Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Εικαστικά | Δημήτρης Βλάσσης | ΄Οταν ξυπνά του σώματος η μνήμη

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά.

"Κάθε φορά που δοκιμάζω την αφαιρετική προσέγγιση σε νέο υλικό εκπλήσσομαι με το πόσο η αδρότητα του υλικού δεν μου αφήνει το παραμικρό περιθώριο να επεκταθώ σε κάποια επί πλέον «πληροφορία». Η κάθε προσθήκη «λεπτομέρειας» «φορτώνει» το περιττό. 
Και όσο οι μορφές προχωρούν σε μεγαλύτερη λιτότητα στην έκφρασή τους τόσο η σύνθεση ηρεμεί,τόσο το ίδιο το υλικό με καθοδηγεί σε μεθόδους δομής, με στηρίζει στα τολμήματα, μέχρι που μου υποβάλλει μορφές. 
Και «μνημονεύω» Διονύσιο Σολωμό στον εκπληκτικό του στίχο 

«Σ’ ελέγχει η πέτρα που κρατείς και κλει φωνή κι αυτήνη».


Δημήτρης Βλάσσης, Γλύπτης

Γνώρισα τον πολυσχιδή καλλιτέχνη πολλά χρόνια πριν, σε μια εξαιρετική δουλειά του στο θέατρο. Η προσωπικότητά του και η ανεξάντλητη ενέργειά του εκφράζεται μέσα από την Τέχνη, με πολλούς τρόπους και βρίσκει διέξοδο για την έμπνευσή του σε πολλούς τομείς: Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Θέατρο κ.α.
Ο Δήμήτρης Βλάσσης ανήκει στους καλλιτέχνες που δεν εμμένουν στον ίδιο τρόπο, έκφρασης που- ίσως- προσφέρει «αναγνωρισιμότητα». Έχει «περιόδους», που θα μπορούσαν, κάθε μία ξεχωριστά, να ανήκει σε διαφορετικό δημιουργό.
Εδώ μας παρουσιάζεται με την ιδιότητα ως γλύπτη, μια και Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti παρουσιάζει μια σειρά γλυπτών του Δημήτρη Βλάσση με θέμα τον έρωτα που ξεκινά από το βλέμμα για να απογειωθεί στην πιο απελευθερωμένη του πράξη.

Στην γκαλερί του Εικαστικού Κύκλου, εγκαινιάστηκε στις 19 Απριλίου, η νέα έκθεσή του "΄Οταν ξυπνά του σώματος η μνήμη".


Ο Δημήτρης Βλάσσης πιστεύει πως όλα στην τέχνη ξεκινούν από την πρόθεση να εκφραστεί μία ιδέα, αισθάνεται την ανάγκη- σε κάθε καινούρια του δουλειά- και με οδηγό την αφαίρεση, να προχωρεί σε διαφορετική απόδοσή της ανάλογη με την «πλαστικότητα» του υλικού και την «ποιητική» του, δηλαδή την προσωπική του αφαιρετική προσέγγιση.

Σκιτσάρει ρεαλιστικά την αρχική ιδέα και ξεκινά διαδοχικές μεταπλαστικές αφαιρέσεις για να καταλήξει σε γλυπτικές φόρμες που συνειρμικά οδηγούν τον θεατή να απολαύσει μέσα από την αλληλουχία των όγκων το αισθητικό αποτέλεσμα, να «εισπράξει» την «αναφορά» στον «μύθο» του έργου, και να κεντρίσει την φαντασία του για ν’ αποκαλύψει την διαδρομή από το ρεαλιστικό ιχνογράφημα στην αφαίρεση και στο αφηρημένο.

“Κάθε φορά που δοκιμάζω την αφαιρετική προσέγγιση σε νέο υλικό εκπλήσσομαι με το πόσο η αδρότητα του υλικού δεν μου αφήνει το παραμικρό περιθώριο να επεκταθώ σε κάποια επί πλέον «πληροφορία». Η κάθε προσθήκη «λεπτομέρειας» «φορτώνει» το περιττό.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του με παραλλαγές στο ίδιο θέμα, με κύριο υλικό το μέταλλο που αγαπά σε διάφορες μορφές του. Ο έρωτας για μένα, ξετυλίχτηκε σ΄αυτήν την περιδιάβασή μου ανάμεσα στα έργα του, καθένα και μια διαφορετική έκφανσή του, μια διαφορετική ιστορική στιγμή του. ΄Ενα σενάριο ρεαλιστικό, δοσμένο με την Τέχνη του με επίσης άμεσο και απόλυτα κατανοητό τρόπο. Ο Δημήτρης Βλάσσης, περιπλανιέται, παίζει, ακουμπά, τις πιθανές εναλλαγές στη διάρκεια μιας σχέσης, από το ασίγαστο πάθος ως την απομάκρυνση.Παρουσιάζει ενσταντανέ μιας ερωτικής ζωής στα οποία ο καθένας μας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικά του, γι΄αυτό και καταφέρνει, με τις φόρμες του σαν ξίφη ή βέλη, να χτυπήσει κέντρα συναισθημάτων ακόμα και στον πιο σκεπτικιστή.

΄Εφυγα απ΄την έκθεση, για να γίνουμε και χρηστικοί, μ΄ένα γλυπτό κομμάτι του, ένα μενταγιόν, σε πολύ προσιτή για τους χαλεπούς καιρούς μας τιμή... Και με τη βεβαιότητα πως όταν κάτι είναι να ειπωθεί και διατυπώνεται με αλήθεια, η κουλτούρα ή απαιτούμενη προπαίδευση στην Τέχνη, αν θέλετε, περισσεύει.

Η κουλτούρα είναι θέμα εσωτερικής εμπλοκής στην Τέχνη και εικαστικής αποτύπωσης του καλλιτέχνη. Το έργο είναι αυτό που φέρει τα μηνύματα και τα ερεθίσματα, έχει δική του ζωή. Κι όταν ακουμπά τους κανόνες της απλότητας και της ποιότητας, το τελικό αποτέλεσμα, η επικοινωνία, η μετάδοση της αλήθειας, επιτυγχάνεται στο έπακρο.

Η έκθεση αυτή είναι μια τέτοια ευτυχής περίπτωση. Μην τη χάσετε.

Τιp : Κάθε έργο συνοδεύεται από ζωγραφικό σκίτσο ώστε να γίνεται απολύτως ευμενώς για τον επισκέπτη η απεικόνιση της στιγμής που έχει θέμα της το γλυπτό.

΄Οταν ξυπνά του σώματος η μνήμη, Δημήτρης Βλάσσης,

Εικαστικός Κύκλος sianti
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα 11634


Ωράριο:
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαϊου.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών το 1969 και έκτοτε εργάζεται ως αρχιτέκτων, designer και γλύπτης με σημαντικό αριθμό έργων αρχιτεκτονικής, αντικειμένων design, εκθέσεων γλυπτικής (ατομικών και ομαδικών, εντός και εκτός Ελλάδας), βιβλία, διαλέξεις, διδασκαλία, παρουσιάσεις άρθρων και θέσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό, ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Παράλληλα έχει κάνει θεατρικές σπουδές και ασχολείται με το θέατρο ως κειμενογράφος, σκηνοθέτης και σκηνογράφος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου