Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Γιάννα Βασιλείου: Δε μου αρέσει να βάζω πρόγραμμα, είμαι ειλικρινής πρώτα απέναντι στη μουσική μου και στο κοινό.


Είναι νέα ταλαντούχα ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη .Ο λόγος για την Γιάννα Βασιλείου , την Κωνσταντινουπολίτισσα ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό, η οποία αν και με κλασσική παιδεία ανατρέπει τα μουσικά  δεδομένα . Τη συναντήσαμε ενόψει των επερχόμενων εμφάνισεων της στο Faust για να μας ξεδιπλώσει τόσο πτυχές που δεν γνωρίζουμε για την ίδια, όσο και τα επόμενα σχέδιά της.



Αρχικά να σε καλωσορίσουμε Γιάννα  στο Pause, θα θέλαμε να μας πεις κάποια πράγματα για εσένα , να μας συστηθείς.

Kαλησπέρα σας, είμαι η Γιάννα Βασιλείου ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, λίγο τρελή , λίγο παλαβή και πολύ ειλικρινής.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με τη μουσική; Τι αποτέλεσε το έναυσμα ;

Το πιάνο που υπήρχε στο σπίτι. Είχε η μαμά μου πιάνο και όταν έφτασα περίπου πέντε χρονών ξεκίνησα μαθήματα με την καθηγήτρια που είχε η μητέρα μου. Το ίδιο και η αδερφή μου.

Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Θεωρώ ,ότι έχω μεγαλώσει με πολλή αγάπη αν και παιδί χωρισμένων γονιών. Χωρίσανε στα πεντέμιση χρόνια μου αλλά είχαν καλές σχέσεις. Στο σπίτι μας ήμασταν εγώ , η μητέρα , η αδερφή μου, ο παππούς μου καθώς και ο εκάστοτε σκύλος μας.

Οι γονείς σου είχαν κάποια αντίρρηση για το γεγονός ότι ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική;

Όχι δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποια άρνηση, ότι ήθελα είχα την ελευθερία να το κάνω.Κανείς από τους γονείς μου δεν ήταν μουσικός αλλά νομίζω πως η κλίση μου ήταν εμφανής οπότε και το ακολούθησα.

Έχεις καταγωγή από Κωνσταντινούπολη. Πως σε διαμόρφωσε αυτό ;

Μεγαλώσαμε στο Παλαιό Φαληρο  όπου ήρθαν οι παππούδες μου με τη μαμά μου,σε εντελώς κωνσταντινουπολιτικό περιβάλλον, γιατί είχαμε πάντα το σπίτι ανοιχτό σε φίλους και φίλες του παππού και της γιαγιάς . Οι Κωνσταντινουπολίτες πάντα έχουν αυτή τη χαρακτηριστική εξωστρέφεια και καλοσύνη. Αυτό που δεν είχαμε και προέκυψε μετά την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» ήταν αυτή η έντονη αναφορά στη μαγειρική μας ότι χρησιμοποιούνται πολλά μπαχάρια . Η γιαγιά μου ήταν εξαιρετική μαγείρισσα αλλά δεν χρησιμοποιούσε πολλά μπαχαρικά . Επίσης, πολύ συχνά πηγαίναμε σε συλλόγους Κωνσταντινουπολιτών, γιατί ο παππούς μου ήταν πολύ αγαπητός επειδή είχε  έναν τίτλο της εκκλησίας , ήταν «Άρχων Δεπουτάτος» .

Όσον αφορά εμένα, νομίζω ότι έχω κρατήσει και στην ομιλία μου κάποια στοιχεία , και θεωρώ ότι το έχω κρατήσει αυτό γιατί πάντα με συγκινούσε και με άγγιζε η καταγωγή μου.

Tι μουσική ακούγατε στο σπίτι;

Απ’όλα. Η γιαγιά μου είχε λατρεία με την κλασσική μουσική , η μαμά μου περισσότερο ροκ, ξέρεις το στάνταρ της γενιάς εκείνης που άκουγαν πυξ λαξ , αδέρφια Κατσιμίχα, αλλά και εγώ σαν παιδί έχω ακούσει τα πάντα και ποπ και ροκ και έντεχνο . Γενικά, θεωρώ πως δεν έχει όρια η μουσική μπορείς να με δεις τη μία να ακούω Μοτσαρτ και μετά Αρβανιτάκη.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου;

Θεωρώ ότι στα δικά μου αυθόρμητα τραγούδια βλέπω έντονα τις πιο κλασσικές καταβολές μου,  που είναι και μελωδικές.χάρη στο πιάνο, γι’αυτό τώρα έχω ξεκινήσει και ντραμς, για να μπορώ να πάρω και ρυθμικά πράγματα ,που θα με βοηθήσουν στη σύνθεσή μου.


Ξεκίνησες την πορεία σου στη δισκογραφία το 2013. Πως βλέπεις την εξέλιξή σου; Αντιμετώπισες κάποιες δυσκολίες στην αρχή;

Θεωρώ ότι ξεκίνησα να δουλεύω το χειμώνα του 2015, όταν βγήκε ο δίσκος και στη συνέχεια ξεκίνησα τα live. Τέλος Ιουλίου του'13 κυκλοφόρησε το «Λόγια Αγάπης» το πρώτο μας single. 

Έχω εξελιχθεί όχι μόνο όπως εξελίσσεται κανείς από τη δουλειά, αλλά ως άνθρωπος και αυτό έχει αντίκτυπο και στη μουσική μου. Τώρα μουσικά, επειδή περνάω μία επαναστατική περίοδο βλέπω στη διάθεση μου και στη μουσική και στις ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις που κάνω στα live και σε αυτά που γράφω να υπάρχει ένας καινούριος για μένα δυναμισμός .Ήδη ο δεύτερος δίσκος από τον πρώτο, έχει κάποια στοιχεία πολύ πιο δυναμικά κι όχι μόνο αυτή την ατμόσφαιρα ή τη μελωδικότητα που είχε ο πρώτος. Επίσης σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι ότι από κορίτσι γίνομαι  πιο γυναίκα, και στη σκηνή πατάω λίγο πιο σταθερά στα πόδια μου. 

Επειδή ακριβώς θεωρούν κάποιοι κακό το γεγονός ότι πριν τον δίσκο δεν έκανα live, γιατί δεν έχω ψηθεί, αυτή η διαδικασία γίνεται για μένα τώρα, παρόντος του κοινού που με ακολουθεί. Επομένως χαίρομαι που οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου βλέπουν την εξέλιξή μου. Μεγαλώνω και ωριμάζω και το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και με τη μουσική μου. Δε μου αρέσει να βάζω πρόγραμμα, είμαι ειλικρινής πρώτα απέναντι στη μουσική μου  και στο κοινό.

Κάποιες φορές βλέπουμε την τέχνη να γίνεται παραγωγική διαδικασία όμως.

Διαφωνώ με αυτή τη φιλοσοφία. Κάποιες φορές  εννοείται ότι μπορείς να ακούσεις μια συμβουλή. Αλλά πρέπει ο καθένας μας να φιλτράρει τις συμβουλές που παίρνει με βάση τη δική του κρίση , γιατί μπορεί να έχει άλλες καταβολές και άλλα γούστα. Αλλά και πάλι πολλοί καραδοκούν και σπεύδουν να κρίνουν την τέχνη .

 Από το άλμπουμ «Όλα όσα αγαπώ» στο «Γυάλινο κόσμο» . Υπάρχει κάποια συσχέτιση με τον Τενεσί Ουίλλιαμς;

Απολύτως καμία. Το τραγούδι από το οποίο ονομάστηκε ο δίσκος ονομάζεται "σε κόσμο γυάλινο" απλώς για να τιτλοφορήσω το δίσκο  το άλλαξα λίγο. Ήταν κάτι που μου λέγανε από μικρή, σαν έκφραση "εσύ ζεις σε ένα κόσμο δικό σου γυάλινο". Έτσι βγήκε και το τραγούδι. Κάποιες φορές προστατεύομαι στον γυάλινο κόσμο μου, άλλες ο κόσμος μου είναι τόσο εύθραυστος, άλλοτε είμαι λίγο κυκλοθυμική.

Έχεις διασκευάσει το «7 τραγούδια» και το «ήτανε αέρας». Σε άγχωσε αυτό σαν διαδικασία;

Καθόλου, μου είχαν έρθει στο κεφάλι μου το "7 τραγούδια"  για κάποια live το χειμώνα του ’15 , είδα ότι άρεσε πολύ στον κόσμο και αποφάσισα να το βάλω και στο δίσκο, ενώ για το «ήτανε αέρας» μπορώ να πω πως είναι ένα κομμάτι που ζηλεύω , το έστειλα στον κ. Καζαντζή και του άρεσε πολύ και έτσι το συμπεριέλαβα.

Πρόσφατα ακούσαμε το κομμάτι σου «ωραίες εποχές» σε μία περισσότερο electro pop εκδοχή από τον Monsieur Minimal. Σε άγχωσε αυτό σαν εγχείρημα; Το ότι το τραγούδι σου θα έπαιρνε έναν δρόμο που ενδεχομένως δεν είχες σκεφτεί;

Δεν με άγχωσε. Δε μου αρέσει να μπαίνω σε καλούπια. Ήταν ένα πείραμα με έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι  και μου αρέσει εξίσου και το original και το remix. Μου αρέσει να δίνουν και άλλοι άνθρωποι, την οπτική τους στη μουσική μου και πέραν αυτού ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκα σε αυτό το επίπεδο με κάποιον και το χάρηκα αρκετά, γιατί θεωρώ ότι σκοπός της μουσικής είναι και η επικοινωνία , το να μπορείς να μοιράζεσαι και να γνωρίζεις ανθρώπους, να συζητάς μαζί τους.



Εκτός από το κομμάτι που τραγουδάς, είχες αναλάβει στο παρελθόν και την μουσική διδασκαλία σε κάποια μιούζικαλ  «Rocky horror show» τη «Φρουτοπία» και το «Ας ερχόσουν για λίγο». Πως ήταν αυτά σαν εμπειρία;

Η μουσική διδασκαλία λίγο με ζορίζει διότι έχεις να αντιμετωπίσεις και να σκεφτείς για την προσωπικότητα του καθενός που έχεις να συνεργαστείς στο θίασο. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως πρέπει να γίνεται η μουσική διδασκαλία και να δέχονται με ανοιχτή καρδιά όσα θα τους διδάξεις. Παρ’όλ΄αυτά ,έχω προτιμήσει περισσότερο στα έργα την απόδοση των στίχων. Μου αρέσει αυτό γιατί καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής διαδικασίας , γιατί σκέφτεσαι πως θα τραγουδηθεί το κάθε τι.  Η διδασκαλία απαιτεί καλή επικοινωνία που είναι απαραίτητο να υπάρχει και από τα δύο μέρη και αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως στο "Hair", που δημιουργήθηκαν πολύ βαθιές και ειλικρινές φιλίες όσο κάναμε πρόβες για την παράσταση.

Θα ανέβαινες θεατρικά επί σκηνής;

Kαι στο Hair είχαμε συζητήσει μήπως έπαιζα, αλλά ήθελα να χαρώ το λιμπρέτο περισσότερο.Aν ήταν κάτι το οποίο κινούταν στα δικά μου πλαίσια θα το έκανα. Αν είναι  κάτι δηλαδή που είναι μουσικοτραγουδιστικό θα ήθελα πάρα πολύ να ανέβω επί σκηνής.

Θεωρώ πάντως ότι πάνω στο physique μου και στη φωνή μου, θα ταίριαζε το φάντασμα της Όπερας. Αν και τρελαίνομαι για αντρικούς ρόλους  στα  μιουζικαλ, όπως για παράδειγμα  για το ρόλο του Ιούδα στο Jesus Christ Superstar.

Γενικά πάντως σου αρέσουν τα ανατρεπτικά πράγματα στην Τέχνη.

Πλέον ναι, μου αρέσουν τα ανατρεπτικά πράγματα γιατί βαριέμαι εύκολα. Έχω αλλάξει τελευταία, δεν ξέρω αν είναι το γεγονός ότι μεγαλώνω ή ότι ανακαλύπτω περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μου, αλλά μου αρέσει το ρίσκο και το πιο ανατρεπτικό. Νομίζω πάντως, ότι έχει να κάνει αυτή η επαναστατικότητα με μία φιλοσοφική  και υπαρξιακή προσέγγιση των πραγμάτων λόγω και όλων αυτών που ζούμε την παρούσα εποχή.

Άρα θεωρείς ότι και το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον του σήμερα σε έχει επηρεάσει σ’αυτή την ανατρεπτικότητα και στη μουσική.

Σίγουρα. Έχω αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες, πράγματα που ήταν οριακά να γίνουν δεν γίνονταν , ανθρώπινες συμπεριφορές γενικά σε μουσικό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι .Έχω απογοητευτεί από το ανθρώπινο είδος, μπορεί όντως να ζω σε ένα γυάλινο κόσμο, αλλά πιστεύω ότι όλα τα δεινά έχουν έλθει από ανθρώπινα χέρια, από ανθρώπινες αποφάσεις. Ακόμα και στη μουσική, βλέπεις ότι κάποια πράγματα πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένους ανθρώπους , αν και η τέχνη είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο.

Δηλαδή αν ακούσεις και τον γυάλινο κόσμο, μπορεί να νομίζεις ότι είναι ερωτικός σαν δίσκος αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Για παράδειγμα το "όλα όσα αγαπώ"το έγραψα για τη μουσική μου.

Με ενοχλεί το γεγονός ότι ρίχνουμε ευθύνες πάντα σε άλλους, με ενοχλεί η αγένεια, δε θεωρώ ότι είμαι αρμόδια να μιλήσω για τα πολιτικά, απλά μένω σε ένα πιο φιλοσοφικό δικό μου πλαίσιο που εξυμνεί την ισότητα και όχι την καταπάτηση δικαιωμάτων ανθρώπων, είμαστε όλοι ένα και θεωρώ λάθος το να γίνονται διακρίσεις.

Ακόμα με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα ζώα και τα θέματα της φιλοζωίας.

Δηλαδή;

Έχω τρία ζωάκια στο σπίτι και τρέχω και με κάποιους φιλοζωικούς συλλόγους . Θέλω μέσω και της μουσικής να μπορώ να βοηθήσω σε κάποια πράγματα, να συνεισφέρω, έχω ξεκινήσει και φτιάχνω ένα δικό μου κίνημα το "smileforlife.gr" το οποίο είναι μία πλατφόρμα για να διαφημίσει τις φιλανθρωπικές δράσεις ,που γίνονται στη χώρα και να κάνουμε και μέσω αυτού και άλλες. Νομίζω , πως το ενδιαφέρον για τους γύρω μου το έχω πάρει από τον παππού μου, που προτιμούσε να μην έχει εκείνος και να έχει ο δίπλα. Όταν προσφέρεις νιώθεις πάρα πολύ όμορφα.

Είσαι vegeterian;

Είμαι vegeterian, έγινα βασικά από τότε που έχασα τον πρώτο μου κούνελο, δεν είμαι εκείνη που ζαλίζει τους άλλους να γίνουν vegeterian, αλλά έχω την απαίτηση να μην φάει κανείς μπροστά μου κουνέλι. Δεν αντέχω να βλέπω επίσης εορτασμούς, όπως για παράδειγμα το Πάσχα που επιβάλλουν να σκοτώνεις ζωάκια για να γιορτάσεις.

 Ποιες ήταν οι ωραίες εποχές για την Γιάννα Βασιλείου;

Ωραίες εποχές θεωρώ τα παιδικά μου χρόνια. Στην εφηβεία άρχισα λίγο να ζορίζομαι με τις αναζητήσεις,όχι του επαγγελματικού τομέα- ήξερα πάντα τι θέλω να κάνω. Ζορίστηκα, προς το τέλος της εφηβείας όταν άρχισαν τα διάφορα προβλήματα προσωπικών μου σχέσεων γιατί είμαι αρκετά ευαίσθητη και παράλληλα τότε που έχασα τον παππού μου. Όλη η ενηλικίωση ενός κοριτσιού θεωρώ ότι είναι δύσκολη περίοδος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχασα τον «πατέρα» μου ουσιαστικά μου στοίχισε αρκετά και γι’αυτόν έγραψα και τα  «λόγια αγάπης» . Αλλά γενικά εκτιμώ τη ζωή μου, δε θέλω να είμαι αχάριστη.

Αυτό τον καιρό ετοιμάζεις κάτι;

Μέχρι στιγμής μου έχουν δώσει τραγούδια ο Ορέστης Ντάντος,  ο Μιχάλης  Μπρούζος και ο Δημήτρης Σεβνταλής . Αυτή τη στιγμή αναζητώ τραγούδια και από άλλους συνθέτες και εγώ αρχίζω και ξαναγράφω, ξυπνάει πάλι η έμπνευσή μου, γιατί την είχα αφήσει λίγο στην άκρη μετά τον δίσκο. Μελετάω μόνη μου κλασσικό πιάνο, κιθάρα και φωνητική , κάνω κάποια μαθήματα μουσικής παραγωγής για να μπορέσω να εξελιχθώ και στο κομμάτι της πιο ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν σκοπεύω να γίνω αυθεντία της μουσικής παραγωγής, αλλά θέλω να μπορώ να πειραματίζομαι.

Από εμφανίσεις; ;

Θα γίνει μία εμφάνιση στο Faust στις 18 Μαρτίου, με ένα αρκετά ζωντανό πρόγραμμα και up tempo κομμάτια και στις 11 Απριλίου. Δικά μου κάποια, κάποια διασκευασμένα και ελληνικά και ξένα και guest τον Αντώνη Βλάχο. Έρχονται τον Μάη κάποιες εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου και έπειτα θα γίνουν και κάποιες καλοκαιρινές εμφανίσεις.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας.

Θα ήθελα να τους πω, να εμπιστεύονται το κριτήριο τους και να αναζητούν νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.


*Η Γιάννα Βασιλείου θα εμφανιστεί στο Faust Bar Theatre Arts την Κυριακή 18 Μαρτίου και 11 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου