Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Άνθρωποι|Σέβη Σολωμάκου:Θεωρώ ότι οι άνθρωποι η μόνη σταθερά που έχουν στην ζωή τους είναι το σώμα τους. Είναι ο ναός τους.


Συνέντευξη στην Ελλάδα Κράλλη

Μια ψυχή παρορμητική και ταυτόχρονα γλυκιά αναδείχτηκε μέσα από μια σκοτεινή φωτογράφιση, με την προσέγγιση και τη ματιά δυο διαφορετικών φωτογράφων. Μια παρουσία που μπήκε με χαρά στον ρόλο και τον ενσάρκωσε με πάθος και δημιουργικότητα. Υπήρχαν ερείπια τριγύρω αλλά παρέμενε μια θεατρική φιγούρα στον χρόνο.

Aγαπητή Σέβη, είχα την τιμή και την χαρά να σε γνωρίσω μέσα από μια φωτογράφιση που ήμουν βοηθός φωτογράφου. Ήταν η πρώτη σου φορά που είχες επαφή με φωτογράφο; Πως ήταν η ψυχολογία σου λίγο πριν ξεκινήσει η φωτογράφιση; Είχες ποτέ σου επαφή με το φωτογραφικό γυμνό στο παρελθόν;

Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την στήριξη και την βοήθειά σου. Είχα ξανακάνει φωτογράφιση στο παρελθόν για χορευτικά ρούχα και προώθηση γενικά του χορού μέσα από χορογραφίες. Ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνα μέρος σε θέμα που είχε ως βάση το γυμνό. Παραδόξως ήμουν πολύ ήρεμη και σίγουρη για την απόφασή μου αυτή. Χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις «βγήκα» από το εγώ μου και επικεντρώθηκα στο θέμα που είχε δοθεί.

Ποια είναι η άποψή σου για το καλλιτεχνικό γυμνό; Το θεωρείς υπερτιμημένο ή ότι αξίζει να απεικονιστεί;

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι η μόνη σταθερά που έχουν στην ζωή τους είναι το σώμα τους. Είναι ο ναός τους. Εκεί κατοικούν. Λόγω κοινωνικών-θρησκευτικών επιρροών υπάρχει ντροπή στην θέα του ανθρώπινου σώματος. Η απεικόνιση με αισθητική και άποψη θα συμβάλλει στην απενενοποίηση. Στην απελευθέρωση από τα στενά θρησκευτικά-κοινωνικά όρια.

 Μου άρεσε που συζητήσαμε γενικώς για τις καλλιτεχνικές σου ανησυχίες και κυρίως για το πάθος σου για τον χορό. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτό το κομμάτι; Ποιος ήταν ο λόγος που ακολούθησες και αγάπησες αυτή την τέχνη;

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με αυτό το είδος τέχνης. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εντός των λεγόμενων «Καλών Τεχνών» (που μάλλον τον κατατάσσει στις «κακές») η ενασχόλησή μου με αυτό ήταν ενστικτώδης. Η απελευθέρωση των συναισθημάτων χρησιμοποιώντας ως αγωγό το σώμα ήταν το κίνητρο. Η έκθεση ψυχής και σώματος μπροστά στο κοινό. Η δυνατότητα να πεις τόσα πολλά χωρίς να μιλήσεις. Να δώσεις και να πάρεις ενέργεια από το κοινό.

 Υπάρχουν σκέψεις την ώρα μιας χορογραφίας μπροστά σε κοινό; Τι συναισθήματα σου βγάζει η κάθε παράσταση;


Ανάλογα την χορογραφία και το είδος του χορού είναι διαφορετικά τα συναισθήματα που επιθυμείς να εκφράσεις. Για παράδειγμα το tango είναι συνυφασμένο με τον έρωτα. Δυναμικό, άγριο. Μαζί αλλά και χώρια. Η πάλη και η ένωση των δύο φύλων. Το cha cha είναι συνυφασμένο με το φλερτ. Είναι παιχνιδιάρικο. Σίγουρα πρέπει να έχεις ένα ξεκάθαρο concept και αυτό να υπηρετήσεις.

Ακόμα και οι πρώιμες παραστάσεις που έλαβα μέρος με γεμίζουν ακόμα υπερηφάνεια. Το θάρρος του να εκθέσεις τον εαυτό σου στον κοινό, παρά τις ανθρώπινες ανασφάλειες και φόβους.

 Οι παραστάσεις είναι διαφορετικές κάθε φορά. Η καθεμία έχει διαφορετική αντιμετώπιση; Υπήρξε ποτέ δύσκολη παράσταση και πως την αντιμετώπισες;

Τεχνικές δυσκολίες υπάρχουν πάντα. Αλλά έως τώρα δεν υπήρξε κάποια παράσταση που να την χαρακτηρίσω δύσκολη.

 Μέσα από τα λόγια σου κατάλαβα ότι σου αρέσει πολύ ο λάτιν χορός. Τι σε ελκύει σε αυτόν; Έχεις κάποιο άλλο είδος χορού που να σε τραβάει τόσο;

Έχω δοκιμάσει πολλά είδη χορού (μπαλέτο, παραδοσιακούς, σύγχρονο κλπ). Οι latin χοροί μου έδωσαν την δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα το σώμα μου και να χρησιμοποιήσω δυνατότητες που δεν πίστευα ότι είχα. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι είναι «ζευγαρωτοί» χοροί. Οπότε δίνεται η ευκαιρία ανάπτυξης επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Λόγω της ενασχόλησής μου με διαγωνιστικό χορό, από εμπειρία επιβεβαιώνω ότι μοιράζεσαι τα πάντα με τον παρτενέρ σου. Το σώμα και την ψυχή σου. Γίνεστε ένα αλλά ταυτόχρονα διατηρεί ο καθένας την προσωπικότητά του.

Φέτος δοκιμάστηκα στον σύγχρονο χορό. Τον προσέγγισα με τεράστιο ενδιαφέρον. Απαιτεί πέρα της σωματικής προσπάθειας-καταπόνησης και ψυχική αναζήτηση και έκφραση ακόμα και των βαθύτερων συναισθημάτων. Πλήρη έκφραση του ψυχικού κόσμου, σε ένα κοινό που δυστυχώς ακόμα δεν είναι εκπαιδευμένο σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις.

Πέρα από τις χορευτικές σου ανησυχίες ασχολείσαι και με κάποια άλλη δραστηριότητα;

Κατά κύριο λόγο γυμνάζομαι. Δοκιμάζω τον εαυτό μου σε διάφορα είδη γυμναστικής, ώστε να το διατηρώ υγιή.

Η λογιστική συνυπάρχει με τον χορό; Υπάρχει πιστεύεις χρυσή τομή μεταξύ τέχνης και εργασίας;

Η λογιστική είναι μαθηματικά και ο χορός επίσης. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις είναι να μετράς τον ρυθμό. Η μουσική πάνω στην οποία χορεύουμε είναι μαθηματικά.

Η ζωή μας είναι γεμάτη αντιθέσεις που η μία συμπληρώνει αλλά και αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη της άλλης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η δουλειά μου είναι το μυαλό μου και ο χορός η καρδιά μου. Και τα δύο απαραίτητα. Σοβαρός λόγος για να μην ασχοληθώ επαγγελματικά με τον χορό είναι ο φόβος της απώλειας της χαράς του ερασιτέχνη.

Τις φωτογραφίσεις θα τις συνέχιζες; Πιστεύεις ότι σου δίνουν ώθηση να διευρύνεις περισσότερο τις χορευτικές σου ικανότητες;

Εφόσον πίστευα στο concept ναι. Διευρύνονται οι ικανότητες έκφρασης χωρίς την χρήση του λόγου. Ικανότητα απαραίτητη όχι μόνο στο χορό αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής.

 Μια φωτογράφιση και μια χορογραφία κατά την γνώση σου δεν είναι ένας ρόλος; Ποιο πιστεύεις ότι είναι πιο δύσκολο να αποδοθεί;

Στην ουσία πιστεύω ότι είναι αυτό που θα μπορούσες να είσαι εάν βρισκόσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν πιστεύω ότι είναι ρόλος, δηλαδή κάτι που υποδύεσαι, αλλά κάτι το οποίο έχεις ήδη μέσα σου και βρίσκει δίοδο να εκφραστεί.

Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση δυσκολίας ή ευκολίας. Δεν είμαι υπέρ στον να «ζυγίζω» τις μορφές τέχνης. Όπως ανέφερα παραπάνω τον χαρακτηρισμό «καλές τέχνες» που δημιουργεί αυτόματα μια ελίτ τεχνών.

 Η τέχνη πόσο σε επηρέασε μέχρι σε αυτή την πορεία που βρίσκεται τώρα; Είναι η τέχνη σημαντική για τους ανθρώπους;


Η τέχνη, η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο όπως έχει ορθά ειπωθεί από τον Όσκαρ Ουάιλντ. Εμένα πάντως, ένα ασήμαντα μικρό μέρος του κόσμου με έχει σώσει.

Η τέχνη είναι ο μόνος δρόμος για να προσεγγιστεί το Θείο.

 Μουσική : Είναι το άλφα και το ωμέγα που χρειάζεται η ανθρωπότητα; Είναι κομμάτι των ανθρώπων ή δημιούργημά τους;


Σίγουρα δείγμα πολιτισμού και νοημοσύνης. Σε όλες τις διαστημικές αποστολές εμπεριέχεται μουσική ώστε να γίνει κατανοητό σε οποιαδήποτε εξωγήινη μορφή ότι το ανθρώπινο είδος είναι πολιτισμένο.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μία μουσική μας κρατάει στην ζωή, ο χτύπος της καρδιάς, τότε σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας.

 Ποιά είναι τα σχέδια σου για το 2018 και έχεις θέσει νέους στόχους για το νέο έτος;


Χορευτική χρονιά αποτελεί το διάστημα Σεπτέμβριος-Ιούλιος. Προς το παρόν θα ολοκληρωθεί με μία παράσταση η φετινή χρονιά. Υπάρχουν σχέδια για μία νέα συνεργασία από Σεπτέμβριο σε διαγωνιστικό επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου