Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Φερνάντο Πεσσόα: «Δυο πράγματα που εμποδίζουν τη δράση: η ευαισθησία και η αναλυτική σκέψη»


 Ο κόσμος ανήκει σε όσους δεν αισθάνονται. Η βασική προϋπόθεση για να είναι κανείς πρακτικός άνθρωπος είναι η απουσία ευαισθησίας. Η κύρια αρετή για την άσκηση της ζωής είναι εκείνη η αρετή που οδηγεί στη δράση, δηλαδή η βούληση.




Όμως υπάρχουν δυο πράγματα που εμποδίζουν τη δράση: η ευαισθησία και η αναλυτική σκέψη, που δεν είναι τελικά τίποτα περισσότερο από τη σκέψη με ευαισθησία. Κάθε δράση είναι, εκ φύσεως, η προβολή της προσωπικότητας μας στον εξωτερικό κόσμο και καθώς ο εξωτερικός κόσμος αποτελείται στο κυριότερο και μεγαλύτερο μέρος του από ανθρώπινα πλάσματα, συνεπάγεται ότι αυτή η προβολή της προσωπικότητας μας είναι κυρίως το να διασταυρωνόμαστε με το δρόμο του άλλου, να διαταράσσουμε, να πληγώνουμε και να συνθλίβουμε τους άλλους, σύμφωνα με το τρόπο που ενεργούμε εμείς. Απόσπασμα από το βιβλίο του Φερνάντο Πεσσόα, Το Βιβλίο της Ανησυχίας,  εκδ. Αλεξάνδρεια.

Ο Φερνάντο Πεσσόα (13 Ιουνίου 1888 - 30 Νοεμβρίου 1935) ήταν Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι τον θάνατό του το 1935. Τα άπαντά του εκδόθηκαν σε οχτώ τόμους, υπογεγραμμένα από 27 διαφορετικές προσωπικότητες -όλοι alter ego του Πεσσόα, που προτιμούσε να χρησιμοποιεί άλλα ονόματα εκτός από το δικό του. Στα ελληνικά κυκλοφορούν μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του όπως Ο Αναρχικός Τραπεζίτης (εκδ. Γράμματα), Εγώ και οι άλλοι (εκδ. Printa), Το βιβλίο της Ανησυχίας (εκδ. Αλεξάνδρεια). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου