Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Το "The Step-In Project" της Αθηνάς Κανελλοπούλου ταξιδεύει Πάφο!

Η βιντεο-εγκατάσταση Step-In Project ταξιδεύει σε “3rd space

Η βιντεο-εγκατάσταση Step-In Project της Αθηνάς Κανελλοπούλου, η κοινωνική, διαδραστική, επιδαπέδια και ψηφιακή πλατφόρμα μας κλείνει το μάτι από το 3ο πεδίο δράσης/παρουσίασης.
Μετά την παρθενική του παρουσίαση στο BIOS-Romantso στην έκθεση “δικό μου: a piece of space”υπό την επιμέλεια των #παρτνερς (aka Ραφαέλα Καραγιάννη και Αναστασία Τερζίδου) και την δεύτερη παρουσίασή του στο Beton7 στα πλαίσια του Visions- V Ideas/ Performances 3rd Edition Festival σε επιμέλεια Δημοσθένη Αγραφιώτη, Ράνιας Κλιάρη και Vago Tedosio και με τη συνεργασία της ΑΣΚΤ, του Institut Superieur des Beaux Arts de Besancon, του Intermedia Foundation New York και Dance Singularity, η βιντεο-εγκατάσταση ταξιδεύει εκτός συνόρων καλεσμένη στο Via Art Festival, που θα λάβει χώρα στο μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου (Κύπρος) στις 29-30-31 Ιουλίου.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την έως τώρα πορεία του προκείμενου έργου μου. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα του επαναπροσδιορισμού της φύσης των δημόσιων και ομαδικών παιδικών μας παιχνιδιών και την επανατοποθέτηση από ένα ανταγωνιστικό πεδίο στην ανάγκη για συνύπαρξη και διάδραση σε μια συμφιλιωμένη κοινωνία με κοινές βλέψεις.
Ο πρώτος χώρος (BIOS-Romantso) ήταν ιδανικός για ένα πρώτο πειραματισμό. Η αρχική διερώτηση και το μεγάλο στοίχημα ήταν αν θα διαδρούσε ο επισκέπτης σωματικά, βάσει σχεδιασμού του project. Από τις καταγραφές και παρατηρήσεις των επιμελητριών, η συμμετοχή των επισκεπτών άγγιζε σχεδόν το 100%, κάτι που μας έκανε πολύ χαρούμενες, βλέποντας με τις #παρτνερς όλη αυτή τη διάδραση σαν μικρογραφία της κοινωνίας.
Έπειτα, στο Beton7, ένιωσα την ανάγκη να συμμετάσχω ενεργά στο έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της επαναλαμβανόμενης προβολής μαζί με το κοινό του. Η μετακίνηση από τη θέση του δημιουργού-παρατηρητή στη θέση του συμμετέχοντα-δημιουργού ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς πλέον ως μη-ον παρατηρητής γίνεσαι κοινό και αυτό σημαίνει πως λειτουργείς υπέρ των στόχων του έργου για μια αλληλέγγυα κιναισθητική λογική, για μια ευτυχή και εύρυθμη συμβίωση μέσα στα πλαίσια του έργου. Παράλληλα, η ολιγόωρη κατάληψη που έλαβε χώρα στο δρόμο μπροστά από το Beton7 (Πύδνας) για τους σκοπούς του έργου δημιούργησε έναν διάλογο με το δημόσιο χώρο, ακριβώς όπως τα δημόσια ομαδικά παιχνίδια στα οποία γίνεται αναφορά στο statement, ενεργοποιώντας μια συνοικία όπου τις προκείμενες ώρες τυγχάνει ερημοποίησης.
Τώρα στο Step-In Project (3rd space), μεταφέρεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο και εκτός Ελλάδος, στο μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου. Νιώθω πολύ τυχερή που προστίθεται άλλος ένας παράγοντας in-situ σε αυτό το 3ο ταξίδι της βιντεοεγκατάστασης.» - Αθηνά Κανελλοπούλου

Το Step-In Project θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Via Art Festival στις
29-30-31/7/2016
20:30-21:30

Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, Πάφος, Κύπρος




Via Art Festival
29-30-31/7/2016

Η MStasy Productions παρουσιάζει το πρώτο "Via ArtFestival που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου (Κύπρος) στις 29, 30 και 31 Ιουλίου 2016. Το Via Art Festival είναι ένας τόπος συνάντησης για τους καλλιτέχνες παρουσιάζοντας τη δουλειά, τις ιδέες και τα οράματά τους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν και να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα μορφών τέχνης, όπως εικαστικές τέχνες, τέχνες του θεάματος, μουσική, φωτογραφία, μικρές θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.

Πρόγραμμα: http://www.viaartfest.com/


_________





Statement: The Step-In project
Video Installation, 2016
Video projection (b/w, loop)

Οι «μουσικές καρέκλες», το «κουτσό» και το «τζαμί» είναι λίγα από τα παιχνίδια που μαθαίνουν στα παιδιά τη διεκδίκηση του χώρου δημόσιου ή ιδιωτικού για αποκλειστική χρήση. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι ανταγωνιστικές μεταξύ των διαφορετικών ομάδων αλλά και των ίδιων των μελών μιας ομάδας. Τα παιχνίδια αυτά αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας και τα παιδιά οι μελλοντικοί «παίκτες» σε μια μεγαλύτερη «σκακιέρα».
Στο Step-In project προτείνεται μια διαφορετική μικρο-κοινωνία για προβληματισμό μα και ως λύση. Ο θεατής καλείται μέσα από τη συμμετοχή του να τοποθετηθεί εντός ενός εκ των κινούμενων κύκλων, που αποτελεί τον προσωρινό προσωπικό του χώρο και να συνυπάρξει στο δομημένο σύστημα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μέσα από τη συμμετοχή επαναπροσδιορίζονται οι έννοιες ιδιωτικό και δημόσιο, ανταγωνισμός και συναγωνισμός, διάδραση, το «δικό μου», το «άλλο» και το «εγώ». Κινούμενος ο θεατής στο οριζόντιο επίπεδο, κοιτά ακριβώς στο ίδιο υψόμετρο με τους έτερους συμμετέχοντες. Έτσι, δημιουργείται ένας κοινός προβληματισμός, ενώ παράλληλα ο συντονισμός με τη βίντεο-προβολή δημιουργεί μια εσωτερική κιναισθητική εμπειρία.

Αθηνά Κανελλοπούλου



The Step-In Project

Η εικαστικός Αθηνά Κανελλοπούλου εφορμάτε από τα παιχνίδια που παίζονται στο δημόσιο χώρο και απαιτούν κίνηση και διάδραση μεταξύ των παικτών, ώστε να  τον οικειοποιηθούν. Δημιούργησε, έτσι μια βιντεοεγκατάσταση που λειτουργεί σαν «παιχνίδι» μεταξύ των επισκεπτών-χρηστών. Ένα παιχνίδι, όπου οι δρώντες καλούνται να διεκδικήσουν τον χώρο τους. Συνεπώς δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο ο χώρος είναι δικός τους ή ανήκει σε άλλους; Ποια είναι τα όρια που διαχωρίζουν τον ιδιωτικό από το δημόσιο χώρο;
Η προσπάθεια επιβολής  στο χώρου είναι  ένα θέμα που εντοπίζεται σε πολλές εκφάνσεις της προσωπικής και δημόσιας ζωής και καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινωνίας, κατά κάποιο τρόπο έτσι ιεραρχείται η κοινωνική δομή. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Το  The Step-In Project είναι μια βιντεο-εγκατάσταση, που χρειάζεται τη συμμετοχή του κοινού, ώστε από την κίνηση και την δράση να «μορφοποιηθεί» το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η απουσία δράσης- διάδραση δεν καθιστά το έργο ικανό να παράγει προβληματισμό.  Η νοηματοδότηση του έγκειται στην έννοια της κιναισθητικής, δηλαδή στην αισθητική που παράγεται μέσω της κίνησης. Το βήμα είναι βασικό μέσο που ενεργοποιεί την εγκατάσταση, είναι μια απλή κίνηση που όμως σχετίζεται με τις έννοιες της επαφής και της διεκδίκησης. Σκοπός του έργου δεν είναι μόνο η παραγωγή σκέψεων, αλλά και η δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Τo Step-In είναι μια πειραματική εγκατάσταση που διερευνά τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα από το χωρικό πρίσμα.

Μσριεύη Μαστοράκη
Ιστορικός- Θεωρητικός Τέχνης



Α piece of space 

Ποιος είναι ο χώρος μου; Οι διαστάσεις του; Πόσο δικός μου είναι τελικά; Ποιες είναι οι ιδιοκτησίες μου και ποια τα όρια μου; Πόσο ρευστά είναι αυτά τα όρια; Πόσο μου ανήκει το σπίτι μου; Μου ανήκουν οι καθημερινές μου διαδρομές; Ποιες είναι οι παράμετροι που διαμορφώνουν το χώρο μου; Ο χρόνος, εγώ, οι άλλοι. Όταν εκλείπουν τα απτά όρια πόσο ρευστός είναι ο προσωπικός χώρος;
Πως μπορεί η τέχνη σε συνδυασμό με την τεχνολογία να απεικονίσουν τη λεπτή ισορροπία αυτής της ρευστότητας; Το έργο της Κανελλοπούλου, μελετώντας τις πτυχές που μεταβάλλουν τον προσωπικό μας χώρο στην πόλη, επιχειρεί να αποτυπώσει και να ορίσει τη σημασία του. Προσεγγίζει τις κοινωνικές και χωρικές διεκδικήσεις, τις συνειδητές και ασυνείδητες κατακτήσεις του ατόμου μέσα στην πόλη.

#παρτνερς
Ραφαέλα Καραγιάννη - Αναστασία Τερζίδου



Βιογραφικό
Αθηνά Κανελλοπούλου- εικαστικός

Η Αθηνά Κανελλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα (1985), όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε BSc Εκπαιδευτικός Πολιτικός Μηχανικός, MSc Πολιτικός Μηχανικός (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., 2003-09 και 2010-11) και BA Hons Fine Arts and New Media (Middlesex University of London, 2013-16, αριστούχος).
Η δουλειά της αφορά τον άνθρωπο και τις σχέσεις που δομούνται και δομούν τις κοινωνίες, μελετώμενες μέσα από το πρίσμα της τέχνης δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις ψυχολογικές και χωρικές προεκτάσεις των φαινομένων.
Έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (2003), τον Φ.Σ.“Παρνασσός” (2005, 2009), την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2007, 2008) και από ιδιωτικές εταιρίες για το έργο της. Ενώ ταινία της βρίσκεται στη λίστα των 50 καλύτερων ελληνικών ταινιών animation 2015 και ήταν υποψήφια για το βραβείο Athens ANIMFEST ’16 ASIFA Hellas (Αθήνα- Ελλάδα).
Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά στο ΑΝΝΥ Animation Nights New York (Νέα Υόρκη- ΗΠΑ), στο Parachute Light Zero International Short Film Festival (Παρίσι- Γαλλία), Mister Vorky International Film Festival (Ruma- Σερβία), στο Exile Film Festival (Malmo-Σουηδίας), στο  6ο APFF Film Festival (Τεχεράνη-Ιράν), στο Feminist Border Arts Film Festival (New Mexico- ΗΠΑ) στο G2 Green Earth Film Festival (G2 Gallery, Καλιφόρνια- ΗΠΑ), στο Experimental Superstars (NoviSad- Σερβία), στην έκθεση “Greek Artists" (Πλέβεν-Βουλγαρία), στο Athens Photo Festival 16 (Αθήνα), στο AnimaSyros 8.0 (Σύρος-Ελλάδα), στην 20η Art Athina (Αθήνα-Ελλάδα), στην έκθεση ψηφιακών τεχνών “δικό μου” (Αθήνα-Ελλάδα) και στο 4ο International Art FestivalArt for More”  (Αθήνα-Ελλάδα).
Κλήθηκε και παρουσίασε ως διάλεξη το βιβλίο-έρευνα της «Η Ποιητική της Μνήμης» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
               
Site: http://athinakanellopoulo.wix.com/athinakanellopoulouVia Art Festival
29-30-31/7/2016

Η MStasy Productions παρουσιάζει το πρώτο "Via ArtFestival που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου (Κύπρος) στις 29, 30 και 31 Ιουλίου 2016. Το Via Art Festival είναι ένας τόπος συνάντησης για τους καλλιτέχνες παρουσιάζοντας τη δουλειά, τις ιδέες και τα οράματά τους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν και να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα μορφών τέχνης, όπως εικαστικές τέχνες, τέχνες του θεάματος, μουσική, φωτογραφία, μικρές θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.

Πρόγραμμα: http://www.viaartfest.com/


_________


Statement: The Step-In project
Video Installation, 2016
Video projection (b/w, loop)

Οι «μουσικές καρέκλες», το «κουτσό» και το «τζαμί» είναι λίγα από τα παιχνίδια που μαθαίνουν στα παιδιά τη διεκδίκηση του χώρου δημόσιου ή ιδιωτικού για αποκλειστική χρήση. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι ανταγωνιστικές μεταξύ των διαφορετικών ομάδων αλλά και των ίδιων των μελών μιας ομάδας. Τα παιχνίδια αυτά αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας και τα παιδιά οι μελλοντικοί «παίκτες» σε μια μεγαλύτερη «σκακιέρα».
Στο Step-In project προτείνεται μια διαφορετική μικρο-κοινωνία για προβληματισμό μα και ως λύση. Ο θεατής καλείται μέσα από τη συμμετοχή του να τοποθετηθεί εντός ενός εκ των κινούμενων κύκλων, που αποτελεί τον προσωρινό προσωπικό του χώρο και να συνυπάρξει στο δομημένο σύστημα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μέσα από τη συμμετοχή επαναπροσδιορίζονται οι έννοιες ιδιωτικό και δημόσιο, ανταγωνισμός και συναγωνισμός, διάδραση, το «δικό μου», το «άλλο» και το «εγώ». Κινούμενος ο θεατής στο οριζόντιο επίπεδο, κοιτά ακριβώς στο ίδιο υψόμετρο με τους έτερους συμμετέχοντες. Έτσι, δημιουργείται ένας κοινός προβληματισμός, ενώ παράλληλα ο συντονισμός με τη βίντεο-προβολή δημιουργεί μια εσωτερική κιναισθητική εμπειρία.

Αθηνά Κανελλοπούλου


The Step-In Project

Η εικαστικός Αθηνά Κανελλοπούλου εφορμάτε από τα παιχνίδια που παίζονται στο δημόσιο χώρο και απαιτούν κίνηση και διάδραση μεταξύ των παικτών, ώστε να  τον οικειοποιηθούν. Δημιούργησε, έτσι μια βιντεοεγκατάσταση που λειτουργεί σαν «παιχνίδι» μεταξύ των επισκεπτών-χρηστών. Ένα παιχνίδι, όπου οι δρώντες καλούνται να διεκδικήσουν τον χώρο τους. Συνεπώς δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο ο χώρος είναι δικός τους ή ανήκει σε άλλους; Ποια είναι τα όρια που διαχωρίζουν τον ιδιωτικό από το δημόσιο χώρο;
Η προσπάθεια επιβολής  στο χώρου είναι  ένα θέμα που εντοπίζεται σε πολλές εκφάνσεις της προσωπικής και δημόσιας ζωής και καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινωνίας, κατά κάποιο τρόπο έτσι ιεραρχείται η κοινωνική δομή. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Το  The Step-In Project είναι μια βιντεο-εγκατάσταση, που χρειάζεται τη συμμετοχή του κοινού, ώστε από την κίνηση και την δράση να «μορφοποιηθεί» το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η απουσία δράσης- διάδραση δεν καθιστά το έργο ικανό να παράγει προβληματισμό.  Η νοηματοδότηση του έγκειται στην έννοια της κιναισθητικής, δηλαδή στην αισθητική που παράγεται μέσω της κίνησης. Το βήμα είναι βασικό μέσο που ενεργοποιεί την εγκατάσταση, είναι μια απλή κίνηση που όμως σχετίζεται με τις έννοιες της επαφής και της διεκδίκησης. Σκοπός του έργου δεν είναι μόνο η παραγωγή σκέψεων, αλλά και η δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Τo Step-In είναι μια πειραματική εγκατάσταση που διερευνά τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα από το χωρικό πρίσμα.

Μσριεύη Μαστοράκη
Ιστορικός- Θεωρητικός Τέχνης



Α piece of space 

Ποιος είναι ο χώρος μου; Οι διαστάσεις του; Πόσο δικός μου είναι τελικά; Ποιες είναι οι ιδιοκτησίες μου και ποια τα όρια μου; Πόσο ρευστά είναι αυτά τα όρια; Πόσο μου ανήκει το σπίτι μου; Μου ανήκουν οι καθημερινές μου διαδρομές; Ποιες είναι οι παράμετροι που διαμορφώνουν το χώρο μου; Ο χρόνος, εγώ, οι άλλοι. Όταν εκλείπουν τα απτά όρια πόσο ρευστός είναι ο προσωπικός χώρος;
Πως μπορεί η τέχνη σε συνδυασμό με την τεχνολογία να απεικονίσουν τη λεπτή ισορροπία αυτής της ρευστότητας; Το έργο της Κανελλοπούλου, μελετώντας τις πτυχές που μεταβάλλουν τον προσωπικό μας χώρο στην πόλη, επιχειρεί να αποτυπώσει και να ορίσει τη σημασία του. Προσεγγίζει τις κοινωνικές και χωρικές διεκδικήσεις, τις συνειδητές και ασυνείδητες κατακτήσεις του ατόμου μέσα στην πόλη.

#παρτνερς
Ραφαέλα Καραγιάννη - Αναστασία Τερζίδου



Βιογραφικό
Αθηνά Κανελλοπούλου- εικαστικός

Η Αθηνά Κανελλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα (1985), όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε BSc Εκπαιδευτικός Πολιτικός Μηχανικός, MSc Πολιτικός Μηχανικός (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., 2003-09 και 2010-11) και BA Hons Fine Arts and New Media (Middlesex University of London, 2013-16, αριστούχος).
Η δουλειά της αφορά τον άνθρωπο και τις σχέσεις που δομούνται και δομούν τις κοινωνίες, μελετώμενες μέσα από το πρίσμα της τέχνης δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις ψυχολογικές και χωρικές προεκτάσεις των φαινομένων.
Έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (2003), τον Φ.Σ.“Παρνασσός” (2005, 2009), την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2007, 2008) και από ιδιωτικές εταιρίες για το έργο της. Ενώ ταινία της βρίσκεται στη λίστα των 50 καλύτερων ελληνικών ταινιών animation 2015 και ήταν υποψήφια για το βραβείο Athens ANIMFEST ’16 ASIFA Hellas (Αθήνα- Ελλάδα).
Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά στο ΑΝΝΥ Animation Nights New York (Νέα Υόρκη- ΗΠΑ), στο Parachute Light Zero International Short Film Festival (Παρίσι- Γαλλία), Mister Vorky International Film Festival (Ruma- Σερβία), στο Exile Film Festival (Malmo-Σουηδίας), στο  6ο APFF Film Festival (Τεχεράνη-Ιράν), στο Feminist Border Arts Film Festival (New Mexico- ΗΠΑ) στο G2 Green Earth Film Festival (G2 Gallery, Καλιφόρνια- ΗΠΑ), στο Experimental Superstars (NoviSad- Σερβία), στην έκθεση “Greek Artists" (Πλέβεν-Βουλγαρία), στο Athens Photo Festival 16 (Αθήνα), στο AnimaSyros 8.0 (Σύρος-Ελλάδα), στην 20η Art Athina (Αθήνα-Ελλάδα), στην έκθεση ψηφιακών τεχνών “δικό μου” (Αθήνα-Ελλάδα) και στο 4ο International Art FestivalArt for More”  (Αθήνα-Ελλάδα).
Κλήθηκε και παρουσίασε ως διάλεξη το βιβλίο-έρευνα της «Η Ποιητική της Μνήμης» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
               
Site: http://athinakanellopoulo.wix.com/athinakanellopoulou

1 σχόλιο: