Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη: Human Factory | Ερμιόνη Τσεντίδου - Μαρκέτος Δαμίγος

Οι Human Factory είναι ο Γιώργος Φοίβος Καραγκούνης στην κιθάρα, η Ιωάννα Δρακοπούλου στα πλήκτρα, ο Γιώργος Τούντας στα ντραμς, ο Δημήτρης Παπαλάμπρος στα φωνητικά και ο Χρήστος Ζούκας στο μπάσο. 

     Ανερχόμενοι, και πολλά υποσχόμενοι, αντλούν την έμπνευση τους από την πραγματικότητα γύρω τους και δημιουργούν ωμή και ασυμβίβαστη μουσική για απαιτητικούς ακροατές. Οι δυναμικές τους παρουσιάσεις και η ενορχήστρωση τους κερδίζουν το κοινό τους που δεν χορταίνει ποτέ. Είναι έτοιμοι για την επιτυχία και τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους με κάθε καινούρια νότα.
     Εμείς τους γνωρίσαμε και τους αγαπήσαμε για τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, την ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίζουν την ζωή και την πίστη σε κάτι καλύτερο που έρχεται. Μας έφτιαξαν την μέρα και μας θύμισαν πως πάντα κάτι καλό γεννιέται και περιμένει να το ανακαλύψεις.


- Πότε ξεκινήσατε να παίζετε μαζι;

Ιδρυθήκαμε πριν από έναν χρόνο και τώρα ετοιμάζουμε το πρώτο μας άλμπουμ.

- Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;

Human Factory ονομάστηκε επειδή είμαστε μια κοινωνία που παράγει ανθρώπους, δηλαδή σου λέει πρέπει να είσαι έτσι, να ντυθείς με αυτόν τον τρόπο, να φερθείς έτσι. Μέσα στην γραμμή παραγωγής βλέπεις ότι όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο πράγμα και , μόνο αν θες εσύ ο ίδιος, μπορείς να ξεφύγεις από αυτήν την γραμμή και να αποκτήσεις έναν χαρακτήρα, μια δική σου προσωπικότητα. Είναι θέμα του καθενός.


- Ποιές είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Τα ακούσματα ξεκινούν, ίσως, από κλασσική μουσική, μέχρι και τζαζ.  Πιο πολύ, αυτό που παίζουμε πλησιάζει τα ακούσματα των 90's  Rage against the Machine, Faith No More, κ.α. 
Έχει και στοιχεία Funk, Soul ακόμα και RnB.

- Ακούτε κλασσική μουσική; Αγαπημένος μουσικός;

Φοίβος: Αγαπημένο συνθέτη δεν έχω, γιατί ακούω παρά πολλούς, ανάλογα με τα κέφια και την περίσταση. Τώρα τελευταία, ακούω Sibelius, την πέμπτη συμφωνία.

Ιωάννα: Έμενα, ο αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Franz  Liszt. Παλιά δεν μου άρεσε παρά πολύ, αλλά, όταν ξεκίνησα να τον μελετάω στο πιάνο, έγινε ο αγαπημένος μου.

Γιώργος:  Από κλασσική μουσική αυτός που μπορώ να πω πως μου αρέσει πιο πολύ είναι ο Βιβάλντι.

Δημήτρης: Εγώ θα πω τον Χάιντεν. Είναι ο αγαπημένος μου. Γενικά, θεωρώ πως η κλασσική μουσική δεν είναι μια μουσική που έχει δημιουργηθεί για να αρέσει ή να μην αρέσει στον κόσμο. Υπάρχει, όπως υπάρχουν και όλα τα είδη, και αυτό είναι που θα ήθελα εγώ, ως μέλος αυτής της μπάντας. Να μην είμαστε δηλαδή κολλημένοι σε ένα είδος, αλλά, να μπορεί να υπάρχει η ευχέρεια του να περνάμε από το ένα στο άλλο. Και πιστεύω πως το καταφέρνουμε αυτό, ως τώρα. 


- Αγαπημένο τραγούδι από όσα έχετε ως συγκρότημα; 

Γιώργος: Είμαι ανάμεσα στο Factory και το In this moment. Κυρίως το In this Moment.

Ιωάννα: Μου αρέσει το Wheels, θεωρώ πως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό από αυτά που παίζουμε, τα αλλά είναι πιο πειραματικά, το Wheels είναι alternative rock.

Φοίβος: Eγώ τα έχω γράψει δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός.

Δημήτρης: Το Wheels, έχει από όλα, είναι μελωδικό.

- Μεγαλύτερο μουσικό "είδωλο";

Γιώργος: Εγώ δεν είναι πως άκουσα κάποιον συγκεκριμένο, κάποιο είδωλο που είδα και είπα θέλω να παίξω μουσική. Ήθελα να παίξω μουσική και για αυτό το ξεκίνησα.

Ιωάννα: επειδή είμαι πιανίστα, αυτοί που με έχουν δυσκολέψει περισσότερο είναι ο Λιστ και ο Ραχμάνινωφ και για αυτό τους θαυμάζω περισσότερο. Επειδή, ακριβώς, με δυσκόλεψαν πολύ για αυτό τους έχω ψηλά.

Φοίβος: Δεν έχω έναν συγκεκριμένο μουσικό ως είδωλο, γιατί  κάθε μουσικό στερέωμα έχει και τον δικό του πρωτεργάτη. Όλο μου το σόι ήταν μουσικοί όποτε κόλλησα απ' τα 5 μου το μικρόβιο, μπήκα στα βαθιά και άκουγα Μπαχ και Coltrane. Είχα πολλά ακούσματα και δεν μπορώ να σου πω πως είναι ένας συγκεκριμένος καλλιτέχνης.

Δημήτρης: Δεν ξέρω, μάλλον ο Matt Bellamy από τους Muse, θα μπορούσα να πω πως είναι το είδωλο μου. Έχει αρκετά ψιλή φωνή και είμαστε κοντά σε αυτό και μου αρέσει που μπορεί να πετύχει πολλά διαφορετικά είδη και να τα υποστηρίζει σωστά. Θα ακούσεις την φωνή του και θα πεις "εντάξει αυτό είναι". 

- Τι σας εμπνέει;

Φοίβος: Όταν γράφω προσπαθώ να βλέπω τι γίνεται δίπλα μου. Προσωπικά δεν γράφω ερωτικά τραγούδια, ή κάτι τέτοιο. Πότε δεν έγραφα. Θεωρώ πως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν έναν νέο άνθρωπο αυτήν την στιγμή. Η αγορά εργασίας, τα ψυχολογικά προβλήματα που έχει ο κόσμος στην Αθήνα. Αν κοιτάξεις δίπλα σου, όλοι είναι υπνωτισμένοι, δεν έχουν ταυτότητα, δεν έχουν τίποτα και περιμένουν μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο για να βγουν και να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά είναι. Αυτό είναι και το θέμα του Factory του καινούριου μας κομματιού.

Ιωάννα: Επειδή αγαπάω παρά πολύ τα ζώα και ασχολούμαι πολλές ώρες, συνήθως με εμπνέουν αυτά και αν θέλω κάτι να γράψω ή να αισθανθώ διαφορετικά, πάντα παίρνω έμπνευση από αυτά.

Δημήτρης: Η αλήθεια είναι πως την έμπνευση την παίρνω από τα αλλά μέλη της μπάντας. Μου αρέσει που είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες και μπορείς να το καταλάβεις αυτό από τον τρόπο που γράφουν, που παίζουν, που μιλούν. Αυτά είναι μια αρκετά μεγάλη έμπνευση για μένα. Μου αρέσει που για ό,τι κάνουμε, ο καθένας θα πει το δικό του σχόλιο, την διαφορετική του άποψη. Άλλωστε, ο λόγος που ξεκίνησα να τραγουδώ είναι επειδή ήθελα να κάνω τον κόσμο χαρούμενο , να βλέπω χαμογέλα και ανθρώπους να κούνιουνται και να χορεύουν. 

Γιώργος: Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια φόρμουλα έμπνευσης. Μπορεί να μου έρθει η έμπνευση για κάτι απλά επειδή κάθομαι και άκουσα ένα άλλο κομμάτι που δεν είχα ξανακούσει. Μπορεί να περπατώ στο δρόμο και όπως είμαι και τραγουδώ να μου έρθει ένας καινούριος ρυθμός. Το οτιδήποτε μπορεί να είναι έμπνευση, από το να περπατάς σε ένα παρκάκι, μέχρι το να περπατάς στην πολη και να ακούσεις μια μηχανή να τρίζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από τα πάντα ή από το τίποτα. 

- Αγαπημένο μέρος που θα θέλατε κάποτε να παίξετε;


Δημήτρης: θα ήθελα να παίξω στο Nippon Budokan στην Ιαπωνία, το μεγαλύτερο μουσικό στάδιο. Είναι καταπληκτικό! Σίγουρα θα ήθελα να το ζήσω αυτό!

Φοίβος: Είχα πάει σε ένα live κάποτε σε ένα μπαρ στο Λονδίνο, ένα stage αρκετά γνωστό που λέγεται Borderline, εκεί κάνουν αρχή όλοι. Είναι μια ροκ σκηνή με κόσμο να γουστάρει δίπλα, σε αντίθεση με τα μεγάλα stages που ο κόσμος είναι μακριά. Πολύ αληθινό. Πιο ωμό, πιο πραγματικό. Αυτό θέλω να καταφέρουμε.

Ιωάννα: Θα μου άρεσε να παίξω σε ένα γήπεδο ποδόσφαιρου, στο Μαρακανά, ας πούμε. 

Γιώργος: Δεν έχω ένα μέρος αγαπημένο. Όλα τα μέρη είναι αγαπημένα. 

- Κρασί ή μπύρα;

Φοίβος: Είμαι ο μόνος νηφάλιος σε αυτήν την μπάντα! Μπορεί να πίνω καμιά μπύρα, που και που, αλλά γενικά δεν πίνω πολύ.

Δημήτρης: Κρασί.

Ιωάννα: Μπύρα.

Γιώργος: Μπύρα.

- Αγαπημένο μέρος στην Αθήνα;

Φοίβος: Πλάκα ή Κηφισιά και πιο πάνω.

Δημήτρης: Χολαργός.

Ιωάννα: Πειραιάς, Καστέλα, Ζέα, όλη αύτη η περιοχή.

Γιώργος: Οπουδήποτε έχει πράσινο.

- Τρία αγαπημένα τραγούδια;

Δημήτρης: Blue Suede Shoes- Elvis Presley, Starlight- Muse, Edwin Collins- A Girl Like You.

Φοίβος: One- Metallica, Bleak- Opeth/ Nevermore - This Godless Endeavor, Lover You Should Come Over- Jeff Buckley

Ιωάννα: Carnival of rust- Poets of the Fall, Misty- Ella Fitzgerald, όλα των Led Zeppelin.

Γιώργος: Opeth- Deliverance, Pantera- Fucking Hostile, Lamp of God- Now You Got Something To Die For.


- Κασέτες ή Βινύλιο;

Δημήτρης: Κασέτες.

Φοίβος: CD

Ιωάννα: Κασέτες.

Γιώργος: Βινύλιο.

- Μία λέξη που να περιγράφει το συγκρότημα σας;

Φοίβος: Ημερολόγιο ή Ψυχοθεραπεία.

Δημήτρης: Καθρέφτης

Γιώργος: Ελευθερία

Ιωάννα: Σχολείο.

- Τι έχετε να πείτε για την μουσική στο διαδίκτυο;

     Το καλό με το διαδίκτυο είναι πως δίνει την ευκαιρία στις μπάντες να ακουστούν, να προωθηθούν και μονές τους, χωρίς τα τεράστια κονδύλια που δίνουν οι δισκογραφικές. Μπορείς να φτιάξεις μια μπάντα και να την προωθείς μόνος σου. Με τις διάφορες πλατφόρμες είναι πιο εύκολο.
     Το κακό με το διαδίκτυο είναι πως οι πλατφόρμες αυτές τροφοδοτούνται από εμάς και δεν πληρώνουν αντιστοίχως. Το YouTube π.χ. παίρνει views από εμάς και αν δεν δίνουμε υλικό θα πέσει. Αν όλοι οι μουσικοί αποφασίσουν να μην το χρησιμοποιήσουν, θα πέσει. Γενικά, κάτι πρέπει να γίνει με τα δικαιώματα των μουσικών, ώστε να πληρώνονται περισσότερο. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, ώσπου να επωφελούνται, όσο θα έπρεπε, οι καλλιτέχνες από το διαδίκτυο.


- Δουλεύετε κάτι αυτήν την στιγμή;

Αυτήν την στιγμή δουλεύουμε ένα κομμάτι που λέγεται Factory. Ηχογραφήσαμε τα πνευστά και τελειώνουμε τα όργανα, για να περάσουμε στα φωνητικά. Περιμένουμε το κομμάτι ολοκληρωμένο τον Νοέμβριο.


Μπορείτε να επισκέπτεστε την σελίδα των Human Factory, εδώγια να ενημερώνεστε για οτιδήποτε καινούριο και για περισσότερη μουσική! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου