Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ποιος είναι ο Βασίλης Κουκαλάνι που απέσπασε την Ειδική Μνεία στη χθεσινή απονομή βραβείων του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Ποιος είναι ο Βασίλης Κουκαλάνι
που απέσπασε την Ειδική Μνεία στη χθεσινή απονομή βραβείων
του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;


Ειδική Μνεία απονεμήθηκε χθες βράδυ στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι, κατά την απονομή των βραβείων του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη συγκινητική του ερμηνεία στη νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής», όπου υποδύεται το πρόσωπο του Τάρεκ, ενός λυποτάκτη του Συριακού στρατού, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα ψάχνοντας τρόπο να πάει προς τη Δυτική Ευρώπη. Η «Πλατεία Αμερικής» απέσπασε επίσης το Βραβείο Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) που απονέμεται σε ελληνική ταινία. Τέλος, Ειδική Μνεία απέσπασε και ο Χάρης Φραγκούλης για την ερμηνεία του στην ταινία «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου.Ο Βασίλης Κουκαλάνι γεννήθηκε στην Κολωνία το 1969 από πατέρα Ιρανό και μητέρα Ελληνίδα. Το 1980 ήρθε στην Αθήνα από την Τεχεράνη. Σπούδασε Θέατρο στο Βερολίνο στο Etage Hochschule der Kuenste και στη Νέα Υόρκη στο American Academy of Dramatic Arts, από όπου αποφοίτησε το 1995. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και τη Γερμανία. Από το 2001 εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Αθήνα.


Οι σημαντικότερες δουλειές και συναντήσεις στο θέατρο ήταν με τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Στάθη Λιβαθυνό, τον Γιάννη Χουβαρδά, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον Ανέστη Αζά, όπως και η σύντομη συνεργασία του με τον Thomas Ostermeier στον «Εχθρό του λαού» για το Φεστιβάλ Αθηνών. Επίσης, στη Μήδεια του Ανατόλι Βασίλιεβ ως Αγγελιοφόρος.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η άλλη Θάλασσα» με τον Toni Servillo, ενώ συνεργάστηκε με τους Παντελή Βούλγαρη, Σωτήρη Γκορίτσα και Αλέξανδρο Αβρανά. Επίσης πρωταγωνίστησε στη γαλλική ταινία «Red Rose» του Sepideh Farsi, για την οποία προτάθηκε για την ερμηνεία του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές.

Πρωταγωνιστεί στην καινούργια ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής» και στην ταινία «Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση.Η πιο επίκαιρη και διαρκείς συνεργασία του είναι με τον φίλο του και ιδρυτή και συγγραφέα του θεάτρου GRIPS του Βερολίνου Volker Ludwig. Από το 2011 παίζει, γράφει και συ-σκηνοθετεί τις παραστάσεις της ομάδας νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου», την οποία εμπνεύστηκε και ίδρυσε. 

Η ομάδα ξεκίνησε με την παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», η οποία ευτύχησε να παίζεται επί τρία χρόνια στο Θέατρο Πορεία και ολοκλήρωσε τη μεγάλη πορεία της τον Σεπτέμβρη του 2014 ανεβαίνοντας στο Grips του Βερολίνου. Ακολούθησε η παραστάση του ίδιου συγγραφέα «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» η οποία παίχτηκε επί δυο χρόνια, ενώ την περυσινή χρονιά ο Βασίλης Κουκαλάνι σκηνοθέτησε και έγραψε την παιδική – εφηβική παράσταση «Είστε και Φαίνεστε». Η καινούργια δουλειά της ομάδας «Συντεχνία του Γέλιου» είναι το «Ο Βάσος και η Βιβή», που ανεβαίνει αυτό το διάστημα στο Θέατρο Τζένη Καρέζη σε συ-σκηνοθεσία του ίδιου με τον Γιώργο Παλούμπη.


Επίσης σκηνοθέτησε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου μια βερσιόν της αντιρατσιστικής κωμωδίας «Μια Γιορτή στου Νουριάν» με τίτλο «Μια Γιορτή στου Αλ- Νουρί», η οποία παίχτηκε στη Λευκωσία, αποσπώντας το Βραβείο καλύτερης παιδικής παράστασης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Η παράσταση θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο του ’17 στο Στρασβούργο.
Ο Βασίλης Κουκαλάνι πστεύει και υπηρετεί αυτό το χειραφετημένο και αντιαυταρχικό θέατρο για παιδιά και νέους γιατί τον συγκινεί το ριζοσπαστικό δυναμικό και η αδέσμευτη προοπτική των παιδιών. Το παιδικό θέατρο από-αστικοποιεί το θέατρο και το καθιστά εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας γιατί όπως λέει και ο Peter Brook 
«Στο τέλος πάντα το λαϊκό θέατρο σώζει την κατάσταση».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου