Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα βράδυ με τους Imam Baildi στο Bolivar


Γράφει η Μαρίνα Καρτελιά

Ιμάμ Μπαϊλντί δεν είναι μόνο φαϊ. Είναι και συγκρότημα. Και πολύ καλό. Γκουγκλάρετε να βρείτε πραγματολογικά στοιχεία, υπάρχει χρόνια πολλά. Δε θα σας πω την αρχική ή την τωρινή σύνθεση . Αυτά θα τα βρείτε. Θα σας μεταφέρω την αίσθηση από χτες βράδυ.

Στην πανσέληνο πάνω, αποφάσισαν να γιορτάσουν τα 10 τους χρόνια με ένα beach party στο Βolivar. H πρόσβαση με το τραμ άψογη, το έμπα οργανωμένο, τραπέζια και μπαρ όπου σε ρυθμούς λογικούς για το χαμό που είχε έπαιρνες το ποτό. Τιμαί λογικαί. Δηλαδή όλα τα εχέγγυα για μια καλή βραδυά παρά θιν αλός και με το φεγγάρι πάνωθέ μου.
΄Ολη η παραλία δικιά μας. Η άμμος. Το φεγγάρι. Το drone που έπαιρνε πλάνα. Το συγκρότημα αυτό παίζει να το ακούνε ηλικίες που ακούνε σε υπέροχες διασκευές τραγούδια που ζήτημα αν όταν βγήκαν ήταν μικρή η γιαγιά τους. Κι όμως ο ήχος είναι φρέσκος. Οι ενορχηστρώσεις με φυσικά όργανα σε ρυθμούς που ακούνε εικοσάρηδες σήμερα. Στα μουσικά είδη που τους αρέσουνε και τους τραβάνε και τους κάνουν επιτέλους να μην ξενερώνουν αλλά να χορεύουν.
Να γίνεται πάρτυ η μουσική. Να ενώνονται τα χέρια όπως παρότρυναν από σκηνής. Να υπάρχει χημεία. Επικοινωνία. Τζαμάρισμα και ηλεκτρισμός, καλοκαίρι δε σημαίνει αυτό; Ναι. Καλοκαίρι.
Να μεθάνε όλοι χωρίς ποτό ή με κάτι ελαφρύ. Να χορεύουν λικνιστικά και να γουστάρουν που μαζεύτηκαν απ΄όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Στην κρίση μέσα, να χαρούν επιτέλους. Να φτάσει στ΄αυτιά τους ένας ήχος διαφορετικός, αυθεντικός. ΄Όχι ντεμέκ του οτιδήποτε πλασάρεται για τρεντ. Αλλά αυτός ο ήχος που απογειώνει και κάνει δυο και τρεις γενιές ταυτόχρονα να χορεύουν ξυπόλητοι στην άμμο.
Η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με τα ρεύματά του από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους περίπου μέχρι τα σέβεντις περνάει με τρόπο σύγχρονο απ΄τα ακούσματα των τραγουδιών των Ιμάμ Μπαϊλντί. Και μαγεύει. Καλύτερα απ΄όποιο βιβλίο ιστορίας. Αυτά είναι.
Το όνομα του συγκροτήματος εν γνώσει μου το έγραψα ελληνικά. Η φωνάρα κοπέλα δεν υπάρχει με αυτές τις σκάλες που έχει η φωνή της. Κι ο ράπερ της παρέας τα σπάει. Κυνηγήστε τους όπου παίξουν και μην τους χάσετε. Δεν πληρώνετε και μια περιουσία για να τους δείτε. (Είσοδος 10, η μπύρα 5. ΄Αρα μια χαρά).
Καλοκαίρι είναι κατάσταση ψυχής. Κι αυτοί εκεί πάνω χτες το πέτυχαν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου