Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Σελιδοδείκτης | Stephen King | Ο Βασιλιάς κι εγώ

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά.




forbes. com




Σήμερα δε θα γράψω για ένα βιβλίο. Θα γράψω για έναν άνθρωπο. Μια μεγάλη προσωπικότητα. Με όσο σεβασμό και δέος μπορεί να προσεγγίσει κανείς μια οντότητα σαν του Stephen King και να μιλήσει γι΄αυτόν. Δε θα σας κουράσω με στοιχεία βιογραφικά ή τη βιβλιογραφία του. Αυτά μπορείτε εύκολα να τα βρείτε.



Θα πω πώς η πρώτη μου επαφή με το έργο του ήταν το Κριστίν, σε Bell, και μετά είδα την ταινία. Πότε στο πεδίο ενδιαφέροντος μου δεν ήταν τα θρίλερ, ή οι ταινίες τρόμου, παρότι το φανταστικό με έλκει απίστευτα. ΄Ομως ο τρόμος του κόσμου του ήταν υπερβολικά μεγάλος για την ιδιοσυγκρασία μου κι έτσι έφυγα τρέχοντας.



Τα βιβλία του παρόλα αυτά τα έβλεπα ένα-ένα να μπαίνουν σπίτι μας επί χρόνια και να διαβάζονται. Με αφοσίωση. ΄Οχι από μένα. Ούτε έχω δει καμία απ΄τις ταινίες που είναι βασισμένες σε βιβλία του. Εκτός από το Κριστίν, είπαμε και το Κάρι.



Το θέμα με τον Βασιλιά, - έτσι θα τον αποκαλώ για να συνεννοηθούμε, γιατί ο χαρακτηρισμός δεν έχει καθόλου να κάνει με τίτλους και κορώνες, κάθε άλλο - είναι απλό. Ο Βασιλιάς για μένα, δεν είναι πια, από φέτος, άνθρωπος ή απλά μεγάλος συγγραφέας. Πολυγραφότατος, διάσημος, αυθεντία. Ναι, όλα αυτά είναι ιδιότητές του. Το φάσμα όμως της αύρας του πια, νομίζω, τον κατατάσσει στους Θεσμούς. Στις Ιδέες. Για τον αναγνώστη. Για τον επίδοξο λογοτέχνη. Για τον ήδη λογοτέχνη, ΄Ελληνα και ξένο. Είναι απίστευτο σε πόσους που αγαπάτε θα εντοπίσετε την αύρα του να τους ακολουθεί στη γραφή τους.



Ο Stephen King, είναι όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει. ΄Ολα όσα φοβηθήκαμε να διαβάσουμε. Κυρίως αυτά. Είναι οι ανείπωτοι φόβοι μας, τα κρυφά ταπεινά ένστικτα που δεν παραδεχθήκαμε ποτέ κι εκείνος είχε τη γενναιότητα να μας τα τραβήξει με λαβίδα απ΄τα σωθικά και να τα κάνει ήρωες βιβλίων. Και ιστοριών. Σπουδαίων. Με αρχή, μέση και τέλος. 


Για κείνον έχουν γραφτεί σοβαρά άρθρα και αναλύσεις.Κάποιοι κατηγορούν τη συνοχή ή τη λογοτεχνία επιπέδου του Βασιλιά και την κατατάσσουν.Αρκεί όμως μια ματιά στη βιβλιογραφία που προτείνει ο ίδιος, στο τέλος του βιβλίου του Περί συγγραφής. Οι συγγραφείς που υπάρχουν εκεί, σε δυο ξεχωριστές λίστες, αρκούν για να τους κλείσουν το στόμα. Και στον πιο κακόβουλο. Διότι εκεί είναι όλη η σύγχρονη και κλασσική καλή λογοτεχνία. Που σημαίνει πολλά και για το υπόβαθρό του.



Αν διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο, το Περί Συγγραφής, θα αλλάξετε κι εσείς την όποια στρεβλή άποψη ή την καθόλου ή την αποστροφή που ίσως είχατε για τη γραφή του και τα βιβλία του. Το πρώτο μέρος αφιερώνεται όλο στην εξιστόρηση της ζωής του με τέτοιο άμεσο τρόπο, τη γνωστή γραφή του που και θα μαγευτείτε και κυρίως θα σας εξηγηθούν πολλά. Για την οντότητα, τη διαμόρφωσή του, τη θέληση και τις αρετές του και το γιατί (τεράστιο και ξεκάθαρο) γράφει αυτά που γράφει ακριβώς έτσι.
Και το πόση αλήθεια έχει κάθε βιβλίο του, πόσο είναι βίωμα που έχει καταφέρει να μας το μεταδώσει, εξηγεί γιατί μας μαγεύει.



Το δεύτερο μέρος αυτό του βιβλίου δεν είναι μόνο για συγγραφείς. Είναι για βιβλιοφάγους, για αναγνώστες, για γλωσσολόγους, για δασκάλους. Για όλους όσους αγαπούν τη γλώσσα και ενδιαφέρονται για τη μελέτη της, τη χρήση της, την εξέλιξή της. Για όλους όσους θέλουν να την κρατούν πλούσια και κύριο εργαλείο επικοινωνίας. Ο ίδιος άλλωστε εξηγεί στην αρχή πως ο λόγος που πείστηκε σε μια συζήτησή του με την Αμυ Ταν να γράψει αυτό το βιβλίο, είναι αυτός : Η γλώσσα και πώς υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο απ΄τη λογοτεχνία.



Θα σας αναφέρω εδώ μονάχα ένα βιβλίο, το τελευταίο του, που το αγόρασα συνειδητά, τώρα που τον έχω αγαπήσει και τον έχω πανηγυρικά ενθρονίσει. Τώρα που τον λατρεύω πιστά χωρίς φόβο και με τη βεβαιότητα ότι δε θα με προδώσει ποτέ, όπως κανέναν αναγνώστη του.



Είναι το ΤΕΛΟΣ ΒΑΡΔΙΑΣ. Το τελευταίο της τριλογίας με ήρωα τον κ. Μερσέντες. Το αγόρασα προχθές και με βούτηξε απ΄την πρώτη σελίδα του. Και είμαι σίγουρη ότι θα με κρατήσει μέχρι το τέλος.



Το ζήτημα με τους ανθρώπους-θεσμούς δεν είναι μόνο το έργο τους και πόσο επηρρεάζουν, πόσο γεννούν καινούργιους συγγραφείς και φτιάχνουν κλίμα. Είναι πως οι άνθρωποι αυτοί, κι ανάμεσά τους κι o Stephen King, επιθυμεί να αφήσει το αποτύπωμά του στον κόσμο. Να πει την αλήθεια του. Κι όποιος το κάνει με τέτοια αποφασιστικότητα, με τόση γενναιότητα, είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρει.



Κυρίες και κύριοι, σας διηγήθηκα μια ιστορία που με άλλαξε, μια αληθινή εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή, όπως λίγοι συγγραφείς και λίγα βιβλία το κάνουν. Μια ιστορία με τίτλο :


STEPHEN KING 

O BAΣΙΛΙΑΣ ΚΙ ΕΓΩ




The King and I
Στα αγγλικά σε kindle






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου