Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

1o Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έναν νέο κύκλο συναυλιών, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζονται τέσσερα μουσικά έργα με σημαντική διεθνή παρουσία:
Udopia του Θύμιου Ατζακά, Eight Winds (Οκτώ Άνεμοι) από το Kουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου, το ντουέτο των Xylouris White και Χαμένες Πόλεις του James Wylie με τον Ziad Rajab.


Επίκεντρο του Φεστιβάλ αποτελεί η όσμωση μεταξύ των modal ιδιωμάτων και μουσικών οργάνων της μεσογειακής κουλτούρας με την ηχοποιητική αφήγηση και την πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου δυτικού κόσμου.
Σε αυτό το ανήσυχο αλλά συναρπαστικό ταξίδι, η διαρκής καλλιτεχνική ανησυχία των προσκεκλημένων καλλιτεχνών μεταμορφώνεται πότε σε αρχέγονη δύναμη και άλλοτε σε γαλήνιες σιωπές, πάντοτε όμως παρασύροντας το κοινό σε στιγμές μέθεξης.
 
 
 

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, 21:00
Θύμιος Ατζακάς: Udopia
“H Udopia είναι η πολυδόνητη χώρα. Εκεί όπου κάποτε ένα ευλύγιστο κομμάτι αρχαίου ξύλου έτριξε και στάλαξε αρμονία. Στη χώρα αυτή το ούτι είναι ουτοπικό και άξεστο. Ο μουσικός Τόπος της Udopia, σαν τον κέδρο της ερήμου, είναι αυστηρός και άνυδρος, καθώς χυμοί και αρώματα δονούνται κάτω από τον φλοιό του, βαθιά μέσα στο αιχμηρό του ξύλο. Οι μουσικές της φράσεις, σαν ανάγλυφες σε παλλόμενη άμμο, διαγράφονται και σβήνουν για να αναγεννηθούν σε νέες μορφές”.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, 21:00
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet: Eight Winds
“Πρόκειται για μερικά ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα”, όπως λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος, “τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά και με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι οκτώ άνεμοι συμβολίζουν τα διάφορα διεθνή ή τοπικά μουσικά στυλ και τάσεις. Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι να αφεθείς να σε παρασύρουν μακριά, όσο γοητευτικό ή περιπετειώδες κι αν είναι αυτό, αλλά να αισθανθείς τους ανέμους ακίνητος, στον δικό σου τόπο, σε νηνεμία.”

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, 21:00
Xylouris White
O λαουτάρης Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και ο ντράμερ Jim White, μαζί ως ντουέτο έχουν δημιουργήσει το δικό τους μουσικό ιδίωμα με ήχους από την τζαζ, την post-rock και την παραδοσιακή κρητική μουσική, κερδίζοντας τη διεθνή μουσική σκηνή. Μουσική με δυνατό και ελεύθερο πνεύμα, goatish (κατσικίσια), όπως την χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι, για όσους μπορούν να την ακολουθήσουν στα ύψη της.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, 21:00
Οι Χαμένες Πόλεις του James Wylie συναντούν τον Ziad Rajab
Μία σύνθεση, σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα, που βασίζεται σε μία πρωτότυπη ιστορία με εικόνες και περιγράφει την κυκλικότητα της ζωής, την σύγχυση και την τύφλωση που βιώνουν οι άνθρωποι απέναντι της.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12€, Μειωμένο 7€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου