Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Σελιδοδείκτης | Το εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη | Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά







Για τον Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο νομίζω ότι άκουσα πρώτη φορά, πάλι από την εκπομπή Καντράν του Γιώργου-΄Ικαρου Μπαμπασάκη. ΄Εμαθα για το συγγραφικό και ποιητικό του έργο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν τα υπόλοιπα.



΄Υστερα διάβασα ένα κεφάλαιο του βιβλίου του το Εικοσιτετράωρο ενός Αναγνώστη, στο μπλογκ "Διαβάζοντας". Κι αποφάσισα να το διαβάσω. Λοιπόν, αυτό το βιβλίο, είναι η χαρά του κάθε αναγνώστη. Τον περιέχει. Τον περιγράφει. Αλήθεια. Ο καθένας μας διαβάζοντάς το, θα αναγνωρίσει στα θέματα που καλύπτονται οπωσδήποτε κάτι απ΄τον εαυτό του. Κι ίσως ακόμα περισσότερο. Μια εμπειρία του, μια στιγμή της ζωής του, ένα περιστατικό, ένα ταξίδι, κάποιο γεγονός δεμένο μ΄ένα του βιβλίο.



Ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος έχει καταφέρει να αποτυπώσει στο βιβλίο αυτό, όλα όσα μας ενδιαφέρουν γύρω απ΄την ανάγνωση. Γύρω απ΄τα θέματα που με τους "άλλους", αυτούς που δε μας καταλαβαίνουν, αυτούς που δε διαβάζουν δε τα συζητάμε ποτέ. Γιατί στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα συναντήσουμε ένα βλέμμα τους συγκαταβατικό, του στυλ, "ο γιατρός είπε να λέμε ναι". ΄Η το χειρότερο, θα συνοδεύεται κι από ένα νεύμα κατανόησης....



Στο βιβλίο αυτό, θα βρείτε τα βιβλία. Κάποια ίσως τα έχετε διαβάσει, άλλα όχι. Λίγη σημασία έχει. Το σπουδαίο είναι ότι θα νιώσετε την αίσθηση του αναγνώστη. Την περιπέτεια της ανάγνωσης. Δε θα βαρεθείτε στιγμή. ΄Ισως μάλιστα, αν δεν διαβάζατε και τόσο, να ανοίξει για σας ένα κανάλι ανάγνωσης, ένα κανάλι μαγικό. Περιγράφεται τόσο τίμια κι αληθινά η εμπειρία της ανάγνωσης ως τρόπος ζωής που δεν μπορεί να μη σας ιντριγκάρει να τη δοκιμάσετε. Και είναι σίγουρο πως δε θα χάσετε.



Το βιβλίο αυτό δεν είναι καθόλου διδακτικό. ΄Εχει ένα στόχο. Να δείξει ένα δρόμο. ΄Ενα δρόμο γεμάτο αγάπη για την ανάγνωση, για τα βιβλία, για τη ζωή μέσα σε μια βιβλιοθήκη. Κυρίως έχει στόχο να μοιραστεί την αγάπη αυτή ως τρόπο ζωής των ανθρώπων. Ως σκέψη. Ως καθημερινή πρακτική που σκοπό έχει να βγάλει τον άνθρωπο απ΄τη μέγγενη των προβλημάτων. Της πλήξης. Της απαξίωσης.



Το βιβλίο δίνει ελπίδα. Πως στις σελίδες ενός βιβλίου, πραγματικά μας περιμένει η έκπληξη. Πως η ζωή είναι όμορφη γιατί υπάρχουν τα βιβλία. Πως τα πιο όμορφα ταξίδια είναι αυτά του μυαλού. Ανέξοδα, συναρπαστικά κι ατέλειωτα. Και τα βιβλία είναι το ταξιδιωτικό πρακτορείο. Στο εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη θα το νιώσετε αυτό. ΄Οχι, δε θα το καταλάβετε. Θα το νιώσετε. Ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος σας παραθέτει όλα τα στοιχεία και τα συστατικά για να το πράξετε.



Ξεχώρισα απ΄αυτό τα εκατό αγαπημένα του βιβλία, που εκεί θα βρείτε ιδέες για κάποια που θέλετε ίσως να διαβάσετε, για βιβλία που δεν τα ξέρατε. Ξεχώρισα την απλότητα που είναι γραμμένο και το χιούμορ του. Και την ικανότητά του να μας διηγείται προσωπικά του βιώματα την ώρα που μιλάει για το τάδε βιβλίο.Βρήκα ενδιαφέρον το Νήμα Που Συνδέει Τρία ή Τέσσερα Βιβλία. Θεϊκό επίσης για να ανακαλύψεις γούστα που δεν ήξερες ότι έχεις, το Τι Διαβάζουν οι Συγγραφείς που Διαβάζεις (κι επίσης ν΄ανακαλύψεις Συγγραφείς). Οι ΄Ακοπες Σελίδες είναι τόσο πολύ εγώ, και τόσο εγώ αυτή την εποχή, που νομίζω ότι με περιέγραφε.Το εικοσιτετράωρο ενός Αναγνώστη, περιέχει ώρες νομίζω του καθενός μας, που τις έχει ζήσει, μερικές ή όλες, σε κάποια μέρα της ζωή του. Το ΄Ολα τα Βιβλία είναι Ταξιδιωτικά, περιγράφει αυτό που λέει ο τίτλος, που είναι πέρα για πέρα αλήθεια.



Συνελόντι ειπείν, μετά και τις λίστες που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου, και όλες οι πληροφορίες για τα βιβλία που αναφέρονται στο Εικοσιτετράωρο ενός Αναγνώστη, λειτουργία που το κάνει ιδιαίτερα χρηστικό, με κάλυψε απόλυτα. Με έκανε να αγαπήσω τα βιβλία πιο πολύ. Να τα θέλω στη ζωή μου και στην τσάντα μου πιο συχνά. Να επιθυμώ τη συντροφιά τους συχνότερα.



΄Αφησα για το τέλος τις εντυπώσεις μου από ένα κεφάλαιο απ΄τα τελευταία, αλλά όχι έσχατα. Ο ΄Αγγελος της Βιβλιοθήκης είναι η ιστορίας της ψυχής μου που συναντάει τα βιβλία. ΄Οσα περιγράφονται μέσα εκεί τα έχω νιώσει και τα πιστεύω. Θα μπορούσε το βιβλίο να περιλαμβάνει μόνο αυτό το κεφάλαιο τυπωμένο φανερά και τα υπόλοιπα με αόρατη σινική μελάνη.



Το Εικοσιτετράωρο ενός Αναγνώστη είναι ένα αξιόλογο βιβλίο. Για να το διαβάσετε σας είναι απαραίτητο ένα μαλακό μολύβι για υπογραμμίσεις. Στην επόμενη έκδοση θα εισηγηθώ να παρέχεται "συνημμένο". Το τι υπογράμμιση έπεσε δε λέγεται. Εκτός απ΄τον ΄Αγγελο της Βιβλιοθήκης. Εκεί υπογράμμισα τον τίτλο και τερμάτισα.


Αφήστε το να σας οδηγήσει κι εσάς στο τέρμα. Που θα είναι, όπως όλα στα βιβλία, μια νέα αρχή.


Το Εικοσιτετράωρο ενός Αναγνώστη, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, εκδόσεις Πόλις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου