Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Σελιδοδείκτης | Μοντάρτ | Γιάννης Λειβαδάς

Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά








Ο τελευταίος για τον οποίο θες να μάθεις κατι ειναι ο Μοντάρτ.

Ο Μοντάρτ, φυγάς θεόθεν κι αλήτης. Φίλος χωρίς να χρειάζεται να το πει. Περιηγητής της ψυχής του στα πιο σκοτεινά μονοπάτια, σε δοκιμασίες που τις περνά για τους άλλους, για να δώσει το παράδειγμα. 



Δεν μπορώ να τον περιγράψω/δεν είναι/δε μοιάζει/ξέρεις/δε μπαίνει σε καλούπια/δεν ανήκει/είναι ελεύθερος, είναι πουλί, στοιχειό, άγγελος, βασανίζεται για να χρησιμεύσει ως εμπειρία, νιώθει με τα ρουθούνια και αναπνέει με τους πόρους του τη ζωή και τα συναισθήματα έχουν όλα χρώμα και κανένα όνομα/ Δίνεται κι αφήνεται και νοιάζεται κι αδιαφορεί και ξεπέφτει και εξυψώνεται και γίνεται θύμα και θύτης του εαυτού του και των ονείρων που είναι χωρίς ατμό αλλά πυκνά και άμορφα και όμορφα και ζωγραφίζει τις πόλεις με τις περιπέτειες που περνάει στα πιο σκοτεινά τους στέκια και μπορεί και πετά και γίνεται καπνός και dron e και βλέπει από ψηλά όσα καμία σύμβαση δε μας αφήνει να δούμε

Δε θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει/δε θα μας αφήσει ποτέ να δούμε το παν του/θα τριγυρνά στη σκέψη στο μυαλό στις αισθήσεις θα τα αγκαλιάζει όλα, θα τα γοητεύει, δε θα υπάρχει γλώσσα που να τον περικλείει, ούτε τραγούδι, ούτε ποίημα κανένα, ούτε αυτός που τον φαντάστηκε τον επινόησε ακόμα μπορεί να τον ελέγξει και ίσως αυτό, ναι φίλε, ούτε το θέλει, τον έφτιαξε έτσι που να του φύγει, που να πει την ιστορία μόνος, να καταστρέψει τις σταθερές και να καταστραφεί για να δει τι αξίζει, ποιος είναι ποτέ δε θα μάθει γιατί δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει.

Θα τον λατρέψεις φίλε, όπως εγώ, όμως στο τέλος, το πιο όμορφο θα σου έχει συμβεί, μέσα σου θα έχει μπει, θα είναι κομμάτι σου, θα ζει μαζί με σένα χωρίς ποτέ να καταφέρεις να μάθεις πώς, να ανακαλύψεις γιατί.

Η ομορφιά είναι αυτή. Ο Μονταρτ δεν τονίζεται πουθενά ούτε συλλαβίζεται. Ο Μονταρτ είναι το βιβλίο που τον περιγράφει και έχει δραπετεύσει απ΄αυτό και κάθε φορά κάνει το ταξίδι του για σένα.

Μοντάρτ/Γιάννης Λειβαδάς/ Εκδόσεις ΑLLOGLOTTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου