

Αναλυτικά οι συζητήσεις που πλαισιώνουν την παράσταση «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού»
13 /1: Τίτος Πατρίκιος - Κώστας Γ. Παπαγεωργίου - Γιάννης Αντιόχου
20/ 1: Αλέξιος Μάινας - Λένα Καλλέργη - Μαρία Κουλούρη
27 /1: Γιώργος Χρονάς - Σταύρος Σταυρόπουλος - Κατερίνα Χανδρινού
3/2 : Μανόλης Πολέντας - Σταμάτης Πολενάκης - Επίσημη προσκεκλημένη: Έρη Ρίτσου

Ενσωματωμένη εικόνα

Θέατρο Αργώ

(Β’ Σκηνή- A Small Argo full of Art)
Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο
Σάββατο 12 Ιανουαρίου έως Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ενσωματωμένη εικόνα

Το 2019 συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου μας ποιητή. Με αυτή την αφορμή ο ποιητικός μονόλογος «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ των Αισχυλείων και ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αργώ, ενώνεται με σημαντικές ποιητικές φωνές σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Έλληνες ποιητές και ποιήτριες εστιάζουν σε πτυχές του έργου του και παρουσιάζουν στο κοινό προσεγγίσεις της ποίησής του στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού γεγονότος. Επίσημη προσκεκλημένη του «Αφιερώματος στο έργο του Γιάννη Ρίτσου» η λογοτέχνης και κόρη του ποιητή, Έρη Ρίτσου. Για το έργο του θα μιλήσουν οι (αλφαβητικά): Γιάννης Αντιόχου, Λένα Καλλέργη, Μαρία Κουλούρη, Αλέξιος Μάινας, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Τίτος Πατρίκιος, Σταμάτης Πολενάκης, Μανόλης Πολέντας, Σταύρος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Χανδρινού και Γιώργος Χρονάς.

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά το 1909. Το έργο του καλύπτει την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, χρονογραφήματα, ανθολογίες, μελέτες, εικαστικό έργο, αλλά και θεατρική εμπειρία στα προπολεμικά και κατοχικά χρόνια, συνθέτουν μια ανεξάντλητη καλλιτεχνική υπόσταση με πολύπτυχο έργο. Το «Αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Ρίτσου» αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο ποιητή και συνδυάζει την προσωπική ματιά των προσκεκλημένων ποιητών και ποιητριών με τον σπάνια παιγμένο αριστουργηματικό μονόλογο «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» από την «Τέταρτη Διάσταση», σύνθεση υψηλής σύλληψης και κορυφαίο έργο του. 

Ενσωματωμένη εικόνα

Το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» αναφέρεται στον κύκλο των Ατρειδών και συγκεκριμένα στη μυθική Ηλέκτρα. Η δύναμη της γραφής του Ρίτσου εκτινάσσει τον μύθο σ’ έναν χώρο σύζευξης πραγματικότητας και ονείρου, στοχασμού, αναζητήσεων και υπαρξιακής αγωνίας, καθώς ο μύθος συναντά τη σύγχρονη ιστορία. Yπόθεση του έργου και λίγα λόγια για την παράσταση: Το περασμένο μεγαλείο και η δόξα του οίκου των Ατρειδών μέσα απ’ τα μάτια της κόρης Ηλέκτρας, η οποία εξομολογείται στην παλιά τροφό της ενδόμυχες σκέψεις για όσα προηγήθηκαν και σημάδεψαν την προσωπικότητα, τις επιλογές της, καθώς και την ιστορία μιας χώρας. Η βαθιά γνώση που προκύπτει από τη συναναστροφή με τη φθορά και την απογύμνωση σε μια παράσταση, η οποία επικεντρώνεται στον λόγο και, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και λιτή σκηνική όψη, φωτίζει τη σημασία του στις μέρες μας.
Ενσωματωμένη εικόνα
110 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου


Αφιέρωμα στο έργο και τις ημέρες του Γιάννη Ρίτσου


Σάββατο 12/1 έως Κυριακή 3/2/2019, στο Θέατρο Αργώ

Κάθε Σάββατο στις 21.00: «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου


Και κάθε Κυριακή: «Κάτω απ΄ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου στις 19.50 και στις 21.00 ακολουθούν οι ομιλίες Ελλήνων ποιητών και ποιητριών:


13 /1: Τίτος Πατρίκιος - Κώστας Γ. Παπαγεωργίου - Γιάννης Αντιόχου 


20/ 1: Αλέξιος Μάινας - Λένα Καλλέργη - Μαρία Κουλούρη


27 /1: Γιώργος Χρονάς - Σταύρος Σταυρόπουλος - Κατερίνα Χανδρινού


3/2 : Μανόλης Πολέντας - Σταμάτης Πολενάκης - Επίσημη προσκεκλημένη: Έρη Ρίτσου 


Το “Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο” από το περιοδικό “Οδός Πανός” διατίθεται στο θέατρο.


«Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Νάνα Παπαδάκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Ζορμπάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Τζαβάρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μπέτσης

Φωτογραφίες (με την ευγενική άδεια του Φεστιβάλ «Αισχύλεια»): Κατερίνα Τζιγκοτζίδου, Γιάννης Κουσκούτης 

Curator (Α Small Argo full of Art): Χρύσα Καψούλη

                                       Επικοινωνία : Άρης Ασπρούλης                                                           

Ενσωματωμένη εικόνα

Έγραψαν για την παράσταση
Ρίτσος για πάντα «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» με την εκπληκτικής πλαστικότητας και σκηνικής δεξιοτεχνίας Νάνα Παπαδάκη σε έναν ερμηνευτικό άθλο που θα συζητηθεί, αφού εικονοποίησε το Άρρητο κι έδωσε μορφή στο Ασύλληπτο.  
Κωνσταντίνος Μπούρας, Γράφειν, 20/02/18

Ένας καθηλωτικός μονόλογος, αγαπημένος τρόπος έκφρασης του Ρίτσου άλλωστε, μια γυναίκα, ένα μισογκρεμισμένο αρχοντικό στο βουνό, κατά τη διάρκεια μιας φθινοπωρινής νύχτας και η αιώνια πάλη του φωτός με το σκοτάδι. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νάνα Παπαδάκη, η οποία και ερμηνεύει μοναδικά το ρόλο.                                                                                                                  
Γιώτα Σάλμα, clevernews 22/02/18   
                                                                                   
Στη λίστα των πλέον επιτυχημένων θεατρικών παραστάσεων της νέας χρονιάς το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Κάτω απ’ τον Ίσκιο του Βουνού» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη στο Θέατρο Αργώ […] Συγκίνηση για τη δύναμη του χαμηλού τόνου με τις εναλλαγές αυτού του τόνου τις στιγμές που το κείμενο του Ρίτσου το απαιτεί. […]  Συγκίνηση για τη σκηνική αρχιτεκτονική. 
Μανόλης  Πολέντας, Στο Κόκκινο, 01/03/ 18

Το βάρος πέφτει στο απαιτητικό, γεμάτο γλαφυρές περιγραφές και συμβολισμούς, κείμενο του Γιάννη Ρίτσου και στην απόδοσή του διαμέσου μιας συγκλονιστικής ερμηνείας                     
Βαγγέλης Μαστορόπουλος, theatrogr 20/03/18     

Η σκηνοθέτρια της παράστασης «εγγίζει» τις σιωπές που δια-φαίνονται και ανασύρονται στην επιφάνεια της ‘Τέταρτης Διάστασης’, επιφάνεια που δεν καθίσταται λεία και ομαλή: η Ριτσική «σύλληψη» του καιρού και του χρόνου, τέμνει διαρκώς τις ενοχές, τις αφέσεις, τις καταβολές ενός εκάστου θρήνου, δομώντας περιβάλλοντα ιστορίας ικανά να ακουστούν και διαμέσου της σιωπής                                                                                                                                                                     
Σίμος Ανδρονίδης, tovivlionet, 20/8/18

 Ενσωματωμένη εικόνα


ΙNFO
Παραστάσεις από 12/1/2019 έως 3/2/2019
Σάββατο, ώρα έναρξης παράστασης: 21.00
Κυριακή, ώρα έναρξης παράστασης: 19.50 & ώρα έναρξης ομιλιών: 21.00
Εισιτήρια: €105 (μειωμένο/άνεργοι/ατέλειες)
Προπώληση: viva.gr
Τηλκρατήσεων: 2105201684
Θέατρο Αργώ (Β’ Σκηνή- A Small Argo full of Art)
Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο
https://argotheater.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου