Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Bιβλία που ξεχωρίσαμε μέσα στο 2016 | Editors' picks

Αν και οι υποχρεώσεις πολλές και τα χρήματα λίγα, πάντα υπάρχει χρόνος για ένα καλό βιβλίο. Ένα βιβλίο είναι πάντα ο σύμμαχος εκείνος που σου κρατά συντροφιά λίγο πριν κοιμηθείς, στα διαλείμματα του οχταώρου, σε εκείνα τα καλοκαιρινά μεσημέρια στην παραλία, σε εκείνα τα απογεύματα σε βιβλιοθήκες, σε εκείνα τα παγωμένα δειλινά πλάι στο τζάκι. Ένα βιβλίο, αν είναι καλό πάντα κάπου σε πάει, σου ανοίγει κόσμους, σου δημιουργεί συναισθήματα, σε ταξιδεύει.
Τη χρονιά που πέρασε αν και δε διαβάσαμε πολύ, βρήκαμε χρόνο και ξεκλέψαμε για αυτή μας την αγαπημένη συνήθεια. Σίγουρα, υπάρχουν βιβλία, τα οποία δε καταφέραμε να τελειώσουμε και σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα για να διαβάσουμε μέσα στο επόμενο έτος. Ωστόσο, για να δούμε τι διάβασαν οι αρχισυντάκτες και οι editors του Pause και τι προτείνουμε στους αναγνώστες μας.

1. ¨Μια χαραμάδα πανικού" | Μαρία Παπαγεωργίου

Η Μαρία Παπαγεωργίου είναι γνωστή από τις μουσικές της εμφανίσεις, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το νέο της cd με τίτλο "Μνήμη". Ωστόσο, πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της στη μουσική, αξίζει να μπει σε αυτό το top 10, το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Suburban και φέρει τον τίτλο "Μια χαραμάδα πανικού". Το βιβλίο πραγματεύεται τις κρίσεις πανικού και μπλέκει το παρελθόν και το παρόν με μία εξομολογητική διάθεση. Η Μαρία που αντιμετώπισε τις κρίσεις μιλά στο παρόν στον τότε εαυτό της και συνειδητοποιεί. Κατανοεί και συμβουλεύει, μα πρωτίστως εξηγεί τους δαίμονες που τη βασάνισαν σε μια προσπάθεια να τους ξορκίσει.
Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε:
Στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα της Μαρίας Παπαγεωργίου στο facebook ή mail στο: editions@suburban.gr
Στα φυσικά σημεία πώλησης: Αθήνα: "Μικρός Ερωτικός" - Καλλιδρομίου 30, | Λαμία: "Soul Cafe" - Αθανασίου Διάκου 16 και στα live της Μαρίας.

2. "Flâneur" | Στέφανος Τσιτσόπουλος 

Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος,-δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο- στο βιβλίο του,δίνει υπόσταση στην λέξη Flâneur με την οποία ο Baudelaire, ορίζει ουσιαστικά τον άνθρωπο εκείνο, που βιώνει μία πόλη περπατώντας την . Το "Flâneur" είναι ιδανικό βιβλίο για όποιον θέλει να βιώσει την απόλυτη εμπειρία της Θεσσαλονίκης. Σε όσους έχουν βρεθεί εκεί ως επισκέπτες και μόνο,  δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της, τους δρόμους , τα ξεχωριστά σημεία ακόμα και τους μύθους -όπως εκείνον για τους Clash και την θρυλική συναυλία τους στην συμπρωτεύουσα. Όσοι πάλι, ζουν εκεί ή είναι Θεσσαλονικείς έχουν την δυνατότητα να  δουν την πόλη τους με άλλο μάτι. Η Εγνατία, ο Αγγελάκας , προσωπικές και ανθρώπινες εκμυστηριεύσεις, λίγη πολιτική και το απίστευτο φωτογραφικό υλικό του Πέτρου Νικόλτσου συνοψισμένα σε ένα βιβλίο.

3. "Η λάσπη" | Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Στην "Λάσπη" ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος ,βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής , πλάθει έναν ήρωα διχασμένο και διχοτομημένο, που ακροβατεί στα όρια της οργής και της αυτοσυγκράτησης για το παρελθόν του και όλα όσα έχει ζήσει και ζει - και που τον οδηγούν να σχεδιάσει την αυτοκτονία του. Βιβλίο, που διαπνέεται από δόσεις χάους και παράνοιας, ένας ήρωας , μπερδεμένος,σκοτεινός και οργισμένος και μία διαλεκτική ανάμεσα στις δύο πλευρές του ήρωα, που φέρει και δύο ονόματα(όχι τυχαία)προφανώς. Βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά, τόσο για την πλοκή και τις εικόνες του, όσο και για τον  απίστευτα καλοδουλεμένο λόγο του Γκέζου με τα γλωσσικά ιδιώματα και τις ασθματικά δοσμένες με μακροπερίοδο λόγο φράσεις.

4. "100 χρόνια μοναξιάς"| Gabriel Garcia Marques

Ο Federico Garcia Marques λόγος να αγαπήσει κάνεις τους Λατινοαμερικάνους ..Μια βαθειά διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχολογια, μια δεινοτατη λογοτεχνική απεικόνιση κάθε πλευρας της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας. Μανιφέστο ανθρώπινου αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για την επανάσταση αλλά και τον ολέθριο καταπνιγμο της! Ανάγκη,έρωτας, οικογενεια, παραδοση, πνευματικη ολοκληρωση,σύγκρουση κι  επανάσταση από έναν αριστοτεχνικο συγγραφέα ορόσημο της λατινικής  Αμερικής

5."Τερεζα" | Φρέντυ Γερμανός 

Κανείς δεν μιλά για τις γυναίκες όπως ο Γερμανος! Η απόδοσή μιας άλλης πολύ γοητευτικης εποχής με πρωταγωνιστές πρόσωπα όπως ο Πικάσο και ο Χέμινγουεϊ!  Η Τερέζα ειναι μια σύγχρονη ηρωιδα που ζει μέσα και διπλα στο ρουν της ιστορίας..
διαπλεκόμενοι έρωτες που χάνονται στα χνάρια μιας πάντα ωμής πραγματικοτητας και της αγριας ιστοριας. Εμπιστευτείτε τον Φρέντι ,εγώ τον αγαπώ!  Μέσα από αυτόν αγάπησα τον Χέμινγουεϊ.

6. Ποιητική συλλογή «Φρουρός» | Κατερίνα Αγυιώτη | Εκδόσεις Φαρφουλάς. 

Η Σταματίνα Τσιμοπούλου διακρίνει για το 2016 την ποιητική συλλογή «Φρουρός» της Κατερίνας Αγυιώτη από τις εκδόσεις Φαρφουλάς.
«Δεν έχω άλλο μισό / είμαι ο ειδικός φρουρός της λύπης μου.»  γράφει η ποιήτρια και κεραυνοβολεί τον ανυποψίαστο αναγνώστη. Πρόκειται για ποιητική συλλογή με ειδικό φορτίο. Η μικρής φόρμας γραφής της Αγυιώτη συμπυκνώνει τα νοήματα και τα εκτοξεύει με απαράμιλλη παρρησία, καταφέρνοντας ρωγμές στο κατεστημένο του κοινού νου. Όσο προχωράει η ανάγνωση τόσο καταρρίπτονται βεβαιότητες και εντείνεται ο προβληματισμός. Τα ποιήματα σε παίρνουν απ’ το χέρι και σε ξεναγούν σε μία νέα καθημερινότητα. Σε πυροβολούν την ίδια στιγμή που σε προστατεύουν.  Η γραφή της είναι ρωμαλέα κι όμως  χαϊδεύει απαλά τις κρυμμένες επιφάνειες και τα πιο σκοτεινά σημεία της ύπαρξης προσφέροντας μια ιδιάζουσα παραμυθία. Μετά το πέρας του βιβλίου ενδεχομένως  ο αναγνώστης να σταματήσει να θάβει τους νεκρούς του/της ή  και να ανάψει τσιγάρο με αυτούς που ήταν πλέον  αδύνατον να συναντήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου